Ideális lánygyermek kontra ideális feleség – férfiszemmel

@ The Washington Post

@ The Washington Post

Szerző: Danielle Paquette

Amikor arról kérdezték őket egy országos felmérés keretében, hogy milyen tulajdonságokat tartanak kívánatosnak egy feleségjelölt nőben, az amerikai heteroszexuális férfiak túlnyomó többsége a “vonzó” és a “kedves” tulajdonságokra szavazott. Mindössze 34%-uk szeretett volna egy “független” társat.

Drámai fordulat következett azonban akkor, amikor már nem feleségjelöltekre, hanem saját leendő lányaikra irányult a kérdés: példának okáért egyből háttérbe szorult a szépség és a kedvesség, és máris sokkal fontosabbá vált az erő és az intelligencia.

A szóban forgó felmérésben összesen 881 férfi vett részt, az eredmények pedig látványosan szemléltetik, mennyire más személyiség- és jellemvonásokat tartanak kívánatosnak ma a férfiak leendő feleségeik ill. leendő lányaik esetében.

Az elmúlt évtizedek során a nők társadalomban betöltött szerepe jelentősen megváltozott, és sok férfi még mindig az ehhez való alkalmazkodással küzd. Kilencből négy férfi ismerte el, hogy neki ma lényegesen nehezebb férfinak lennie, mint annak idején az apjának. Ennek okaként a leggyakrabban “a nemek nagyobb egyenlőségét” ill. a nők magasabb munkahelyi pozíciókba jutását jelölték meg.

Ez a trend persze nem ma kezdődött, és a folyamat már jó ideje tart. Míg a ’70-es években az amerikai nők mintegy 40%-a dolgozott, mára ez az arány megközelítőleg 60%-ra nőtt.

Mi több, a mai fiatal nők képesítés tekintetében is helyzeti előnyből vágnak neki a munka világának a férfiakhoz képest. Férfi kortársaikhoz viszonyítva több pénzt is keresnek, mint amennyit az anyjuk ill. a nagyanyjuk keresett a maga idejében; míg a nők egyre többet keresnek, a férfiak egyre kevesebbet.

Maria Shriver, a “A Woman’s Nation” (Nők Nemzete) alapítója, a jelen írásban tárgyalt, a maga nemében első és hiánypótló felmérés megrendelője ennek kapcsán rámutatott, hogy a nők kibontakozásának nem szükségszerű következménye a férfiak visszavetése. Mint mondta, “Hiszünk egy, a nemeket tisztelő társadalomban – ezt azonban csak közös, egységes elhatározással, tanulással és aktív hozzájárulással valósíthatjuk meg.”

Kiderül azonban a felmérésből az is, hogy egyes férfiak kifejezetten fenyegetve érzik magukat társuk vagy feleségük fokozottabb munkavállalásától. A válaszadók 30%-a nyilatkozott úgy, hogy “negatív hatással” van a magabiztosságukra a nők fokozottabb háztartáson kívüli felelősségvállalása. A többségük – kétharmaduk – azonban nem tekinti problémának azt, ha a párja dolgozik, a felüket pedig az sem zavara, ha a párjuk egyenesen többet keres, mint ők maguk, sem pedig az, ha női főnök beosztottjaként kell dolgozniuk.

A vegyes érzésektől függetlenül tény azonban az is, hogy egy lánygyermek felnevelése nagyban befolyásolhatja a férfiak nézeteit a specifikusan nőkkel kapcsolatos társadalmi-politikai kérdésekben. A tavalyi év folyamán a Harvard kutatói például megállapították, hogy a lánygyermeket nevelt bírók általában együttérzőbben viszonyulnak a nemek egyenjogúságával kapcsolatos kérdésekhez; a Yale egy közgazdásza 2006-ban azt találta, hogy az ilyen bírók konkrétan a nők reprodukciós önrendelkezési jogát is nagyobb valószínűséggel támogatják, míg brit kutatók 2009-ben arra jutottak, hogy a lányos apák általában véve is nagyobb valószínűséggel támogatják a nemek egyenjogúságát erősítő intézkedéseket.

Forrás: MSN.com /The Washington Post/

Reklámok
Kategória: Család, Feminizmus, Kapcsolatok, Politika, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Ideális lánygyermek kontra ideális feleség – férfiszemmel bejegyzéshez

 1. wwerww szerint:

  Érdekes, hogy azt írja, hogy a nők többet keresnek, a férfiak meg kevesebbet, mert a csapból is a fordítottját harsogja a polkorrekt propaganda. Ráadásul nem is tartja zavarónak. Erről találtam egy cikket a férfihangon:
  http://www.ferfihang.hu/2012/03/29/a-feminizmus-nyert-hurra/

  • Bella szerint:

   A fenti szövegrészből én nem ezt értem ki:
   “Férfi kortársaikhoz viszonyítva több pénzt is keresnek, mint amennyit az anyjuk ill. a nagyanyjuk keresett a maga idejében; míg a nők egyre többet keresnek, a férfiak egyre kevesebbet.”
   Vagyis nem okvetlenül keres többet a mai nő a mai férfinál azonos munkával, de az arány generációk óta folyamatosan a női fizetés növekedése irányába mozdul. Így a mai férfi és nő között kisebb a különbség mint az előző generáció férfija és nője között azonos munkánál.

 2. Deansdale szerint:

  A cikk alapállása teljesen idióta, mivel az anyák is más fiúkat akarnak nevelni, mint amilyen pasikhoz vonzódnak. Ebben nincs semmiféle rejtett patriarchális kettős mérce vagy elnyomás, egyszerűen arról van szó, hogy az embereknek más elképzelései vannak a gyereknevelésről mint arról, hogy kivel akarnak dugni. Ez egyébként magától értetődik és teljesen normális dolog, csak a feministák nem érik fel ésszel.

  Arra azért érdemes felfigyelni, hogy a férfiak párválasztása nem túl bonyolult: olyan nőt akarnak aki szép és kedves. A rohadt elnyomók!!! Még jó, hogy a feminizmus elnyomja a nőkben a szépség és kedvesség iránti igyekezetet, mert így legalább mindenkinek rossz lesz.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.