A jobbos nőgyűlölet

Szerző: Jana Höppner

Eleddig a politika alig foglalkozott az antifeminizmussal – pedig az nem csak hogy kapudrogként működhet a szélsőjobbos gondolatvilág felé, de halálossá is válhat. A szakértők óva intenek a jelenség elbagatellizálásától.

A fenyegető emailek éjjel jöttek, újra és újra: “Halálra fogunk ítélni”. Néha még alá is írják: “NSU 2.0” – utalva az azonos nevű szélsőjobbos terroristacsoportra. Anne Helm, a “Die Linke” frakció berlini elnöke megszokta a halálos fenyegetéseket. Ezzel együtt “egészében véve egyszerűen idegőrlőként” jellemezte a helyzetet. “Foglalkoznom kell vele, és ezért minden más is lényegesen megterhelőbbé válik.” Halálfélelme nincs, még ha az írásokban merényletekkel is fenyegetőznek.

A hesseni parlament közlése szerint az elmúlt időszakban 69 – részben személyes adatokat tartalmazó – levelet küldtek el neki és 26 másik személynek és szervezetnek, többek közt Seda Basay-Yildiz ügyvédnőnek, aki az NSU szélsőjobbos terroristacsoport perében képviselte az áldozatok hozzátartozóit, illetve Idil Baydar berlini kabarettistának is. Feltűnő, hogy a címzettek túlnyomó többsége nő, az üzenetek pedig szexisták.

Fenyegetett világkép

Helm ezért azt gyanítja, hogy a feltehetőleg szélsőjobbosok által megfogalmazott levél indítékai között jelen van a nőgyűlölet is. Ez pedig nem újdonság. Az ámokfutását megelőzően már a 2018-as torontói merénylő is kihirdette, hogy ez “az incel-lázadás” kezdete. Az “incel” az angol “involuntary” és “celibate” szavak összetételéből származik, jelentése pedig: “önkéntelen cölibátus”. Ezt a kifejezést olyan fiatal férfiak használják önmagukra, akik szándékaik ellenére nem élnek kapcsolatban és nincs részük szexben sem, és emiatt egyre inkább meggyűlölik a nőket. “Az incelek úgy gondolják, hogy a férfiaknak alapvető joguk van a nőkhöz és a ő testükhöz. Azt állítják, hogy a nők megtagadják tőlük a szexet” – mondja Henning von Bargen, a DW Zöldekhez közel álló Heinrich Böll-Alapítványától.

Stephan B., vádlott. Nőalázó zenét hallgatott a hallei merénylet napján.

Ez Stephan B., a feltételezett hallei merénylő esetében is szerepet játszhatott. 2019 októberében, a merénylet napján nőalázó zenét hallgatott és az online közzétett videójában kijelentette, hogy: “A feminizmus a felelős azért, hogy a nyugati világban egyre jobban visszaesik a születések száma – és ez okozza a tömeges bevándorlást.” Mindezen problémák gyökere pedig “a zsidók”.

Helm elmondása szerint ez, bár elsőre “teljesen abszurdnak” hangozhat, “a népnemzeti világkép keretein belül valóban ez a logikus következmény.” Eszerint ugyanis a nők feladata elsősorban az úgynevezett népmegtartás, minél több gyerek szülése és – a tradícionális szerepnek megfelelően – a róluk való gondoskodás. “Ezt a világképet fenyegeti a feminizmus” – mutat rá Helm – “és azok a nők, akiknek a fenyegető leveleket küldték.”

“A katonás férfiasságért”

“A szélsőjobbos eszmerendszereknek mindig része az antifeminizmus” – ért egyet Rachel Spicker is, a DW Amadeu Antonio-Alapítványától. A szélsőjobbos eszmerendszerek szerint a nőknek békésnek, társaságkedvelőnek és visszafogottnak kell lenniük – a férfiaknak pedig “katonásnak”, készen állva “úgy a feleségük és gyermkeik, mint ahogy az egész nemzetük védelmére.” “Ezek kőbe vésett szerepek, és ez tükröződik az antifeminizmusban is. Ha a nők kitörnek ezekből a szerepkörökből, akkor gyakran tekintik őket ellenségnek ezért.”

Anne Helm, a Linke politikusa névtelen fenyegetések célpontja

Az antifeminizmus azonban nem csupán a különböző jobbos áramlatok közös nevezője. Amint Bargen rámutatott, “a jobbos ideológiák kapudrogjává” is válhat. Az antifeminizmus ugyanis a nyitott társadalom ellen irányul és korlátozni akarja az emberi- és az alapjogokat. “Ezt az összefüggést sokan még nem látják teljesen tisztán.”

Helm is egyetért abban, hogy az antifeminizmus “egy könnyen elérhető kiindulópontként működik az egyenlőtlenség más ideológiái felé.” “Jól megfigyelhető ez abban is, hogy míg a rasszizmus vádját a legtöbben visszautasítják, addig a szexista megjelölést sokan inkább kitüntetésként értékelik.” Spicker is úgy gondolja, hogy az antifeminizmus mélyen gyökerezik a társadalomban.

Bűnbakkeresés

Főleg az olyan férfiak, akik egy bizonyos fajta közegben mozognak, akiknek bizonytalanok a munkahelyi és a megélhetési viszonyaik, hajlamosak rákapni erre a gondolatiságra. Megkönnyebbülést jelent találni valamit, amit hibáztatni lehet a saját nyomorúságunkért, mondja Bergen. Ebben az esetben pedig a feminizmus válik bűnbakká.

A radikalizálódás sokszor online zajlik. Nyilvánosan elérhető oldalakon, így például a Redditen vagy a 4Chanen is felbukkantak már az úgynevezett incelek fórumai. És bár ezeket azóta be is zárták, más oldalakon még mindig megtalálhatóak ezek a csoportok – szabadon hozzáférhetően bárki számára, névtelenül és moderálatlanul. Szinte másodpercenként bukkannak fel egyre újabb hozzászólások, amelyekben például “szexrabszolgákat” követelnek az inceleknek vagy épp egy kisgyerek intellektusát tulajdonítják a nőknek.

Hozzáteszi a magáét a fiatal férfiak radikalizálódásához a gamer-szcéna is. A játékosok platformjainak messzemenően moderálatlan közösségeiben, így például a Twitch-en vagy a Discordon jobbos ideológiákat és nőellenességet terjesztenek, mutat rá Karolin Schwarz a “Hasskrieger: Der neue globale Rechtsextremismus” (“A gyűlölet harcosai: Az új globális szélsőjobb”) c. könyvében. Vannak olyan felhasználók, akik terroristák után nevezik el magukat és vannak csoportjai a különböző szélsőjobbos ill. összeesküvés-hívő mozgalmak híveinek is. Szidják a színesbőrűeket, a zsidókat és a nőket. “Az analóg világ szinte észre sem veszi ezt a színteret” – figyelmeztet Bargen.

Figyeljünk a kapocsra

A szociológus ezért intenzívebb kutatást követel ebben a témában. “Az antifeminizmust a politika sokszor nem veszi komolyan. És főleg azt nem veszi észre, hogy ez az összekötő kapocs a jobboldali áramlatok és a társadalom úgynevezett közepe között” – mutat rá.

Helm, a Linke politikusa eközben kénytelen együttélni azzal, hogy az antifeministák célkeresztjébe került. Időközben talált is egy módot a fenyegető emailek kezelésre. “Igyekszem mindezt elválasztani a saját személyemtől. Tudom, hogy a támadások az ellen irányulnak, amit a politikában képviselek és amiért dolgozok. Igyekszem ezt tudatosítani magamban.”

Forrás: DW

Kategória: Feminizmus, Politika, Társadalom
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) A jobbos nőgyűlölet bejegyzéshez

  1. Hunn szerint:

    Vicces, amikor arról olvasok, hogy a feministák küzdenek az egyenőségért az elnyomó patriarchátussal szemben.

    Azért vicces, mert amióta megszülettem, feminista társadalomban éltünk. A törvények feminista alapon születnek, a kultúrában a feminista eszmeiséget ábrázolják, a férfi-női kapcsolatokat a feminista elképzelések befolyásolják. Még a jövő is nőnemű (“The future is Female”, ahogy azt mondani szoktátok).

    Kedves feministák, ti vagytok a rendszer. És ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni.

    TI VAGYTOK A RENDSZER!!!

    Ami ma probléma van a férfi-női kapcsolatokban, az már a ti rendszeretek eredménye. Ti vagytok a hatalom, ti kényszerítitek rá az eszméiteket az emberekre, akár akarják, akár nem. És egyre többen vagyunk, akik NEM akarunk a ti tetves feminista utópiátokban élni!

    Ránk kényszerítitek a tetves feminista eszméiteket, úgy kell csinálnunk, úgy kell viselkednünk, úgy kell nyilatkoznunk, mintha egyetértenénk velük, hiszen mindenki tudja mi történik azokkal, akik ellent merészelnek mondani az egyetlen igaz, boldogító tannak!

    Egy olyan eszmének, amely arra az alap hazugságra épül, hogy a férfiak úgymond mindig is elnyomták a nőket, ezért most a “szociális igazságosság” (Social Justice) nevében tönkre lehet tenni a férfiakat minden valódi ok nélkül! És a férfiaknak szerintetek kötelességük jó pofát vágni hozzá…

    És nem akarjátok meghallani, amikor szólnak nektek, hogy nem, hogy elég volt! Először halkan szóltunk, hogy talán meg kéne beszélni ezt az egészet, lányok… Aztán már hangosabban szóltunk, hogy szerintünk ezt már nem kéne… Most az van, hogy már üvöltünk, hogy ELÉG VOLT!

    Ti neveztétek ki a férfiakat elnyomó ellenségnek, kedves feministák, nem mi neveztük ki annak magunkat. Ti akartátok így, nem mi. Csak azt valahogy elfelejtettétek, hogy a férfiak mit is szoktak csinálni az ellenséggel…

    • cicabanya szerint:

      Látom, fel sem fogod a cikk értelmét, csak idejössz trollkodni egy olyan oldalra, amit gyűlölsz. Nem kicsit vagy abnormális. 😂

      • Hunn szerint:

        De, tökéletesen felfogtam a cikk értelmét. A cikk arról szól, hogy a feministák hogyan, mivel magyarázzák maguknak azt a jelenséget, hogy egyre erősödik és radikalizálódik az anti-feminista reakció. Természetesen a férfiak a hibásak, a feminizmus csak bűnbak… KEK

      • Bagoly41 szerint:

        Azért radikalizálódnak a magadfajták, mert egyszerűen lenézitek a nőket, valódi kapcsolódásra képtelen, gyönge lelkű kisfiúk vagytok, akiknek fel kellene nőni.
        Amúgy milyen nemű ember szült téged erre a rohadt világra?

        Melyik országból írsz? Mert hogy nem a nőgyűlölő kormánnyal rendelkező elmaradott Magyarországon élsz, az biztos. Vagy ennyire ki sem látsz a beteg világodból.

    • krónikásnő szerint:

      Hát haver, ez a cikk gyakorlatilag rólad szól. Szar dolog valami ocsmányat látni a tükörben, ugye?

      • Hunn szerint:

        Pontosan, nagyon jól látod, hogy a cikk gyakorlatilag tényleg rólam szól. Arra célzol, hogy nekem tart tükröt? Büszkén vállalom! Igen, radikális anti-feminista, a patriarchális reakció híve vagyok!

        Szóval igen, a cikk rólam és a napról napra egyre több, hozzám hasonlóan gondolkodó férfiról szól… Azokról, akik nem akarják ebben a rájuk kényszerített, hazug, kultúrmarxista, feminista rémálomban leélni az egész életüket… És akik napról napra radikalizálódnak az egyre elviselhetetlenebbé váló feminista nyomás hatására,

        És akik előbb-utóbb mind el fognak jutni odáig, és rá fognak jönni, hogy a feministák ellen igenis erőszakot kell alkalmazni, mert különben nem változik semmi. Fizikai erőszakot, ha kell, fegyveres erőszakot.

        Egy új patriarchátusért.

      • Bagoly41 szerint:

        Egy nőgyűlölő rohadék incel vagy, semmi több.
        A valóság az, hogy a nők sokoldalúak, mert tudják használni a férfi oldalukat is. A magadfajták viszont csak egyoldalúak, mert úgy tanította neked a patriarchátus, hogy ami nőies, az szar, gyenge. Tehát ami nőies tevékenység, az lenézendő.
        Tehát lenézed a nőket is.
        Tehát nem szereted őket. Mert a szeretetben nincs lenézés.

        Nem muszáj nőkkel foglalkozni. Soha egy sem fog a fejedhez puskát tartani, hogy nősülj meg.
        Ja, hogy egy szupermodell sem akar a csicskád és bármikor kérdés nélkül baszható köcsögöd lenni?
        Felháborító…

      • Bagoly41 szerint:

        Fegyveres erőszakot, mi? Mi ellen, te nagyon szerencsétlen?
        Te elmebeteg állat, menj el Afganisztánba, ott irthatod is a nőket legálisan.
        Hogy miért nem csinált helyetted kissámlit az apád?
        Legyél homár, nem muszáj ám nőkkel foglalkozni, ha csak a férfiakat szereted!
        Faszfej!

      • Bagoly41 szerint:

        Büszke vagy rá, hogy gyűlölöd a nőket?!

      • Bagoly41 szerint:

        Először is, a háborúknak valójában csak vesztesei vannak.
        És csak az eleve vesztes nyomorultak vágynak arra, hogy emberek gyilkolhassanak.

        Ebben a nagy feminista rémálomban a kormánytagok közt nincs nő, vagy talán van 1 db. A kormány konkrétan és nem is titkoltan megveti a nőket. Mivel épp egy hozzád hasonló féreg a kormányfő. Nem tűnt fel?!

        Hetente hal meg egy nő azért, mert hiába jelzi a környezetének, rendőrségnek, nincs segítség, és agyonveri a “párja”.
        A nők sokkal többet dolgoznak valójában. Több az elvárás is velük szemben.
        Sok helyen kevesebbet keresnek.
        Nem is sorolom tovább.

        Az a nő se normális, aki egyelőre veled szóba áll.

        De elárulok egy nagy titkot. Téged becsaptak! A patriarchátus nem érted van, hanem ellened.
        SOHA nem fogsz igazán kapcsolódni egy nőhöz addig, amíg azt képzeled, hogy te valami felsőbbrendű lény vagy hozzá képest. SOHA!
        És ezt a patriarchális agymosásnak köszönheted.
        A magányod és a gyűlöleted a patriarchális nevelés következménye.

        Egyetlen valódi feminista sem küzd azért, hogy olyan moslék dolgok történjenek a férfiakkal, mint amit a férfiak műveltek a nőkkel évezredeken át!!
        Soha nem olvastam egyetlen feministától sem azt, hogy el kellene venni a férfiak tanuláshoz való jogát! (Sőt, én kifejezetten biztatnálak, hogy tanulj, mert buta vagy, mint a sárcipő!) Csicskát sem akarnak a férfiakból csinálni, kihazudni sem akarják a világból a férfi feltalálókat és művészeket, mint ahogyan az fordítva történt! (A cancel culture-t nem keverném ide, azzal nem értek egyet magam sem.)
        Nem is sorolom tovább.
        A valódi feminizmus azt mondja, hogy a két nem egyenértékű. ENNYI.

        Szeretet csak egyenrangúak között van.
        És ha azt hiszed, van a szeretetnél fontosabb, akkor nem tudsz semmit az életről.
        Téged átvertek. A patriarchátusnál nagyon öngól nincs.
        De legalább mindenki boldogtalan benne…
        Ja, egy kis réteg nem! Van pár százalék pszichopata, akik a boldogtalanság vámszedői. Akiknek jó a sok szerencsétlen, pótszereken tengődő nyomorult pénze: ilyen pótlék az alkohol, a drog, a pornó, és hát szegény fegyvergyárosoknak is élni kell ugye valamiből.
        A hozzád hasonló végtelenül megvezetett birkák félrement gyűlöletéből.

        Mind, mind a mélységes szeretethiány következménye.
        És az egyetlen létező megoldás:
        a szeretet.
        Szeretni kell a nőnemű embereket, nem pedig eltaposni. Csak ennyi lenne. Mindig is ennyi lett volna.

        Mert a két nem közé robbantott szakadékba lassan az egész emberiség beleesik.

  2. Rozgonyi József szerint:

    Szerintem a baloldal kapaszkodik mindenbe. Vagy a feminizmus a baloldalba? Talán így tolódnak előbb jobbra akiknek ez nem tetszik. Idézet: “A szociológus ezért intenzívebb kutatást követel ebben a témában. “Az antifeminizmust a politika sokszor nem veszi komolyan. És főleg azt nem veszi észre, hogy ez az összekötő kapocs a jobboldali áramlatok és a társadalom úgynevezett közepe között” – mutat rá.”, ebben a mondatban a szociológus gyakorlatilag eltüntette a közepet, és rögtön jobbra tolta, ilyen előítélettel állna neki kutatni? Értem, hogy egyenjogúságot akarnak erről kellene szólnia a feminizmusnak, de azt látom hogy ezt is néhányan a szélsőségességbe tolják, inkább már férfigyűlölők. Sajnos szerintem itt is igaz az, hogy a szélsőségesek a hangosak, de Ők már nem képesek párbeszédre, így az egyszeri békés embereket hergelik a másik ellen.

    • Bagoly41 szerint:

      Talán a baloldalra jellemző, hogy nem néznek le embereket veleszületett tulajdonságaikért, mivel általában már jelentősebben meghaladták az állatok szintjét, mint a humortalan, tehetségtelen, egoista, félmajom jobboldaliak, akik még ott tartanak, hogy “höööö, én baszok oda nagyobbat, én vagyok a felsőbbrendű lény”.

Itt szólj hozzá :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .