Fejleszthető és el is veszíthető az empátia

Fotó: RYGER/shutterstock

Fotó: RYGER/shutterstock

A Monash University kutatói megállapították, hogy az empátia két típusa, a kognitív és az affektív empátia konkrét agyterületekhez köthető, ill. azok mérésével előrejelezhető. Ebből következően igen valószínűnek tűnik az is, hogy az empatikus készség célzott gyakorlással fejleszthető – illetve az érintett agyterületek sérülése vagy hosszabb időn át való elhanyagolás esetén el is veszíthető.

Affektív empátia esetén érzelmileg reagálunk mások feltételezett gondolataira vagy érzéseire, míg kognitív empátia esetén inkább racionálisan, logikailag. Az affektív empátia megnyilvánulása például az is, ha elfogja az embert a rettegés, amikor egy horrorfilmet néz, vagy épp ha elsírja magát egy szomorú jelenetnél – és kognitív empátiát gyakorol például a páciensével foglalkozó klinikai pszichológus.

Mindkét empátiatípusnak megvan a maga jól behatárolható agyterülete (affektív – inzuláris kéreg, az agy közepén; kognitív – középső cinguláris kéreg, a két agyféltekét összekötő kéregtest fölött). Értelemszerűen, akire az egyik típus jellemző, annál az annak megfelelő agyterület szürkeállománya erősebb, a másiknál pedig a másiké.

A kutatók 176 alanyt vizsgáltak, ún. “voxel-alapú morfometriával”, amely egy bizonyos agyszövettípus – a szürkeállomány – sűrűségét méri. Arra voltak kíváncsiak, hogy a mérési eredmények alapján előre tudják-e jelezni, hogy kire melyik empátiatípus a jellemzőbb. Ezt egy, a mérést követő teszttel állapították meg ténylegesen; lényegében az ezen elért eredmények előrejelzése volt a cél – amit sikerrel teljesítettek is.

Az IFLScience cikkje alapján.

Reklámok
Kategória: Pszichológia, Tudomány
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.