A körülmetélés csonkítás

Szerző: Sara Burrows

circumcision-1-768x576

Képzeld el, mi történne ebben az országban, ha egy orvos kikötözne egy fiatal lányt a vizsgálóasztalra, majd elkezdene nagy darabokat levágni a nemi szervéből, miközben a szerencsétlen teli torokból sikoltozik és próbál kiszabadulni.

“ANYA! APA! VALAKI! SEGÍTSENEK! KÉREM!” – sikoltaná, míg a nővér be nem tömi a száját valamivel. Amitől aztán öklendezni, fuldokolni kezd, a légzése is elakad egy időre, mielőtt ismét kiprésel magából egy hosszú nyöszörgést. Vagy talán egyenesen kómaközeli állapotba zuhanna az elviselhetetlen fájdalomtól.

Képzeld el, hogy úgy tíz perccel később a nővérek átadják a szüleinek a magzati pózba kuporodott, alig tudatánál lévő, nyöszörgő lányt – aki rájuk sem néz, mert már azt sem tudja, kicsodák és hogy miért hagyták, hogy ezt tegyék vele.

Képzeld el, hogy a szülők pedig csak annyit mondanak neki: “Bocsáss meg, szívem, de meg kellett tennünk… hogy később ne kapj húgyúti fertőzéseket vagy nemi betegségeket. Mi több, így tisztább, jobb illatú és szebb is lesz és senki nem fog gúnyolódni rajtad.”

És a legrosszabb, hogy mindez sajnos nem vicc. A jó öreg Amerikai Egyesült Államokban harminc másodpercenként játszódik le pontosan ez – mindössze azzal az apró különbséggel, hogy az áldozatok nem kislányok, hanem újszülött kisfiúk.

FemaleGenitalMutilation-Source-middle-east-info.org_-1-1

Hasonló jelenetek játszódnak le Észak-Afrika és a Közel-Kelet számos térségében is, csak épp kevésbé higiénikus körülmények között, kislányokkal – akiket az anyjuk, nagyanyjuk és/vagy nagynénjük fog le, miközben egy idősebb nő levágja a csiklócsuklyájukat (előbőr) és néha a csikló és/vagy a belső szeméremajkak egy részét is.

Amikor lányokkal esik meg az ilyesmi, a nyugati világ elszörnyed a “nemi szervek csonkításától” – míg ha fiúkkal, úgy azt egyszerűen “körülmetélésnek” nevezzük és fel se kapjuk rá a fejünket.

Férficsonkítás

A női nemi szervek csonkítását Amerika és Európa is az emberi jogok barbár megsértésének tekinti. Ha azonban ugyanezt fehér köpenyes orvosok követik el kisfiúkkal, az normálisnak és számít és “nem nagy ügy”-nek.

Ezen változtatni kell. Az újszülött kisfiúk rituális megcsonkítása éppen olyan rossz – sőt, egyes esetekben még rosszabb -, mint az Afrikában elvégzett női nemi szerv-csonkítások többsége, az ilyen esetek mintegy 20%-át kitevő III-as típusú kivételével, melynek keretében konkrétan össze is varrják a külső szeméremajkakat.

Gyanítom, sokan közületek elszörnyedtek e történet nyitósorainak olvastán. Talán valami olyasmire gondoltatok, hogy “Ki tenne ilyen szörnyűséget? Ez abszurd!”

SEP_11

Sokan el sem tudják hinni, hogy PONTOSAN ez zajlik le mind a mai napig az Amerikában született kisfiúk több, mint fele esetében is. (Itt található egy fényképes beszámoló egy tipikus újszülött-körülmetélési procedúráról – FIGYELEM: felkavaró képek.)

Amikor először szembesültem vele, hogy milyen borzasztó az újszülött-körülmetélés, elszörnyedtem az országunkat velejéig átható szexizmuson. Hogy lehet az, hogy míg lányok és nők esetében a nemi szervek csonkítását teljes egyetértésben ítéli el úgy a jog, mint a közvélemény, addig fiúk és férfiak esetében a legtöbb család egyenesen természetesnek és alapvetőnek tartja?

De most már tudom, hogy a nagy nyilvánosság úgy általában nem szexista. A legtöbb anya, akit ismerek, éppen olyan hevesen védené az újszülött kisfiúit, ahogyan a kislányait is, ha tudná, hogy milyen is valójában a körülmetélés. De nem tudják, mert a diplomás, fehér köpenyes orvosok ezt gondosan titkolják.

Afrikában és a Közel-Keleten nem csinálnak titkot a lányok megcsonkításából. Mondhatni nyilvános események ezek, az összes jelenlévő láthatja végig az egész folyamatot. Amerikában azonban “áldott” tudatlanságban tartják a szerető szülőket, biztosítva őket arról, hogy természetesen “érzéstelenítéssel” zajlik az egész, és hogy a gyerek “semmit sem fog érezni”. Egy “gyors nyisszantás” és kész is az egész, észre sem veszi.

EndFGM-campaign-video-016-768x461

“A rejtett trauma”

cut2

A szülőket azzal áltatják, hogy a körülmetélés “csak lenyisszant egy kicsit a tetejéről” – holott valójában a pénisz bőrének akár 80%-át is lenyúzzák. Akkora darabról van szó, amely – amennyiben a helyén hagyják – 77-96 négyzetcentiméternyi erogén szövetté fejlődik, 73 méternyi ideggel és több tízezer idegvégződéssel. Az előbőrrel együtt eltávolítják annak az izmait, mirigyeit, nyálkahártyáját és hámszövetét is.

Nem mondják el nekik azt sem, hogy a férfi előbőr – ha hagyják kifejlődni – sokkal több húst foglal magába, mint az annál kisebb női előbőr és a belső szeméremajkak együttvéve. Mi több, mivel a férfi előbőrt még újszülött-korban távolítják el, amikor az még hozzá van tapadva a makkhoz (a pénisz fejéhez), így még le is kell tépni róla, mielőtt levághatnák.

Nem számolnak be nekik az eljárás által okozott elviselhetetlen fájdalomról sem – arról, hogy a helyi – tehát nem általános – érzéstelenítés lényegében semmit nem tompít rajta. Nem mondják el azt sem, hogy a műtét után látszólag “alvó” csecsemő valójában sokkos, kómaközeli állapotban van, amely napokig vagy akár hetekig is eltarthat. Ez a szervezet utolsó menedéke a kortizolroham és a központi idegrendszer túltöltődése elől, amely egyébként meg is ölhetné.

wsb_632x416_sleeping

Fogalmuk sincs róla, milyen fájdalmai lesznek a gyereknek a műtét után még heteken át – amire még azokat a lórúgás-erejű fájdalomcsillapítókat sem szedhetik, amit azok a férfiak kapnak, akik már felnőttként esnek át ezen a procedúrán.

41mWaSmXWzL._SL250_

Nincsenek tisztában sem az előbőr szexuális funkcióival, sem pedig azzal, hogy ez valamilyen mértékben igenis negatív hatással lesz a gyermekük eljövendő nemi életére. Teljes magyarázat itt (VIGYÁZAT: meztelenség és szex a képeken).

Mi több, a nyugati világ pontosan ezzel a célkitűzéssel harapott rá a körülmetélésre kicsivel több, mint egy évszázaddal ezelőtt: hogy gátat vessen a maszturbálásnak. A viktoriánus kor orvosai – köztük Harvey Kellogg – meg voltak győződve róla, hogy egy sor egészségügyi probléma a maszturbáció számlájára írható.

Moses Maimonidész – híres középkori rabbi, orvos és filozófus – elismerte: a körülmetélésnek kifejezetten az a célja, hogy egy olyan szintre nyesse vissza a pénisz szexuális funkcióját, ahol szaporodásra ugyan még mindig használható, de ahol már jóval kevésbé hat kívánatosnak általa a szex és a maszturbáció.

41VsHwDZeyL._SL250_

“[A körülmetélés] egyik oka […] a kevesebb közösülés és a szóban forgó szerv meggyengítése iránti óhaj, hogy ezáltal e tevékenység jelentéktelenebbé, e szerv pedig a lehető legnyugodtabbá váljék […]

Az ezen tagnak okozott testi fájdalom a körülmetélés valódi célja. Egyetlen, az egyén fenntartásához szükséges tevékenység sem szenved általa csorbát, és a szaporodás sem válik lehetetlenné, ám a heves, a szükségeset meghaladó kéjvágy mérséklődik. Kétségtelen, hogy a körülmetélés gyengíti a nemi izgatottságra való képességet és néha talán mérsékli az élvezetet is. Ha ugyanis a születést követően tag kivéreztetik, leple pedig elvétetik, úgy kétségkívül meg is gyengül ezáltal.” – Moses Maimonidész

Az alapvető rabszolgaság

Circumsion-in-ancient-egypt

A körülmetélés igazi célja mindig pontosan ugyanaz volt a férfiak és a nők esetében is – és ez bizony nem a higiénia vagy a nemi betegségekkel szembeni védelem.

Hanem a rabszolgaság.

Azért kell megnyomorítani a testi élvezeteink legfőbb forrásaként szolgáló testrészünket, hogy ezáltal megsemmisüljenek a “démoni” nemi vágyaink és így mi magunk is kezelhetőbbé váljunk. Ugyanazon okból tehát, amiért a vágóállatokat is kiheréljük – hogy ne vaduljanak meg és ne szökjenek el.

E gondolatkör teljes kifejtése Osho tolmácsolásában itt olvasható.

Elsőként az ókori Egyiptomban kezdték körülmetélni a rabszolgákat, miután kiderült, hogy a kiherélés kontraproduktív. Amerikában pedig a mai napig is így gyártják a rabszolgákat.

A ReturnToNow.net bővebben is ki fog térni még a körülmetélés és a rabszolgaság közti kapcsolatra.

Azzal azonban már most felhagyhattok, hogy elmeháborodott rabszolgahajcsárok és körülmetélő orvosbábjaik kezébe adjátok újszülött gyermekeiteket.

Forrás: Return to Now

Reklámok
Kategória: Család, Feminizmus, Társadalom, Vallás
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A körülmetélés csonkítás bejegyzéshez

 1. Metalcica szerint:

  Azért itt hozzáteszem, mint egészségügyis, aki látott már ilyet, hogy altatásban csinálják, és olyan esetekben, amikor feltétlenül szükséges, mert a fitymaszűkület miatt nehéz tisztántartani a makkot, begyullad, amit ha nem tudnak kikezelni állandó gyulladásban lesz a szervezet, és ennek a talaján akár tumor is kialakulhat.(arról nem beszélve, hogyha gennyes a gyulladás, akkor nagyon komoly húgyúti gyulladást, meddőséget, akár vérmérgezést okozhat) Igen, jól olvasod, elrákosodhat. Ha be van gyulladva állandóan a torokmandulád, azt is kiveszik. Az is fáj, az is csonkítás, mégsincs rajta senki kiakadva.

  • gík szerint:

   Az a baj, hogy főleg az usában főleg a pénz miatt veszik rá az orvosok a szülőket, hogy csináltassák meg, mert extra pénzt kapnak, nem nézve hogy van vagy nincs rá tényleges szükség(az usában a fanatikus keresztény john harvey kellog vezette be szélesebb körben mert azt hitte a maszturbálás gonosz, tiszta agyrém). A fityma manapság kell az orvosi, szépészeti kutatásokhoz, amikről sokan nem is tudnak hogy léteznek. Keress rá, male circumcision foreskin profit business. Ott van ugye a másik része, hogy abszurd módon nem merik a gyerekek érdekeit nézni és betiltani, hanem hagyják tovább folyni a csonkítást, mert félnek a rasszizmus bélyegétől, mert az ábrahámita vallások is gyakorolják. Pedig a vallás nem kéne hogy döntő legyen, mivel ezen alapon akármilyen vallási indíttatású tettet helyeselni lehetne.

   • Metalcica szerint:

    Egy kérdés. Szerinted te, innen Európából, Magyarországról tudsz ezen változtatni? Inkább azt kéne nézni, hogy a saját hazádban mi van, mert itt is van mit sepregetni a szőnyeg alól.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s