Pszichológiai problémákkal küszködnek a szexista férfiak

Szerző: Sarah Kaplan

troubled-man

10 évet és összesen közel 20.000 vizsgált férfit felölelő adathalmaz elemzésével jutottak pszichológusok arra a következtetésre, hogy azok a férfiak, akik fontosnak tartják a nők feletti hatalmat, a playboy életmódot és a férfiasság más hagyományos kellékeit, nagyobb valószínűséggel szenvednek különböző pszichológiai problémáktól – és kevésbé valószínű, hogy segítséget keresnének ezek orvoslásához.

A jelek szerint a társadalom egyik felének ártó kulturális normák nem igazán tesznek jót a másik félnek sem. Ki gondolta volna?

A Journal of Counseling Psychology-ban hétfőn közzétett új meta-analízis 78 különböző, a férfiassággal és a mentális egészséggel kapcsolatos tanulmány eredményeit összegezte és értékelte ki 2003-tól 2013-ig. A – túlnyomó többségükben férfi – résztvevők életkora 12-től 65 év fölöttiig terjedt. A tanulmányoknak egy kicsit több, mint a fele főként fehér férfiakat vizsgált, bár voltak olyanok is, amelyek afrikai vagy ázsiai gyökerű amerikaiakra összpontosítottak. A legtöbb tanulmány nem kérdezett rá a válaszadók szexuális irányultságára, de amelyek mégis, azoknál a legtöbb résztvevő heteroszexuálisnak vallotta magát.

A kutatók összesen 11, „hagyományosan férfiasnak” tekinthető normát azonosítottak – a győzni akarást, az érzelmek feletti uralom igényét, a kockázatvállalást, az erőszakot, a dominanciát, a promiszkuitást, az önállóságot, a munka elsőségét az élet dolgai között, a nők feletti hatalmat, a homoszexualitás megvetését és a státuszhajhászást –, majd megvizsgálták, hogy ezek összefüggésben állnak-e különböző mentális egészségi állapotokkal.

Eredményeik szerint azok a férfiak, akik határozottan ragaszkodtak ezekhez a normákhoz, nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól, stressztől, testkép-zavartól, alkohol- és/vagy drogfüggőségtől ill. szociális működési zavartól. Annak azonban már csekélyebb a valószínűsége, hogy szakértő segítségét kérnék e problémák megoldásához. Különösen hangsúlyosan jelentkezett az eredmény azon férfiak esetében, akik a playboy életmódot, a nők feletti hatalmat és az önállóságot favorizálták.

Y. Joel Wong az Indiana University-ről, a tanulmány elsődleges szerzője, nem lepődött meg különösebben az eredményeken. „Ez nem kvantummechanika” – mondta a Popular Science-nek. – „Ezt már több, mint 20 éve mutatják egybehangzóan a kutatási eredmények.”

Egyre több pszichológus érdeklődik a „mérgező maszkulinitás” kutatása, vagyis aziránt, hogy milyen ártó hatással vannak a férfiasságról alkotott hagyományos elképzelések ill. ezzel kapcsolatos elvárások a férfiakra, a nőkre és úgy általában a társadalom egészére. Kiemelendő azonban, hogy a kutatások célja nem a férfiak vagy egyes férfiak egyes adottságainak ill. jellemzőinek démonizálása, hanem annak megértése, hogyan és miként lehetnek bizonyos, a férfiaktól elvárt viselkedésmódok minden érintett ártalmára.

Az egyik, Wong munkájában idézett tanulmány például 108 olyan férfit vizsgált, akiket családon belüli erőszak elkövetése miatt küldtek kezelésre. Ezek a férfiak aránytalanul nagy valószínűséggel hajlottak a dominancia és az érzelmi kontroll normáinak aktív gyakorlására – és maguktól nem is kerestek volna segítséget és nem is osztották volna meg másokkal az érzéseiket. A tanulmány szerzői szerint az ezen értékeket valló férfiaknál lényegesen nagyobb a valószínűsége annak, hogy a párjukon éljék ki a haragjukat és a frusztrációikat ahelyett, hogy érzelmi támogatást keressenek, mivel utóbbi esetben „gyengének” tűnnének.

Michael Addis, a Massachusetts-i Clark University kutató pszichológusa és az „Invisible Men: Mens Inner Lives and the Consequences of Silence” (Láthatatlan férfiak: a férfiak belső élete és a hallgatás következményei) c. könyv szerzője elmondta a Smithsoniannek, hogy az önállóság és az érzelmi kontroll iránti vágyból egyenesen következhet az alacsonyabb segítségkérési (a mentális problémák orvoslásához) hajlandóság.

Mint mondta, ez már jó ideje sejthető volt; feltehetőleg a maszkulinitás „mérgező” hatásai részben azért is maradhattak homályban ilyen sokáig, mert csak nagyon kevés férfi fordul pszichológushoz a problémáival, és így nehezebb is tanulmányozni őket.

Nem mindegyik, Wong által tanulmányozott hagyományos férfiassági normához tartozik azonban pszichológiai probléma. A munka kiemelt prioritással való kezelése például nem korrelált sem pozitív, sem negatív mentális egészségi állapotokkal; Wong feltevése szerint ez talán annak tulajdonítható, hogy a munkába fektetett érzelmi energia eredményezhet egyfajta jóleső kiteljesedés-érzetet – még ha meg is terheli a párkapcsolatokat. A kockázatvállalás pedig komoly pozitív és negatív mentális egészségi állapotokkal is összefüggésben állt, nyilván annak függvényében, hogy végül nyertesként vagy vesztesként jött-e ki az ember a kockázatos helyzetből.

A playboy életmód és a nők feletti hatalom preferálása azonban – túl azon, hogy már önmagában is nyíltan szexista – erős korrelációban állt különböző pszichológiai problémákkal.

Megjegyezte még Wong a Popular Science-nek azt is, hogy bár egyesek szerint az önállóság és a playboy életmód egyszerűen maga a férfiasság veleje és lényege, ez a szemlélet nem állja meg a helyét, tekintve, hogy a történelem folyamán a férfiak már többször is újraértelmezték a férfiasság fogalmát, és ezt meg fogják tenni ezután is.

Mint mondta, az, hogy valaki mindig is egyféleképpen viselkedett, még nem jelenti azt, hogy azon kívül nincs is más választása.

Forrás: The Washington Post

Reklámok
Kategória: Feminizmus, Pszichológia, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Metalcica szerint:

    A szexista nőkről miért nem esik soha szó? Gondolom nem én vagyok az egyetlen ilyen nő 😀 Igen, rám is jellemző a kockázatvállalás, a dominancia, a győzni akarás, érzelmek feletti uralom igénye, az önállóság, státuszhajhászás és a homoszexuálisok megvetése. Néha azon gondolkodom, hogy titokban férfi vagyok. Gondolkodásilag biztos.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.