Gyakori keresztény hárítások

Szerző: Horus D. Gilgamesh

jesusstones

Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik. Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
– Jézus; Máté 5:17-19

“De, de – az Ószövetség már nem számít, az egy ősi könyv! Jézus mindent megváltoztatott, az Ő szavaira figyelj!” – gyakori keresztény hárítás

Nos, fentebb Jézus szavait olvashatjuk, és bizony igen világosan szól a próféták törvényeiről. Ez egyébként is egy viszonylag új fejlemény, hogy a teológusok igyekeznek elhatárolni a kereszténységet az úgymond barbár vallási gyakorlatoktól, és ennek jegyében kezdték “irrelevánsnak” bélyegezni az Ószövetséget is. Néhányan közülük még odáig is elmennek, hogy kijelentsék: Jézus egyfajta rejtjel-nyelven beszélt, amivel valójában azt akarta kifejezni, hogy a törvénynek csak az ő haláláig és feltámadásáig volt jelentősége. No és akkor mi van? Most már nem számít a törvény? Akkor most már nyugodtan lehet erőszakolni, lopni, csalni, ölni, más isteneket imádni, garnélát enni, kétféle szövetű ruhát hordani? Sajnálom, de ez bizony a történelmi revizionizmus túlságosan is kényelmes esete – otromba kísérlet a Biblia modern kultúrára is kiható negatív befolyásának (rabszolgaság, homofóbia, nemi egyenlőtlenség, gyermekmolesztálás, stb.) elmaszatolására. Ha egyszer már kijelentetted, hogy az Ószövetség nem számít, akkor nem hivatkozhatsz rá utóbb a homoszexualitás témakörében sem, és a Tízparancsolattal sem dobálózhatsz lépten-nyomon.

“De, de – teljesen félreértelmezed a Bibliát!” – gyakori keresztény hárítás

Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei.
– 2Péter 1:20-21

GONDOLJ CSAK BELE! Az Ószövetség nélkül nem lenne teremtés, eredendő bűn, házasság intézménye, Noé bárkája, a Megváltó ígérete, Tízparancsolat, átkelés a Vörös-tengeren, húsvét, sem pedig – ami a legfontosabb – jóslat a Megváltó eljöveteléről, amit aztán később betölthetne Jézus. Más szóval, Ószövetség nélkül Újszövetség sem lenne! Szeretnél még egy kellemetlen pillanatot egyenesen Jézus szájából, amelyben a törvény fontosságára emlékezteti a követőit?

Mert Isten parancsolta ezt, mondván: Tiszteld atyádat és anyádat, és: Aki atyját vagy anyját szidalmazza, halállal lakoljon. Ti pedig ezt mondjátok: Aki atyjának vagy anyjának ezt mondja: Templomi ajándék az, amivel megsegíthetlek, az olyan akár ne is tisztelje az ő atyját vagy anyját. És erőtelenné tettétek az Isten parancsolatját a ti rendeléseitek által. Képmutatók!
– Máté 15:4-7

Bizony, bizony – Jézus itt is igen világosan szólt. Túl azon a sugalmazáson, hogy a gyermekkori engedetlenség halállal büntetendő, a lényeg az, hogy ha elmismásolod Isten törvényét az ember lazább törvényeivel, akkor képmutatóvá teszed magad Jézus szemében! (És mindannyian jól tudjuk, mi történik a képmutatókkal…)

“De, de – PÁL azt mondta a törvényekről a Cselekedetekben és a Zsidó levélben…” – gyakori keresztény hárítás

Amennyire tudom, Pál nem része a Szentháromságnak és így isteni felhatalmazása sincs arra, hogy kénye-kedve szerint toldozza-foldozza Isten törvényeit. Mindenesetre Pálnak a Cselekedetekben és a Zsidó levélben a törvényekkel elkövetett machinációit illetően én egyszerűen csak azt az egyetlen kérdést tenném fel, hogy vajon mi motiválhatta Pált (a kereszténység első “telemarketingesét”, magát “Mit is akart mondani Jézus VALÓJÁBAN” urat) arra, hogy utólagosan egy jóval lazább és emészthetőbb vallássá gyúrja át Jézus átörökített szavait, amit aztán már könnyen eladhat a tömegeknek?

“Az Ószövetség törvényei egy teljesen más, régi korszak embereinek szóltak! Jézus új utat mutatott nekünk!” – gyakori keresztény hárítás

Á, hát persze… és akkor – e logika szerint – most már szabad ölni, paráználkodni és más isteneket imádni? Elvégre ezek a törvények is az Ószövetségben vannak. Ugyan már…

A LÉNYEG: ez nem más, mint a szemezgetés tipikus esete. Egy kis teremtéstörténet, amit szeretünk, egy kis prófécia Ézsaiástól, egy kis Egyiptomból kijövetel… de azért nem olyan sok, hogy teljesen őskövületnek és a valóságra végképp vakoknak tűnjünk. És ki dönti el végül, hogy mit ejtünk és mit tartunk meg? Jézus? Pál? Markión? Luther? Vagy kortárs “igehirdetők”? Vagy… hozzájuk hasonlóan – te magad?

Ha azt akarod hinni, hogy a Biblia Isten szava, és valóban aszerint akarsz élni – akkor miért is nem hiszel ténylegesen a teljes egészében, nem pedig csak abban a néhány kiszemezgetett részében, amit még úgy-ahogy össze lehet egyeztetni a modern konvenciókkal is? Vigyázz, mit kívánsz… (és <bkérlek, NE kövezd meg a gyermekeidet).

Illusztrált referenciák:
“Erőszak a városban” (5Móz 22-27)
“Munka Szabbatkor” (2Móz 31:14)
“Kiabálni anyuval” (2Móz 21:17)
“Boszorkányság” (2Móz 22:18)
“Állati erőszak” (3Móz 20:16)
“Hazudni a szüzességről” (5Móz 22:20-20-22)
“Istennel viccelődni” (3Móz 24:14-16, 23)

A szerzőről: Horus D. Gilgamesh naponta olvassa a bibliáit – sokkal gyakrabban tehát, mint a legtöbb keresztény. Kerek egy évtizednyi szolgálatot, valamint a világ legszentebb írása eredetének és történetének több évnyi tanulmányozását követően arra jutott, hogy minél több embernek meg kellene tudnia, hogy mi is áll valójában a “jó” könyvben. Szeretnél üvöltözni vele emiatt? Akkor lőj neki egy emailt (angolul) ide: info@awkwardmomentsbible.com .

Forrás: Awkward Moments Bible

Reklámok
Kategória: Társadalom, Vallás
Címke: , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. János Biró szerint:

  “Az Ószövetség törvényei egy teljesen más, régi korszak embereinek szóltak! Jézus új utat mutatott nekünk!” – gyakori keresztény hárítás

  “Á, hát persze… és akkor – e logika szerint – most már szabad ölni, paráználkodni és más isteneket imádni? Elvégre ezek a törvények is az Ószövetségben vannak. Ugyan már…”

  Gilgamesh könnyedén lecsapta a fenti keresztény hárítás magas labdáját. Igaza van, az Ószövetség törvényei a mai kor keresztény emberéhez is szólnak. Mit is mondott Jézus?

  “Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.” Azt is mondta, hogy ő a szőlőtőke, az út, az ajtó, és hogy senki sem mehet az atyához, csak őáltala. Ismernünk kell tehát a Törvényt, de tudnunk kell, hogy Jézus már betöltötte a törvényt, magyarul: ő a törvény. Nem a Törvény tételes parancsolatait kell tehát betartanunk, hanem Jézust kell követnünk, személyes vezetésére kell hagyatkoznunk. A cikk szerzője utal arra, hogy milyen embertelen, kegyetlen törvényeket kellett betartaniuk a zsidóknak. Ezen a gondolatmeneten el lehet jutni oda, hogy aki adta a törvényeket, az is irgalmatlan. Az is felmerül, hogy a szemezgetők úgy válogatnak a törvénycikkelyek között, hogy a kellemeseket kiemelik, a kínosan zavarbaejtőket figyelmen kívül hagyják.
  Sajnos, tényleg gyakori ez a mazsolázgatás. Ennek oka a Szentírás erőltetetten szó szerinti értelmezésének kényszere. Nem veszik figyelembe a szöveg irodalmi stílusát, nyelvtani jelentését, történelmi vonatkozásait. A költői képeket, a régi korok világképét hordozó szent szövegeket is szó szerint igyekeznek értelmezni, lásd: a teremtéstörténetek, özönvíz, számos csoda, földrajzi és történelmi téves adatok. A zsidók és keresztények istenképe fokozatosan emberségessé fejlődött, már a próféták könyveiben elkezdődve, majd Jézus és apostolai írásai nyomán – a kegyelem Isteneként mutatkozik be.

  Tehát, Jézus nem eltörölte, hanem betöltötte a Törvényt (áldozatával), ezzel ő maga lett a törvény, akit követnünk érdemes. Nem Isten változott emberségessé, irgalmassá, hanem az állati kegyetlenségű társadalmak szelidültek meg – Jézus hatására. A Biblia nem természettudományos kézikönyv, hanem etikai, szellemi üzenetek egymással kapcsolatban álló gyűjteményei, a régi világképbe és társadalmi nyelvezetbe, képek sokaságába csomagolva.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.