Bizonyítva: a férfiak rettegnek az okos nőktől

Szerző: Christine Schönwald

Az okos nők jobban szeretik az okos férfiakat, mint az okos férfiak az okos nőket. – Natalie Portman

Az okos nők jobban szeretik az okos férfiakat, mint az okos férfiak az okos nőket. – Natalie Portman

Köszönjük, patriarchátus!

Mi lehet rémisztőbb egy férfi számára annál, hogy elrabolja egy földönkívüli, összeszurkálja és kísérletezget rajta? Tudjuk a választ: egy okos nő.

Igen, immár tudományos megerősítést nyert, amit régóta gyanítottunk: a férfiak félnek az okos nőktől. Mi több, kiderítette a tudomány azt is, hogy ha egy nő valamiben jobbnak bizonyul egy férfinál, úgy az kifejezetten romboló hatással van az illető férfi férfiasság-érzetére.

Lora E. Park, Ariana F. Young és Paul W. Eastwick közelmúltban elvégzett, „(Psychological) Distance Makes the Heart Grow Fonder” (A (pszichológiai) távolság mindent megszépít) c. tanulmányukban azt találták, hogy a férfiak csak elméletben randiznának szívesen egy okos nővel; amikor ugyanis erre a gyakorlatban is lehetőségük nyílik, hirtelen elvesztik az érdeklődésüket. Ha pedig egy nő jobbnak bizonyul náluk valamiben, úgy egyenesen kevésbé érzik magukat férfinak emiatt.

A tanulmány előkészítő felmérésében a férfiak 86%-a nyilatkozott úgy, hogy szívesen randizna egy nála okosabb nővel. Így hát a kutatók nekiláttak, hogy a gyakorlatban is ellenőrizzék e kijelentések igazságtartalmát.

A tanulmány első változatában 105 egyetemista férfi vett részt; először is elolvastattak velük egy hipotetikus helyzetleírást, amelyben egy nő jobban teljesít egy megmérettetésen, mint ők, majd arra kérték őket, hogy számszerűen értékeljék, mennyire találják vonzónak az illető nőt. A második változatban 151 egyetemista férfivel végeztettek el egy tényleges IQ-tesztet, majd megkérdezték tőlük, hogy szívesen megismerkednének-e egy konkrét nővel, aki szintén elvégezte a tesztet és vagy jobb vagy rosszabb eredményt ért el rajta, mint ők maguk.

Mindkét változat ugyanazt az eredményt hozta: amíg csak el kellett képzelniük egy náluk okosabb nőt, vagy csak hallottak egy ilyen nőről, addig a férfiak alapvetően érdeklődőnek mutatkoztak – ismerkedésre, randizásra nyitottnak. A jelek szerint tehát elméleti síkon még nincs semmi gond az okos nőkkel. A gyakorlat azonban már más kérdés.

A tanulmány következő két változatában ugyanis a résztvevő férfiakat már ténylegesen kapcsolatba hozták egy „beavatott” nővel, aki jobban vagy rosszabbul teljesített egy IQ-teszten, mint ők: egymás mellé ültették őket, elvégeztették velük a tesztet, majd hangosan felolvasták az elért pontszámaikat. Végül arra kérték a résztvevő férfiakat, hogy állítsák szembe a széküket a mellettük ülő nővel.

Ezt követően a résztvevő feleknek le kellett adniuk egy értékelést arról, hogy így első benyomás alapján mennyire találják vonzónak egymást. A kutatókat azonban leginkább az a fizikai távolság érdekelte, amilyen messzire a széküket helyezték a férfiak a nőtől, mivel ez volt az igazi, őszinte fokmérője annak, hogy mennyire is vonzódtak valójában a nőhöz.

Nem meglepő módon székük áthelyezésekor a férfiak szükségét érezték, hogy fizikailag is távolságot tartsanak a náluk jobban teljesítő nőktől. Jellemzően kevésbé vonzónak és potenciális randizás szempontjából kevésbé kívánatosnak is minősítették őket, mint más résztvevők a náluk rosszabbul teljesítő nőket.

A tanulmány utolsó két változata (összesen hat volt) arra világított rá, hogy amikor ténylegesen szemtől szembe kerülnek egy náluk intelligensebb nővel, a férfiak máris jóval kevésbé mutatnak érdeklődést iránta és kevésbé is szeretnének randizni vele.

Az ötödik tanulmány során a szóban forgó nő csak pszichológiai értelemben volt távol (azt mondták róla a résztvevőknek, hogy ott van a szomszéd szobában); ebben az esetben a nő teljesítménye (akár jobb volt, akár rosszabb a férfiénál) semmiféle hatással nem volt arra, hogy kívánatosnak tartották-e a férfiak vagy hogy szerettek-e volna megismerkedni vele. Mi több, amíg nem került sor tényleges élő találkozásra, addig a férfiak némileg jobban is látszottak érdeklődni a náluk állítólag okosabb nők iránt.

Eredményeiket a kutatók a következőképpen összegezték: „[A] hat tanulmány megmutatta, hogy pszichológiailag távol álló alanyok esetén a férfiak több érdeklődést tanúsítottak a maguknál intelligensebbnek bizonyult nők, mint a kevésbé intelligensebbnek bizonyultak iránt. Pszichológiailag közel álló alanyok esetén azonban kevésbé érdeklődtek a náluk intellektuálisan jobban teljesítő nők iránt.”

Tudományosan szólva, ez bizony elég szomorú.

Forrás: The Mind’s Journal

(A cikk eredetileg a YourTango.com-on jelent meg.)

Reklámok
Kategória: Feminizmus, Kapcsolatok, Pszichológia, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Bizonyítva: a férfiak rettegnek az okos nőktől bejegyzéshez

  1. Metalcica szerint:

    Az a szomorú, hogy nem azok az okos nők, akik magukat annak gondolják. Az okos nők tudnak kompromisszumot kötni, és normálisan kommunikálni a férfiakkal, tehát jó is lesz a kapcsolatuk 🙂
    Amúgy meg ez csak egyetemisták körében készült, idősebb férfiakat miért nem kérdeznek? Ja, mert ők máshogy gondolkodnak és lehet, hogy nem ez jönne ki?

  2. WV4 szerint:

    A kutatás arra nem ad magyarázatot, hogy mi az oka. Vajon egy jobban teljesítő férfival szemben, hogyan viselkednének ezek a férfiak. Ha pl. kevésbé barátságosan, akkor ez csupán a versenyszellem jele is lehet, ami nőkkel, férfiakkal szemben egyaránt megmutatkozik.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.