Érvelés seggfej módra

Szerző: thelawfulchaotic

Jó estét, barátaim. Hadd avassalak be most titeket a seggfej módra (és seggfejekkel szemben) való érvelés rejtelmeibe. Azért írom ezt, mert rendszeresen belefutok újra és újra egy bizonyos seggfejbe és le kell szoknom arról, hogy leálljak vele vitatkozni – ezért összeállítottam ezt a kis útmutatót magamnak és egyben nektek is.

Először is, ha egy mód van rá, próbáld meg elkerülni a seggfejeket; nem érdemlik meg, hogy pazarold rájuk az idődet és az energiádat. De ha semmiképpen sem tudod elkerülni a vitát, akkor az alábbi tippek segítségedre lehetnek abban, hogy sértetlenül keveredj ki belőle.

Tegyél le arról, hogy le akard győzni.

Nem, nem fogod tudni legyőzni. Seggfejeket senki nem tud legyőzni egy vitában. Azt azonban el tudod érni, hogy veszítsenek. Megfoszthatod őket a szórakozásuktól és a diadaluktól.

Hogyan???

Egyáltalán ne is próbálj érvelni a saját igazad mellett.

Legtöbbünk számára, akik még hiszünk az olyan dolgokban, mint például, mondjuk, a tudomány vagy a valós tények, vagy az az elképzelés, hogy a tudomány révén fel lehet tárni a valós tényeket, ez egy végtelenül idegen hozzáállás. Tudni kell azonban azt az egyszerre döbbenetes és borzasztó dolgot az emberekről, hogy a bizonyosságnak az égvilágon semmi köze nincs a tényekhez. Amikor pedig az emberek bizonyosak valamiben, akkor válnak seggfejekké.

Ha valakinek az egyetlen célja az, hogy mindenáron megnyerjen egy vitát, akkor teljesen mindegy, hogy milyen tényeket vagy bizonyítékokat társz elé, mert mindet ellened fogja fordítani.

Soha nem fogod meggyőzni. Akkor hát mit is kellene tenned?

Semmisítsd meg az érveiket.

Ez már csak azért is egy különösen élvezetes dolog, mert maguk a seggfejek is pontosan ezt szokták tenni. A lelkük mélyén egyszerű taplók ők, akik építeni nem tudnak, csak rombolni.

Régebben nagyon felhúztam magam az ilyen vitákon. Azt se tudtam, mit mondjak, miközben a másik egyre csak hajtogatta a borzasztó bigottságait. Időközben azonban ügyvéd lett belőlem és megtanultam fegyverként használni az alapvetően szőrszálhasogató természetemet. Jó pénzért. Például a következő egyszerű, könnyen megjegyezhető taktikákkal, amiket bármikor bevethetsz:

  • Követeld meg tőlük, hogy pontosan definiálják a szavaik jelentését.

Légy kíméletlenül szőrszálhasogató a definíciókkal.

  • Fordítsd ellenük a kérdéseiket.

Ha azt kérdezik, “miért hiszed x-et”, kérdezz vissza, hogy ők miért hiszik y-t. És ha erre valami olyasmit mondanának, hogy ők kérdeztek előszök, kérdezz vissza, hogy miért félnek megvédeni a nézeteiket?

  • Nevezd őket érzelmesnek.

Ha egy mód van rá, nevezz is meg konkrét érzelmeket. Ez főleg férfiakkal szemben különösen pusztító hatású, mivel ennek nyomán még érzelmesebbé fognak válni.

  • Ez miért vicces? Nem értem.

Igazán élvezetes dolog arra késztetni embereket, hogy magyarázzák el a gonosz vicceiket; minél mélyebbre hatolsz a vicceik hátterében meghúzódó előfeltevések mocsarában, annál jobban szét fognak esni.

  • Nevesd ki a különösen ostoba szarságaikat.

Például ha bedobnak valami kiáltóan hamis vagy végtelenül nevetséges szlogent vagy frázist, mint például hogy “újra naggyá tettük Amerikát”, egyszerűen nevesd ki ezt. Ha ezen felhúzzák magukat, mondd azt, hogy “ó, bocsáss meg, kérlek, már be is fogtam a számat és már át is adom neked a terepet, hogy részletesebben is kifejthesd a nézeteidet. Én tisztellek téged.” Ez egy átkozottul erőteljes húzás. Előnybe kerülsz vele és azt a benyomást kelted, hogy te uralod a helyzetet: a terep a tiéd, de önként átadod valaki másnak, mert megteheted.

  • Hagyd őket angolosan távozni.

Főleg, ha “átpolitizáltnak” bélyegzik a beszélgetést. Ez ugyanis azt jelenti, hogy érzik, hogy tűz alá vették őket. Kegyesen engedd meg nekik, hogy a lábuk közé húzott farokkal elsunnyogjanak. Vagy akár el is viharozzanak, ha épp ahhoz van kedvük.

Gratulálok: lezártad a vitát és nem kell többet fogalkoznod vele.

Tehát a lényeg röviden: ossz ki ásókat a seggfejeknek és hagyd őket ásni. Oldozd fel magad annak a kényszernek a terhe alól, hogy mindenképpen próbálnád meggyőzni őket arról, hogy nincs igazuk, és inkább egyszerűen csak tedd tönkre a szórakozásukat.

Megjegyzendő még, hogy tudatosan vagy tudattalanul, de maguk a seggfejek is mindig pontosan ezeket a taktikákat használják. Ismerd fel őket. Amint beazonosítottad őket, máris immunisá válhatsz a megfélemlítésre és lekicsinylésre irányuló taktikáikkal szemben.

Forrás: mediachomp

Kategória: Kommunikáció, Pszichológia, Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Érvelés seggfej módra bejegyzéshez

  1. Ogocse szerint:

    “Amikor pedig az emberek bizonyosak valamiben, akkor válnak seggfejekké.” – Remélem itteni tanácsaid sikerében nem vagy megnyugtatóan bizonyos, mert még a végén te is sfejjé válhatsz.

  2. Terézia Bostan Nyírő szerint:

    Zseniális!

Itt szólj hozzá :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .