Ezért nem érti sok férfi a szexbe való beleegyezés fogalmát

Szerző: David Wong

no

Teljesen függetlenül attól, hogy pontosan mikor olvasod, ez az állítás mindenképp aktuális lesz: egy híres férfit nemrég megvádoltak azzal, hogy szexuális jellegű cselekményeket hajtott végre egy (vagy több) nővel az(ok) beleegyezése nélkül. Amikor ezt írtam, akkor épp egy politikus „markolászós” botránya volt terítéken – legközelebb majd valami egyéb hatalmasságnak a saját férfiasságáról készített fényképei lesznek, amiket egy fiatal gyakornoknak küldött, vagy épp egy színésznő fényképei, amiket hackerek szereztek meg és dobtak be a köztudatba, vagy netalán egy híres sportolót fog perbe egy nő, miután a rendőrségen semmire nem ment a feljelentésével. Mi több, fogadni mernék, hogy nincs e sorok olvasói között egyetlen egy olyan nő sem, aki maga még ne szenvedett volna el soha semmi ilyesmit.

Nos, ennek kapcsán van egy érdekes tudnivaló: születésem óta azt tanultam, hogy ez a fajta viselkedés pontosan az, amit a nők akarnak.

Mi több, a mai napig ezt tanítjuk fiainknak, mégpedig a következő tanterv mentén:

7. „Akkor fognak beléd szeretni a nők, ha rájuk erőszakolod magad.”

581921_v2

TriStar Pictures

Emlékszel még, milyen sokan dicsérték Az ébredő Erőt a női főszereplő miatt, amivel egy nagyszerű szerepmodellt adott a kislányoknak?

581483_v2

Odyssey

Mindannyian egyetérthetünk tehát abban, hogy a popkultúra hősei valóban befolyásolják a fiatalokat, ugye? És hogy ezért is olyan fontos a sokszínűség a szereplőválogatásban, meg minden?

Nos, ez volt az első lecke, amit kaptam a szexbe való beleegyezésről – még hatéves koromban. Hősöm és örök példaképem, Han Solo rányomul egy nőre, aki pedig minden adandó alkalommal világosan értésére adta, hogy nem érdeklődik iránta. Han hátulról közelíti meg, egész testét hozzá szorítva. Ő azonban egy harcos, erős nő, így fizikailag ellöki magától…

581484_v2

Lucasfilm

Han azonban, cseppet sem zavartatva magát, visszatér, megragadja a nő kezét és dörgölni kezdi. Mire a nő – látható idegességgel – felszólítja, hogy hagyja abba. Miután Han ezt elengedi a füle mellett, a nő ismét rászól. Han most sem figyel rá. Romantikus zene a háttérben…

Lucasfilm

Lucasfilm

És a következő szóváltás hangzik el:

Han: Mitől félsz?
Leia: Félek?
Han: Reszketsz.
Leia: Nem reszketek.
Han: Szeretsz, mert csirkefogó vagyok, és nincs elég csirkefogó az életedben.
Leia: Ami azt illeti, a kedves férfiakat szeretem.
Han: Én egy kedves férfi vagyok.
Leia: Nem, te egy…

Han pedig megcsókolja. Megjegyzés: vegyük észre, hogy Leia feje egy fémfalhoz nyomódik, …

581485_v2

Lucasfilm

…amely nem mellesleg egy, az űr dermesztő vákuumában szálló, légmentesen lezárt űrhajó falát alkotja, amelyben az egész jelenet lejátszódik. Tehát még ha Leia mindenestül ott is akarná hagyni Hant és az egész kócerájt, akkor sem tehetné meg (objektív okok miatt). E találkozás eredményeképp azonban beleszeret ebbe a férfiba, majd pedig együtt élik le az egész hátralevő életüket.

Helló, én David Wong vagyok és 40 éve folytatok egy kísérletet a férfiak nőkhöz való mérgező hozzáállásának tárgykörében – leginkább azáltal, hogy rengetegen lötyögnek közülük a koponyámban.

Nomármost, mivel ilyen elmondhatatlanul vén vagyok, a film, amire a fentiekben hivatkoztam, 1980 régmúlt napjaiból származik. Azóta a társadalom rengeteg fejlődött. Hé, azt amúgy említettem már, hogy amikor megtaláltam azt a videót a YouTube-on, egy „Szexi rabszolga Leia hercegnő jelmez” reklámja jelent meg alatta?

Google

Google

Szexi.

Rabszolga.

Mármint, mindenki érti, ugye? Ennek a fantáziának nem az a lényege, hogy látszik a bőre. Hanem az, hogy nem ő döntött úgy, hogy így akar felöltözni. Hercegnő, uralkodó, nemes harcos… most pedig arra fogunk maszturbálni, hogy egy megalázó, falatnyi göncöt visel, amit feltehetőleg halálos fenyegetéssel erőszakoltak rá.

No de vissza a markolászós témához. Becslésem szerint fiatalkorom vagány akciófilm-hőseinek mintegy 95%-a szerettetett magába nőket molesztálás útján legalább egy alkalommal. James Bond például… mindegyik filmjében, azt hiszem? A Goldfingerben (1964) megerőszakolja Cica Galore-t egy csűrben, aki ennek eredményeképp hátat fordít addigi bűnöző múltjának és csatlakozik Bondhoz. Zorro álarcában (1998) egy nő megpróbálja megölni Antonio Banderas-t, aki erre válaszul meztelenre vetkőzteti a pengéjével, majd kierőszakol egy csókot. És így egymásba szeretnek.

De ahelyett, hogy felsorolnám az „erőszakold rájuk magad, amíg beléd nem szeretnek” csábítási módszer sok-sok ezer példáját, inkább csak Harrison Ford filmográfiájából szemezgetek. Így is jól látható lesz, hogy mennyire áthatja ez a trend az egész popkultúrát.

A Szárnyas fejvadászban (1982) a falhoz vág egy nőt (vagy női replikánst), amikor az megpróbál távozni, majd rákényszeríti, hogy azt mondja, „Csókolj meg.” A nő halálra rémül – egészen addig, amíg el nem kezdenek szexelni.

Az Indiana Jones és a végzet templomában (1984) elkap egy menekülő nőt az ostorával és visszarángatja magához. Egymásba szeretnek.

Lucasfilm – Hány menekülő nőn gyakorolta ezt Indy előzőleg, hogy ne változtassa vérző húscafattá a mellkasát?

Lucasfilm – Hány menekülő nőn gyakorolta ezt Indy előzőleg, hogy ne változtassa vérző húscafattá a mellkasát?

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban (1989) kierőszakol egy csókot, a nő elhúzódik tőle és azt mondja, „Hogy mersz megcsókolni engem?”, majd szenvedélyesen visszacsókolja.

Már jóval azelőtt, hogy elég nagy lettem volna a randizáshoz, vagy akár hogy egyáltalán lettek volna női barátaim, már teljesen világossá tették számomra, hogy bármilyen kapcsolatban a férfi mindig ragadozó, a nő pedig a préda. A félelmi és elutasító reakcióik – ide értve a fizikai védekezést is – csak a szemérmeskedés játszmája, amin felül kell kerekedni, akár egy trükkös melltartópánton.

6. „Az engedélykérés a gyengeség jele.”

581920_v3

20th Television

Ha felmerült volna benned a kérdés, nem, soha életemben nem markolásztam egy olyan nőt sem, aki előzőleg nem markolászott engem. No nem mintha olyan nagy gentleman lettem volna, akinek fontos volt a kölcsönös beleegyezés. Ha sarokba szorítottál volna a gimiben és megkérdezted volna, miért nem ragadtam még meg egy lányt sem egy bulin és kényszerítettem rá, hogy csókoljon meg, azt mondtam volna, hogy azért, mert nem vagyok elég menő, vagány. „Le kellene fogynom” – mondtam volna – „és beállnom a futballcsapatba, vagy valami ilyesmi!” Mert hát, tudod, nekem azt mondták, hogy csak a puncik, a gyávák, a stréberek fogják vissza magukat addig, amíg engedélyt kapnak rá, hogy mozduljanak.

Mondták ezt nekem hús-vér emberek éppúgy, ahogyan sugallta a legtöbb film és tévéműsor is, amiket akkoriban láttam. Itt van például egy jelenet egy korabeli szitkomból, amiben egy lány mondja azt, hogy „Semmi sem kevésbé szexi annál, mint amikor egy fiú megkérdezi, hogy megcsókolhat-e.”

20th Television – Második kép szövege: „Semmi? És ha megenném a saját hajamat és szarnék belőle egy parókát? Ha szex után felhívnám anyát és részletesen elmesélném neki, hogy milyen volt? Ha lenne egy croissant-blogom?”

20th Television – „Semmi sem kevésbé szexi annál, mint amikor egy fiú megkérdezi, hogy megcsókolhat-e.” / „Semmi? És ha megenném a saját hajamat és szarnék belőle egy parókát? Ha szex után felhívnám anyát és részletesen elmesélném neki, hogy milyen volt? Ha lenne egy croissant-blogom?”

És amikor azt mondtam az előbb, hogy „korabeli”, azt természetesen a kibaszott 2012-es évre értettem. Ez az Új csaj egyik epizódjában hangzott el. Minden, „a nem az nem” társadalmi célú hirdetésre, amivel találkoztam, jutott legalább tízezer másik üzenet, ami viszont azt sugallta/közvetítette, hogy semmi nem szexisebb egy olyan pasinál, aki nem vár beleegyezésre.

Persze értem én, hogy mit akart itt mondani a férfi írók szavait visszaadó színésznő: hogy a lányok az olyan fiúkat szeretik, akik kellően figyelmesek ahhoz, hogy már azelőtt tudják, mit akar a lány, mielőtt ténylegesen kimondaná. Hogy ne kelljen külön megmondani neki, hogy miért haragszanak rá, vagy hogy mit szeretnének az évfordulójukra, vagy hogy készen állnak-e a következő lépésre vagy sem. Az érzelmi intelligencia szexi, és semmi nem szexisebb egy olyan srácnál, aki olyan mértékben odafigyel a lányra, hogy érzékelni és értelmezni tudja az összes finom kis jelzését.

Tudod, mint ahogyan Han Solo is tudta, hogy Leia titokban arra vágyott, hogy sarokba szorítsa őt és ráerőszakolja magát. Ahogyan érzékelte, hogy Leia minden előzetes elutasítása és fagyossága csak egy teszt volt, hogy kiderüljön, átlát-e Han a szitán.

Igaz?

5. „A nők szeretik, ha üldözik őket, és ezért mindig ‘nehezen kaphatót játszanak.”

JackF/iStock

JackF/iStock

Ha visszamennél az időben és megkeresnél engem abban a korban, amikor épp rádöbbentem, hogy én aztán tényleg mindent tudok – 20 évesen – és megkértél volna, hogy magyarázzam el neked a nemi szerepeket, ezt mondtam volna:

Ebben a mai, modern világunkban egy nő életminőségét alapvetően meghatározza az, hogy milyen férfit tud magához vonzani. Egy rátermettebb férfi feleségének egész egyszerűen magasabb életszínvonala lesz, és pont. Ezért az önértékelése legnagyobbrészt attól függ, hogy mennyire kívánatos a férfiak számára, és hogy hány férfi verseng érte bármely adott pillanatban. Kereslet-kínálat törvénye. Előnyös számára, ha versengést tud támasztani azáltal, hogy annyi férfit csábít magához, amennyit csak tud, majd kellően megnehezíti számukra, hogy felkelthessék az érdeklődését.

Így tehát a nők hatalmat szereznek a férfiak felett azáltal, hogy visszautasítják őket – amely visszautasításoknak azonban semmi köze nincs a tényleges érzéseikhez.

bernardbodo/iStock – „Hmm, igen, igazad van. Az irántad való érzelmi, fizikai és mentális érdektelenségem csak mentség. Szexeljünk. Itt és most, azonnal!”

bernardbodo/iStock – „Hmm, igen, igazad van. Az irántad való érzelmi, fizikai és mentális érdektelenségem csak mentség. Szexeljünk. Itt és most, azonnal!”

Ez, mondtam volna, az oka annak is, hogy leggyakrabban épp maguk a nők ribancoznak le más nőket. Ha ugyanis egy nő bármelyik útjába kerülő pasival ágyba bújik, úgy azzal az összes nő férfiak iránti érdeklődésének/szexre való hajlandóságának az értékét lenyomja. A benzin ára is igen hamar padlót fogna, ha az egyik szállító elkezdené ingyen adni. Hasonlóan tehát az OPEC-hez, a nők kulturálisan összejátszanak annak érdekében, hogy magasan tartsák a szex és a női társaság értékét azáltal, hogy mesterségesen megnehezítik a hozzájutást. Ezért helytelenítenék Leia hercegnő gazdag, királyi rangtársai, hogy csak úgy szétdobja a lábát egy „csirkefogónak”.

Ezzel szemben Han Solo épp azért hős, mert átlát ezen a színjátékon és pontosan tudja, hogyan kell határozottan átlépni ezeken az akadályokon. A férfiak vonzerejének elsődleges forrása a fizikai erő és az agresszió, Han pedig jól tudja, hogy Leia tettetett ellenállása csupán e tulajdonságokat hivatott próba elé állítani. Jól láthatod ezt a fent linket jelenetekben is: a nő harcol, a férfi demonstrálja fizikai erejét, mire a nő elismeri társnak való alkalmasságát és önként megadja magát. „Bebizonyítottad, hogy elég erős vagy ahhoz, hogy a tiéd legyek.”

És basszameg, a régi szép időkben tényleg így is működtek a dolgok, amikor a férfiak még férfiak voltak, a nők pedig nők! Mint azon a híres, a II. világháború európai lezárásának napján készült fényképen, ahol a hősies harcos azzal ünnepli a győzelmet, hogy lecsókolja az első szembe jövő nőt!

Alfred Eisenstaedt/Life Magazine – U-S-A! U-S-A!

Alfred Eisenstaedt/Life Magazine – U-S-A! U-S-A!

Azt amúgy tudod, ugye, hogy teljesen idegenek egymásnak? No és most nézd csak meg ezt a másik képet, ami egy töredékmásodperccel az előbbi előtt készült. Ugye, milyen játékosan tetteti a nő, hogy ő ezt nem akarja? Ez igen, kiváló alakítás, igazi színésztalentum!

Alfred Eisenstaedt/Life Magazine

Alfred Eisenstaedt/Life Magazine

Hehe, igazán imádnivaló a kis ökle! És nézd csak a mögöttük álló tömeg – férfiak, nők egyaránt – helyeslő mosolyait; mind egyetértenek abban, hogy ez nagyszerű, egészséges szórakozás.

4. „Minden, amit a nők tesznek, egyetlen célt szolgál: a férfiak vágyainak felkorbácsolását.”

FremantleMedia

FremantleMedia

Íme az első pornómagazinom:

Sports Illustrated – Pontosan ez a szám. Ő Kathy Ireland. Jézusom, ezek a szemek.

Sports Illustrated – Pontosan ez a szám. Ő Kathy Ireland. Jézusom, ezek a szemek.

A ’80-as években még nem volt internet, az amerikai Középnyugaton pedig veszélyes dolog volt tényleges pornót birtokolni gyerekként. Ebben rejlett a Sports Illustrated fürdőruhás kiadásának a zsenialitása: adott valamit a Középnyugatnak, amire maszturbálni lehetett a „csak sportról olvasok” álcája mögött. Persze mindenki jól tudta, mi a helyzet, nyilván. Számos fotón hiányzott a fürdőruha legalább egy része, a nő pedig a kezével takarta el a meztelen mellét, szemérmeskedve, színlelt nehezteléssel nézve a kamerába. Vagy úgy pózolt, mintha a bikinijét készülne épp levenni.

Hasonlóképp, ha filmekben tűntek fel bikinis nők, azok is kizárólag a közönség tinédzserkorú fiútagjai számára hivatottak faszverési alapanyagot szolgáltatni. Szó szerint és kivétel nélkül minden egyes bikinis nőt ábrázoló kép, amivel egy fürdőruha-katalógus keretein kívül találkoztam, így volt megkomponálva, direkt nekünk, hogy nyáladzhassunk rá.

Mert ugye meg persze nem kaphattuk.

Csak a vágyainkat hivatott felkorbácsolni, egy terméket reklámozva.

És mostanra már nyilván azt is tudod, hogy mi volt a termék, ugye?

Universal Studios – Nézheted ezt a GIF-et, ameddig csak akarod, nem fog megtörténni.

Universal Studios – Nézheted ezt a GIF-et, ameddig csak akarod, nem fog megtörténni.

Miután tehát abban a szent meggyőződésben éltem le az egész életemet, hogy ez egy olyan ruhanemű, amit a nők célzottan azért viselnek, hogy attól a férfiaknak őrült ejakulálási vágyuk támadjon, mit gondolsz, vajon mi járt az ostoba kölyökfejemben, amikor lementem a strandra, és hús-vér nőket láttam ugyanilyen ruhaneműben? Gondolod, hogy képes voltam tényleges emberekként tekinteni rájuk – nem pedig szemérmeskedő manipulátorokként?

Amire persze teljesen racionális reakció lett volna bármelyik strandoló nő részéről az, hogy „nem miattad vettem fel ezt, te perverz disznó, hanem mert fürdeni jöttem, és ez egy fürdőruha! Mégis mit kellene felvennem szerinted, talán egy burkát?”

És erre nincs jó válasz. Egyfelől mindenkinek kell legyen joga, lehetősége és szabadsága úgy öltözni, ahogyan csak akar – másfelől viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az őket körülvevő kulturális közeg nyomán, amelyben felnőttek, milyen kiéhezetté váltak a fiúk/férfiak. Mert hiába mondja a nő, hogy ő milyen indíttatásból öltözött úgy, ahogy, ha közben majdhogynem minden poszter, újságcímlap, film, tévéműsor, dal, klip, reklámplakát, videójáték, vers, regény, stb. egy egészen más üzenetet sulykol.

Azt persze kontrollálhatják a srácok, hogy hogyan reagálnak egy bikinis nő látványára, de azt már nem, hogy mit éreznek – az már régen beléjük lett programozva, önkéntelen fizikai válaszként, hormonális kapcsolóként. Egy életen át tartó kulturális kondicionálás eredményeképp a bikini lett az a csengő, amitől nyáladzani kezdenek a kutyák.

Playboy, Sports Illustrated – Ha nem látnád a két kiadvány címét, melyiket tippelnéd pornónak?

Playboy, Sports Illustrated – Ha nem látnád a két kiadvány címét, melyiket tippelnéd pornónak?

És akkor most kapcsold még ide azt a széles körben elterjedt hiedelmet is, miszerint a nők mindig egyszerre vonzanak minket és tesznek úgy, mintha nem akarnának minket. Ebből kiindulva nem lenne teljesen logikus a feltételezés, hogy a „csak azért hordom ezt, mert ez egy fürdőruha” szöveg sem több egy újabb stratégiai húzásnál a nagy játszmában?

Vegyük észre továbbá azt is, hogy nem csak a bikinit fetisizálták. Egy teljes alredditet hoztak létre a jóganadrágos lányoknak, egy másikat pedig a szemüvegeseknek. Vagy keress rá Google képkeresőn arra, hogy „schoolgirl” (iskolás lány); fétisképek hosszú sorát fogod kapni eredményül, plusz elszórva köztük egy-két tényleges gyerek fényképét.

Ezért nem fogok meglepődni soha egyetlen nemi erőszak-statisztikán sem. És, jelzem, a kifejezést abban az értelmében értem, amelyikbe beletartozik a markolászás és társai is. Felnőtté válásom során azonban nekem azt mondták, hogy…

3. „Nemi erőszak = sötét sikátor, felfegyverzett támadó”

innovatedcaptures/iStock

innovatedcaptures/iStock

Tisztázzuk: tanulóéveim során számtalanszor értésemre adták, tökéletes egyértelműséggel, hogy a nemi erőszak rossz és helytelen. A „nemi erőszak” fogalmát azonban úgy határozták meg, amelynek során például egy símaszkos támadó fizikai erőszakkal fenyegetve kényszeríti rá magát az áldozatára egy sötét sikátorban. Találkoztam persze a „randierőszak” fogalmával, de jellemzően ezzel is csak olyan kontextusban, hogy például egy srác bekábszerezett egy lányt vagy ténylegesen bántalmazta, aminek egyértelmű nyomai is maradtak, például felrepedt ajak és tépett ruha formájában. Jómagam például, ha akkoriban kérdeztél volna, úgy határoztam volna meg a randierőszak fogalmát, hogy „mint amit James Bond csinált Cica Galore-ral, csak épp nem egy kedves srác által elkövetve.”

És igencsak össze is zavarodott volna a tini énem, ha valaki felvilágosította volna arról, hogy egyébként az is a nemi erőszak egy formája, ha az ember „markolászik” egy nőt, vagy erőszakkal megcsókolja. Hékás, te most épp sorozatos nemi erőszak-elkövetőnek bélyegezted lényegében az összes gyerekkori akcióhősömet! „És mi van akkor, ha épp ennek hatására szeret bele a nő férfiba?”

Eon Productions – A valóságban őfelsége nemi erőszaktevők-listájára kerülne.

Eon Productions – A valóságban őfelsége nemi erőszaktevők-listájára kerülne.

Soha, egyetlen órán sem mondta nekem senki az iskolás éveim alatt azt, hogy csak akkor érinthetek meg egy nőt, ha ő erre előzőleg kifejezett, szóbeli engedélyt adott. Láttam a focicsapat hátvédjét, amint fenéken paskolta a lányokat; láttam, ahogy más srácok azzal szórakoztak, hogy a lányok háta mögött körbenyúlva markolták meg azoknak a mellét; láttam az ajtók fölé akasztott fagyöngyöt, amiről azt mondták, hogy ha egy lánnyal együtt állunk alatta, akkor meg kell csókolnia engem. Amikor egyszer a strandon röplabdáztunk, egyszer csak felbukkant Dr. Dre és kioldotta az egyik lány bikinifelsőjét.

Ismétlem, én soha nem tettem semmi ilyesmit. Nem azért, mert mindezt rossznak tartottam, hanem mert túlságosan is ideges voltam.

És kibaszottul utáltam magam emiatt.

Ezt említettem már? Hogy mindez idő alatt mennyire szégyelltem magam, amiért nem voltam „igazi férfi”?

2. „Minden, a (heteroszexuális) házasságon kívüli szex rossz”

KatarzynaBialasiewicz/iStock

KatarzynaBialasiewicz/iStock

Állj, állj, állj, ennek mi köze a markolászáshoz vagy a beleegyezéshez? Örülök a kérdésnek, mert úgy vélem, efelett mindenki átsiklik.

Rush Limbaugh rádiós szarházi egyből az újságok címlapjára került azzal, hogy a következőket találta mondani Donald Trump hírhedt markolászós esete kapcsán:

Ismered a mai amerikai szexuális erkölcsök egyedüli, legfontosabb magját jelentő varázsszót? Csak egyetlen egy szó. Bármit megtehetsz, a baloldal mindent megért, tolerál és támogat mindaddig, amíg ez az egy, központi tényező adott. Tudod, mi ez? A beleegyezés. Ha a beleegyezés adott mind a három, négy vagy akárhány, a szexuális aktusban résztvevő fél részéről, akkor minden teljesen rendben van, bármiről is legyen szó egyébként. De amint megneszeli, hogy hiányzik a képletből a beleegyezés, a baloldal egyből riadóztatja az erőszakrendőrséget.”

IPGGutenbergUKLtd/iStock – Úgy is, mint “a rendőrség”.

IPGGutenbergUKLtd/iStock – Úgy is, mint “a rendőrség”.

Kíváncsi lennék, hogy közületek hányan tudnak lényegében egyetérteni vele, ill. hogy hányan vannak közöttetek azok, akiknek sokkal inkább a hideg futkározik tőle a hátán. Én pontosan az életem felénél váltottam át az előbbiből az utóbbiba. Az ország keresztény népességének egy jelentős hányada még mindig tökéletesen helytállónak tartja a mondandóját.

Tudod, nem Hollywood és nem is az iskola feladata volt, hogy erkölcsre neveljen engem. Számomra – és nagyjából mindenki más számára is, akit ismertem – erre vasárnaponként került sor, a templomban. És soha, egyetlen prédikáció vagy vasárnapi iskolai lecke sem szólt a szexbe való beleegyezésről.

„Hogyan? Nemi erőszakra nevelték a gyülekezetet?”

Nem! Csak arra, hogy minden, a heteroszexuális házasság keretein kívül megvalósuló szex egyformán rossz. Szóval igen, a nemi erőszakért természetesen jár az örök pokoltűz. De tudod, mi jár a házasság előtti, kölcsönös beleegyezésen alapuló nemi aktusért? Szintúgy örök pokoltűz. Házasság előtti kézimunka a kocsi hátsó ülésén? Örök pokoltűz. Orális szex bármikor? Örök pokoltűz. Homoszexuális szex? Örök pokoltűz. Maszturbáció? Örök pokoltűz. Nem voltak fokozatok – minden egyként fekete vagy fehér, és nagyjából minden, ami a fekete kategóriába esett, kölcsönös beleegyezésen alapult. Két, egy bűnös szexuális aktus végrehajtásában „megegyező” ember semmiben sem különbözött két, egy bank kirablására szövetkező embertől.

Yuk Ching Lee/iStock – Nem számít, minek az elkövetéséhez vetted fel a maszkot, így is, úgy is pokolra kerülsz érte.

Yuk Ching Lee/iStock – Nem számít, minek az elkövetéséhez vetted fel a maszkot, így is, úgy is pokolra kerülsz érte.

Isten szemében egy adott cselekedet vagy tiszta vagy nem az – szexualitás terén pedig a tisztaság egyedüli záloga a házasság (és ne feledjük, hogy a Bibliában szereplő feleségek jelentős hányadát úgy adták-vették, mint valami jószágot). Értelmetlen tehát minden további diskurzus ebben a tárgykörben. Ha tanították volna azt is, hogy nem helyes arra kényszeríteni egy nőt, hogy csókoljon meg téged, úgy azzal egyben azt is sugallották volna, hogy a kölcsönös beleegyezésen alapuló csókolózás viszont rendben van (holott, mint tudjuk, házasság előtti csókolózás = örök pokoltűz).

Ezért olyan érthetetlen sokak számára az a visszatérő frázis is, amit a keresztények rendszeresen elsütnek a melegházasság kapcsán, hogy „ja, aztán nemsokára meg már gyerekekkel meg állatokkal akarnak majd házasodni”. Ennek, lásd fent, annyi a megoldása, hogy tényleg nem értik a különbséget – vagyis hogy egy homoszexuális partner beleegyezhet az aktusba, de egy gyerek vagy egy állat nem –, mivel számukra e cselekedetek mindegyike egyformán tisztátalan. Emlékszel, amikor egyesek azzal jöttek, milyen álszent dolog Jennifer Lawrence-től, hogy a lopott meztelen képei miatt panaszkodik, miközben egy magazinnál épp újabb meztelen fotókhoz pózol? Itt is ugyanaz a képlet – ha mindvégig azt hallod a felnőtté válásod során, hogy minden meztelen fotó bűn, akkor ugyan mit számít, hogy a nő beleegyezett-e a bűn elkövetésébe vagy sem?

1. „A fiúk már csak ilyenek”

Sarah Rice/Getty Images

Sarah Rice/Getty Images

Elmagyarázni, hogy mi állt egy adott személy tetteinek hátterében, nem egyenlő azoknak az igazolásával. Nem jelent mentséget az sem, ha rámutatunk, hogy a szóban forgó viselkedési forma egyébként döbbenetesen széles körben elterjedt. Ennek megfelelően a most következőknek sem [az éppen aktuális botránykeltő] mentegetése a célja, hanem annak a megakadályozása, hogy bárki azt mondja, hogy a hozzá hasonlók ritka, érthetetlen szörnyetegek.

Nem, egyáltalán nem azok. Nagyon sok srác markolászik. Nagyon sok srác pedig, bár nem markolászik, de erőszakolós pornóra maszturbál. Más srácok, akik még ezt sem teszik, a lopott „Fappening” fotókra mégis vígan verték. Megint más srácok, akik még ezt sem tették, a James Bond-filmeket azért még mindig vágybeteljesítésként értékelik. Még újabb srácok, akik még ezt sem teszik, Han Solo jelenetében sem láttak semmi kivetnivalót, amíg ki nem fejtettem, hogy mi a baj vele.

Lucasfilm – Mély a víz.

Lucasfilm – Mély a víz.

Erre persze egyből rávágnák a filmek és reklámkampányok szerzői, hogy ők aztán az égvilágon semmi újat nem találtak ki e téren; a férfiakban tesztoszteron van, és egy bizonyos életkorban akkor is lesznek bizonyos vágyaik, ha egy lakatlan szigeten nőnek fel egymagukban. Márpedig ha ezek a vágyak természetesek, akkor következésképp az is mind természetes kell legyen, ami ezekre a vágyakra apellál. Elvégre a fiúk már csak ilyenek. Aztán majd felnőnek, és olyan filmeket és reklámokat írnak, amelyek hétköznapi valóságként ábrázolják a szexuálisan frusztrált kamaszkori fantáziáikat.

No de akkor mi lenne az alternatíva? Cenzúra? A nők tetőtől-talpig bebugyolálása, ahogyan a szaúdiak is csinálják?

Nem, az alternatíva annak a felismerése, hogy elképesztően nagy fába vágjuk a fejszénket, amikor arra vállalkozunk, hogy megszabadítsuk a srácokat a nőkkel szembeni mérgező hozzáállástól. Jómagamnak két teljes évtizedembe telt, hogy visszafejtsem magamban a rossz kódot, és helyettesítsem azzal, amiről így visszatekintve megállapíthatom, hogy eléggé nyilvánvalónak kellene lennie minden rendes ember számára. Változtatni a cselekedeteinken könnyű; változtatni a vágyainkon – no, ez az, ami sok-sok évbe telik. Olyan ez, mint a különbség a diétázás és a tested arra való edzése között, hogy eleve ne éhezzen meg.

Addig pedig hiba azon pörögni, hogy micsoda őrület már, hogy egyes srácok nem érzékelik a határvonalat beleegyezés és erőszak között. Ezt a határvonalat szándékosan mosta el a kultúránk, és nevelte bele a srácokba, hogy szégyelljék magukat, ha bármelyik oldalon is hibát követnek el. Ezért, ennek ellensúlyozása érdekében a legkisebb koruktól – mondhatni, az első naptól – kezdve meg kell tanítanunk nekik, hogy a beleegyezés igenis fontos. No de tegyük is most félre egy kicsit ezt a nyomasztó témát, és élvezzük ki Lecsónak ezt a jelenetét, amelyben hősünk kierőszakol egy csókot egy lánytól, aki már rántja is elő a paprikaspray-t, hogy védekezzen, de aztán rádöbben, hogy ez valójában tetszik neki:

Pixar

Pixar

Hosszú, nagyon hosszú út áll előttünk.

David Wong a Cracked.com felelős szerkesztője; legújabb regényének épp most készül a tévésorozat-feldolgozása. Köszönet mindenkinek a felkavaró tévés és filmek példákért.

David Wong további írásai:
5 Ways Modern Men Are Trained to Hate Women
5 Subtle Ways Hollywood Taught You To Be A Worse Person

A Cracked YouTube-csatornája és Facebookja
The Only Woman Trump Respects

Forrás: Cracked

Reklámok
Kategória: Feminizmus, Pszichológia, Társadalom, Vallás
Címke: , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Ezért nem érti sok férfi a szexbe való beleegyezés fogalmát bejegyzéshez

 1. PKM szerint:

  #namethetranslator, hálás vagyok.

 2. A szex a nőnek is lételeme, és a paprika-spré előhuzigálása csak egy ösztönei ellenére belenevelt ellenkezés. A nő nem azért ellenkezik, hogy “magasabb ára legyen a piacon és jobb körülmények közé kerüljön” (elég jó ideje már képes mind magát, mind a gyerekét is eltartani, bár a férfi ennek sem örül) , hanem mert a férfi,aki nem biztos a saját apaságában, hatalmas bilincsbe igyekszik verni a nőt :saját apaságának biztonsága érdekében a nő vállára aggatta a szüzesség követelményét egy olyan elemi vággyal szemben, mint a szexualitás.

 3. És mivel a férfinemet nem köti gúzsba ilyen kényszer, az ő élvezetükről szól itt minden, amiből üzletet csinálnak. A lányok is maszturbálnak, nekik miért is nincs szükségük ehhez magazinokra? Az egész világ és a szerző is megfeledkezik a nő nemi vágyáról. Pedig van, épp ugyanakkora.

  • cicabanya szerint:

   Úgy tűnik, nem nagyon ismered a nőket.

   • Metalcica szerint:

    Ezek szerint te meg nem vagy nő. 😀
    Igen, a nők is masztiznak, néznek pornót, aki azt mondja, hogy nem, az hazudik.
    Szeretem a szexet a párommal, vele mondjuk bárhol, bármikor.
    Viszont, próbáltak már többször is felém közeledni szexuális indíttatással mióta együtt vagyunk, amikor nem volt ott velem és érdekes módon nem lettem megerőszakolva…mi a tanulság? Tudni kell kommunikálni.
    “figyelj, te egy nagyon jó pasi vagy, de nekem van párom, akit szeretek, és csak vele tudom elképzelni a dolgokat jelenleg. Te is szimpatikus vagy, és nem szeretném, hogy esetleg egy hülyeség miatt bajod essen.”
    Érdekes, ezután tök jót beszélgettünk, és elég jó haverom lett 😀
    Szóval cicabanya, lehet, hogy ő nem teljesen ismeri a nőket, de még mindig jobb ismeretekkel rendelkezik, mint te a férfiakkal kapcsolatban. 🙂

   • cicabanya szerint:

    Milyen remek, kedves Metálcica, hogy te vagy az univerzum alfája és omegája, és minden csak úgy lehet, ahogy nálad működik!
    Meg a távolba látó képességeid is fantasztikusak! Ja nem. 😀
    Köszönöm, hogy ismeretlenül lehazugozol minket, milliónyi nőket, akik nem nézünk pornót, és nem a szex életünk egyik központi kérdése.Merthogy én nagyon sok ilyen nőt ismerek, ellentétben veled, meg Pampalinivel. A helyedben óvatosabban írnék véleményt a világnak azon dolgairól, amit nem ismerek.

   • cicabanya szerint:

    Nem tudom, hallottad-e a “jóindulatú szexizmus” kifejezést. Pont illik rád.

 4. Én egyet értek Metalcicával. Szinte az összes nőnek akit ismerek – köztük nekem is – legalább olyan fontos a szexualitás, mint a férfiaknak. Az a probléma, hogy a világ ezzel nem nagyon törődik és el akarja nyomni. Szerintem az idősebb korosztály csak azért nem él a vágyaival, mert kinevelték belőlük vagy nem is volt rá lehetőségük hogy gyakorolják őket. Mindazon által a szexualitás elvesztése/nem megismerése óriási veszteség minden nő számára és borzasztóan elszomorít engem.

  • Metalcica szerint:

   Na, végre valaki 😀 már azt hittem, én tehetek egyesek aszexualitásáról 😀
   (amúgy még a legprűdebb ismerősöm is bevallotta, hogy szokott masztizni, szóval nem tudom, hogy itt egyesek ennyire kiöregedtek a “témából” vagy csak sose voltak még jó alaposan, mondjuk orgazmusig megszexelve)

 5. selyemzsinór szerint:

  Van itt számos viselkedéstani probléma is. Egyrészt nagyon sok emlős állatnál a párzás előtti rituális harc fokozza fel a nemi vágyat (mindkét nemben, mielőtt félreértenénk a dolgot). Másrészt a kamaszkori, akár felnőtt korba is átnyúló zavarodottság (ami akkor is jelen van, ha az ember a lehető legértelmesebb és legfelvilágosultabb nevelést kapta ) sokszor vezet ahhoz, hogy egy nő TÉNYLEG nem tudja, mit akar, vagy nem meri akarni, amit akar, ami akár pánikhoz is vezethet. Nem azért, mert a nemi élvezet elutasítására nevelték – bár ez is simán benne lehet – hanem azért, mert fél az ismeretlen helyzettől, de csúnyán rá tud tenni a dologra a vallási fanatikus szülő, vagy egy negatív élmény a múltból is. Az előbbit, azaz a rituális harcot viszonylag könnyen meg lehet különbözteti attól a valódi visszautasítástól, mikor a nő abszolúte, 100%-ig nem kívánja az illető férfi közeledését (egyértelműen ide tartozik Leia hercegnő esete, ők Han Solóval rendesen oltották egymást, de soha nem hangzott el tényleges visszautasítás egyik részről sem). Utóbbit, vagyis a pánikot nagyon, de nagyon nehéz. Mindkét fél részéről fontos tehát a megfelelő kommunikáció, és itt sajnos igazolást nyernek bizonyos ódivatú megfontolások is, miszerint lehetőség szerint ne feküdjünk össze senkivel öt perc után, ohne kommunikáció és egymás alapfokú megismerése. A nőnek érdemes viszonylag hamar döntést hoznia, kívánja-e adott férfi közeledését, vagy akar-e közeledni egy férfihoz, és ennek megfelelően kell viselkednie, hogy a helyzet mindig egyértélmű legyen (ennek megfelelően a nem kívánatos férfit azonnal, nagyon határozottan és végérvényesen el kell utasítani), a többieknél pedig nagyon meg kell fontolni, érett-e a partner (illetve a nő saját maga) a rituális harcra (kamasz fiúkat egy életre meg lehet nyomorítani a tetszel-nem tetszel játékkal, akármilyen ártatlan szórakozásnak is tűnik. Ez a játék kizárólag egyenrangú, profi és megfelelően intelligens feleknek javasolható, nekik nagy örömöt szerez.). A férfinak tudni kell elfogadni az elutasítást, és meg kell tudnia különböztetni ezt az esetleges rituális harctól. Természetesen vannak olyan minősített esetek is, mikor a nagyon szimpatikusnak tűnő partner épp az első csók pillanatában süti el, hogy otthon oltárt tart Hitlernek, vagy valami hasonló. Ilyenkor viszont megint csak az egyértelmű, lelohasztó kommunikáció a lényeg egy gyenge “jaj, nem, nem” helyett. Ezt a lányoknak külön tanítani kell, mert itt megint csak elég kellemetlen biológiai alapok működnek: az ember nősténye nem szívesen keveredik erőszakos konfliktusba a nála rendszerint nagyobb és erősebb hímmel, és ez ismét nem a nevelés szinthén kezdődik (viszont tény, hogy a habos-babos-csipkés-kislány nevelés rátesz egy jó nagy lapáttal) , hanem az ösztönöknél. Lényeg a lényeg: a konfliktusok elkerülése végett két dologgal kell nagyon tisztában lenni mindenkinek, és a gyerekeknek is ezt kell megtanítani: az egyik az ember biológiai huzalozása, a másik meg a saját, személyes természete.

 6. Garrosh szerint:

  A ferfiak demonizalasarol miert is nem beszel senki kerem? Him vagy? Tetszik egy no? Felall a cerkad ami termeszetes reakcio, megis el vagy itelve! Hurra. Mondok jobbat. A ferfi eldobhato, potolhato ezert folosleges. Halnak is hamarabb mint a nok. Ha egy ferfi dug meg egy not akarata ellenere az nemi eroszak ha egy no eroszakol meg egy ferfit az vicces. Ha egy ferfi ut meg not az elitelendo. Ha no vagja le a farkat egy farfinak csakmert az beadta a valopert az vicces (megtortent eset).

  Ha fizikai munkarol van szo mindig a ferfiakat veszik elo de egyenjogusaggal es egyenloseggel vergodnek.

  Ha meg kell halni mindig a ferfi haljon elobb.

  Ha egy dagadt ronda ferfi probal not szerezni az fuj undorito. Ha egy dagadt ronda no pasizik akkor eljen! Mert a szepseg minden formaban es meretben erkezik! Apatok faszat hulye picsak… ennyit errol.
  A ferfiak el vannak nyomva es itelve eletuk kezdetetol fogva. Nezzetek meg a “self made man”dokumentumfilmet ahol egy leszbikus feminista csaj ferfikent el majd egy evig. Es radobben mennyire nehez es szenvedesekkel teli ferfinak lenni. Olyan szinten hogy majdnem ongyilkos lesz. Es a vegen ki is jelenti, hogy soha nem akarna ferfi lenni. Nonek lenni privilegium.

 7. Visszajelzés: Epres Szonja Lili - Éjszakánként furcsa hobbim lett

 8. Hamarosan szerint:

  Szia Garrosh!
  Itt egy videó, ami a valóságot tükrözi, és nem a filmekben látott izzadt sunaszagú maszkulin nőket tolja az ember arcába.

  Vajon ha arról hazudik a média, hogy a nők meg tudják verni könnyűszerrel a férfiakat, akkor miről hazudik még? Vajon intelligencia szintben mekkora a különbség a férfi, és a nő között? Ismétlem, ezt arra alapozom, hogy a nők a filmekben okosabbak, és erősebbek a férfiaknál. A valóság ott van a videóban. És ha itt ekkora az eltérés, akkor hány 100X os a felnagyítása a nők intelligenciájának a valósághoz képest? A felsőoktatásban részt vevő nőket nem szabad ellenpéldaként felhozni, ugyanis nekik kedvez a rendszer, de ez semmit sem jelent, mert az egyetemeket is a férfiak hozták létre, minden tudással együtt. Valóban jóval többen vannak sajnos az egyetemen, mint a férfiak, de csak az állam pénzét viszik, a férfiakét. De majd azt visszafizetni 🙂 Minden igazságtalanságot, nem csak a pénzt. Alig várom.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s