Hallasd a hangod!

"A terv", "B terv", "C terv"

“A terv”, “B terv”, “C terv”

Rendhagyó módon, fordítás helyett most egy ismertető következik egy olyan kezdeményezésről, ami érzésem szerint eddig lényegesen kevesebb figyelmet kapott annál, amennyit érdemelne. A lényegét tömören talán úgy foglalhatnám össze, hogy leginkább azoknak lehet érdekes, akik nem akarják bemocskolni magukat politikával és különben sincs kire szavazniuk, de mégis frusztrálja őket a dolgok állása az országban – ugyanis nekik biztosíthat egy lehetőséget arra, hogy – szigorúan pártok és politikusok nélkül – adjanak hangsúlyt – hangot ÉS súlyt – a véleményüknek.

És hogy mi is ez pontosan? Nos, nem túlzok, ha azt mondom, hogy maga az igazi demokrácia, felhozva a modern kor szintjére. Mert ugyebár ami jelenleg fut ezen a néven, az elég messze áll az ideálistól: érdemi beleszólásunk négyévente egyszer van a dolgokba, a közbenső időben kuss a nevünk (hacsak kegyesen ki nem írnak nagy néha egy népszavazást valamiről) – és végeredményben a választásokon is csak arról szavazunk, hogy pontosan kik döntsenek a fejünk felett. És persze, ha választottunkról utóbb kiderül, hogy közel sem olyan, vagy hogy közel sem azt csinálja, mint amit vártunk tőle, nos, akkor így jártunk, mindenképp a nyakunkon marad még egy jó ideig.

Tehát, hogyan is kellene kinéznie ehhez képest az igazi, modern demokráciának? Kezdjük talán a legkézenfekvőbb példával, a szavazással: ideális esetben ez úgy nézne ki, hogy otthonról, kényelmesen, laptopról vagy asztali számítógépről, okostelefonról vagy táblagépről, kinek mi, belépünk egy országos netes rendszerbe, két kattintással leadjuk a szavazatunkat, és a szavazás lezárultával azonnal látjuk is a végeredményt – menet közben pedig a folyamatosan frissülő részeredményeket. Gyors, kényelmes, egyszerű, hatékony, és – nem utolsósorban – olcsó.

De ez persze csak az egyik oldala a dolognak. Mert bár eleddig ahhoz szoktunk hozzá, hogy odafentről teszik elénk a témákat és határozzák meg nagy kegyesen, mi az az egy-két kérdés, amiben hajlandóak kikérni a véleményünket, ideális esetben 1.) MINDEN jelentősebb kérdésben kellene legyen szavazási lehetőségünk és 2.) nekünk magunknak is kellene legyen lehetőségünk rá, hogy szavazást kezdeményezhessünk bármilyen fontos kérdésben, amit mi már látunk, de ami odafent még nem került terítékre vagy csak nem foglalkoztak vele eléggé. (Elméletben persze jelenleg is kezdeményezhetünk népszavazást; ez a folyamat azonban minősíthetetlenül lassú, nehézkes és bürokratikus – ráadásul erősen körülhatárolt még az is, hogy egyáltalán milyen témákban vethetünk fel szavazást. Ez nyilvánvalóan köszönőviszonyban sincs az ideálissal.)

Végül, de nem utolsósorban: ha adott esetben bármilyen oknál fogva mégis úgy látjuk jónak, hogy helyezzünk valakibe annyi bizalmat, hogy felkérjük, képviseljen minket egy vagy több olyan témában, amelyekben számunkra már bizonyította a hozzáértését, akkor ideális esetben kellene legyen lehetőségünk arra is, hogy amennyiben visszaél a bizalmunkkal és/vagy mégsem felel meg az elvárásainknak, akkor haladéktalanul és azonnali hatállyal visszavonhassuk tőle ezt a megbízásunkat.

No és ezért fogott meg engem annyira Li-De. Ez ugyanis lehetőséget ad mindarra, amit fentebb vázoltam “ideális esetekként”. Gyors és kényelmes szavazás? Ott van. Én magam is indíthatok szavazásokat? Biza’! Ha felkérek valakit, hogy képviseljen engem egy vagy több témában, bármikor visszavonhatom tőle a megbízást? Mint a huzat!

Most persze még teljesen súlytalan a dolog, lévén egyelőre nincs túl sok felhasználója – holott lehetne akár az országos döntéshozatal sarokköve, alfája és omegája is, ha elég sokan használnák. Elvégre ha egy adott kezdeményezés mellett elég sokan állnak ki – jól láthatóan és világosan -, úgy annak már van jelentősége, nem is akármilyen. Gondoljunk csak bele: melyik politikus vagy kormány vállalná be, hogy belemenjen egy olyan dologba, amit – láthatóan és egyértelműen, számszerűen – az ország kétharmada (márpedig EZ az a kétharmad, amely valóban számít, nem a parlamenti) ellenez? Vagy fordítva, hogy ne menjen bele olyasmibe, amit az ország nagyon is támogat?

És hogy kik csinálják ezt az oldalt? Egy-két lelkes és elszánt műkedvelő civil, akiknek szintén elegük volt már abból a paródiából, ami eddig ment “demokrácia” néven. Ez már az oldalra vetett első pillantásból egyértelmű lehet. Tény, hogy van még mit javítani olyasmiken, mint dizájn, kezelhetőség, áttekinthetőség. Tény, hogy türelem kell hozzá, át kell nézni, ki kell ismerni. Azonban ehhez sem kell több pár percnél, és máris érthetővé válnak az alapok, használhatóvá a rendszer – és máris megnyílik rá a lehetőség, hogy hallathasd Te is a hangod. Mondhatod persze, hogy “minek? úgysem ér semmit” – ám ez az a fajta önbeteljesítő jóslat, ami csak akkor válik valóra, ha hagyod. Ha a többség így gondolja, így is lesz. De ha a többség ehelyett inkább úgy dönt, hogy most már tényleg legfőbb ideje, hogy tényleges beleszólásunk legyen a dolgok alakulásába MINDEN téren, és valódi kontrollunk a megbízottjaink felett, akkor meg úgy lesz. Csak rajtad áll.

Legyinthetsz az egészre, kattinthatsz tovább. Nem érdekel. Ez sem. Meg az sem, hogy azok odafent lopnak, csalnak, hazudnak. Eddig is ezt tették, ezután is ezt fogják, miért változna bármi is? … Vagy elkezdhetsz ismerkedni az oldallal. Regisztrálhatsz, témákat vethetsz fel a fórumon, szavazhatsz és indíthatsz szavazásokat, hogy lásd, hogyan működik a dolog – saját személyeddel is gyarapítva a közösség erejét. Még akár ajánlhatod másoknak is. És ha elég sokan tesznek így, akkor bizony már lesz súlya azoknak a szavazásoknak.

Ha pedig rendelkezel programozói és/vagy dizájneri ismeretekkel és tapasztalattal, és szívesen hozzátennéd te is a magadét a rendszer fejlesztéséhez, csinosításához, úgy természetesen azt is megteheted. Vagy ha vannak ilyen ismerőseid, nekik is figyelmükbe ajánlhatod ezt a kezdeményezést. Meg persze mindenki másnak is; elvégre ez tényleg egy olyan dolog, aminek valóban mi magunk adunk értelmet azzal, hogy használjuk.

Megjegyzés: Lévén még csak bimbózóban van a dolog, egyelőre nincs érdemi korlátja annak, hogy valaki több fiókot is regisztráljon. Ez a helyzet természetesen záros határidőn belül orvosolva lesz, biztosítandó itt is az “egy ember, egy szavazat” elvét.

Köszönöm a figyelmeteket, remélem, lesznek, akik meglátják a dologban a fantáziát. Ha vannak kérdések, természetesen azokat is fel lehet tenni és persze nem kell visszafogni a véleményeket sem.

Reklámok
Kategória: Politika, Társadalom
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. horagica szerint:

    (y) Likvid Demokrácia

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.