Férfiproblémák, feminista megoldások

Ha azt hiszed, hogy a nők uralják a világot, a férfiak pedig legelnyomottabb csoportot alkotják, úgy ne lepődj meg, ha nagyjából semmiben sem lesz igazad.

Ha azt hiszed, hogy a nők uralják a világot, a férfiak pedig legelnyomottabb csoportot alkotják, úgy ne lepődj meg, ha nagyjából semmiben sem lesz igazad.

Szerző: Amanda Marcotte

A férfijogi aktivisták (FJA-k) – laza szövetségben álló, jellemzően megkeseredett férfiak, akiknek nincs akkora sikerük a nők körében, mint amekkora érzésük szerint járna nekik, vagy épp akiket akaratuk ellenére is képes volt elhagyni a feleségük – számos különböző vonal mentén zaklathatják a feminista bloggereket, de a két legfőbb csapásirányt mégis a következőképpen foglalhatjuk össze: 1.) a saját maguk által a saját fejükre hozott bajokért a feministákat hibáztatják és 2.) eltökélten trollkodnak és személyeskednek az őket kritizáló feministákkal.

Mindez azonban csak jelentéktelen, mellékes apróság. A legnagyobb baj velük ugyanis az, hogy egész egyszerűen valami elképesztő mértékű tévedésben vannak.

Ha azt hiszed, hogy a nők uralják a világot, a férfiak pedig legelnyomottabb csoportot alkotják, úgy ne lepődj meg, ha nagyjából semmiben sem lesz igazad. Nem lesz igazad sem az apróságokban – például amikor minden, számodra ellenszenves nőt “feministának” bélyegzel még akkor is, ha valami nagyon tradicionális dolgot tesz, például ragaszkodik hozzá, hogy minden randin a férfi fizessen mindent -, sem pedig az igazán komoly kérdésekben – például amikor a családon belüli erőszakkal és a nemi erőszakkal kapcsolatos adatokat és statisztikákat elintézed egyszerűen annyival, hogy “sok nő hazudik”, holott minden megbízható forrás egyhangúlag tanúsítja, hogy valóban rengeteg erőszak irányul a nőkre.

Annyira kisiklottak minden téren, hogy még akkor is mellényúlnak, amikor pedig tényleg igazuk van. Mert bár egyes észrevételeik alapállásban tényleg megfelelnek a valóságnak, de mivel nem ismernek más vizsgálati módszert a “hibáztassuk mindenért a feminizmust” nevezetű procedúrán kívül, így még ezeket is pillanatokon belül képesek teljesen kifordítani. Pedig az általuk nehezményezett dolgok jellemzően nem a feminizmusból, hanem a szexizmusból fakadnak, különös tekintettel a merev nemi szerepekre. Ironikus módon tehát azokra a problémákra, amelyeket nagy nehezen sikerül helyesen azonosítaniuk, a megoldást pont… a feminizmus jelenti. Ennek szemléltetésére szedtem össze néhány példát az alábbiakban.

Probléma: Sok esetben a férfiak az egyedüli kenyérkeresők a nukleáris családi háztartásokban.

(“[…]házaspár, házaspár gyerekkel, egy szülő gyerekkel. Ezt szokás családmagnak vagy nukleáris családnak nevezni.” Forrás: Wikipédia – a ford. megj.)

FJA magyarázat: Elkényeztetett nők matriarchátusa sikeresen rákényszerítette a férfiakat arra, hogy fizessenek mindenért, miközben ők, a királynők csak heverésznek a kanapén és bonbont zabálnak egész nap, miközben a gyerekek kisangyalokként ugrándoznak körülöttük, akikkel gyakorlatilag semmi dolguk nincs.

Valóságalapú magyarázat: A nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és még mindig több meg nem fizetett munkát végeznek otthon még akkor is, ha mellette teljes munkaidőben is dolgoznak. Mi több, sok férfi egyenesen a férfiasságára irányuló közvetlen fenyegetésként éli meg a munkaterhei tudatos lefaragásának vagy épp a felmondásnak még a puszta gondolatát is. Így tehát nem is csoda, hogy ezt általában inkább a nők lépik meg annak érdekében, hogy több idejük/energiájuk legyen a háztartásra. Sok esetben azonban még csak nem is erről van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a nő kevesebb fizetést kap több munkáért. Az otthon tartózkodás egyáltalán nem egy kéjutazás a nők számára, mivel csökkenti a jövőbeli kereseti potenciáljukat. Az egész napos gyerekfelügyelet pedig önmagában is eléggé idegőrlő tud lenni.

FJA megoldás: A nőknek tömegesen kellene demonstrálniuk a hálájukat a férfiak felé ezért az anyagi támogatásért azáltal, hogy felhagynak végre az egyenjogúságért és főleg az egyenlő fizetésért folytatott küzdelemmel. És el kellene törölni a gyerektartás intézményét is.

Valóságalapú megoldás: Több feminizmus. Egyenlő munkáért egyenlő bért a nőknek is, illetve a férfiak is végezzenek ugyanannyi házimunkát, mint a nők – és ne a férfiasságukra irányuló fenyegetésként, hanem valódi munkaként fogják fel azt. Legyenek rugalmasabbak a munkáltatók a szülőkkel – férfiakkal és nőkkel egyaránt. Így a nők is többet dolgozhatnának a házon kívül és a férfiaknak is több idejük jutna a családjukra.

Probléma: Még mindig a férfiaknak kell kezdeményezniük a nőknél, akik azonban erre gyakran ellenségesen reagálnak, megbántva így a férfiakat.

FJA magyarázat: A nők lusta királykisasszonyok, akik előbb élvezettel táncoltatják a férfiakat, majd ugyanolyan élvezettel is zúdítják rájuk a hidegzuhanyt, ezzel legyezgetve a piti női hiúságukat.

Valóságalapú magyarázat: Itt két külön dologról van szó. Ha egy nő erőteljesen és határozottan utasít el egy férfit, annak általában kétféle oka lehet: 1.) sok esetben a férfi “kezdeményezése” nem több közönséges zaklatásnál, illetve 2.) még ha valóban őszintén törekedne is kapcsolatteremtésre a férfi, sokszor még ezt is kifejezetten bunkón és otrombán teszi – és sokszor még arról is meg van győződve, hogy neki márpedig mindenképp jár a pozitív reakció a nő részéről. Ilyen esetekben pedig valóban nem segít más, mint az erőteljes és határozott elutasítás. Mi több, egyes FJA-k hajlamosak minden elutasítást a női orrfennhordás megnyilvánulásaként értékelni; más szóval, az ilyeneknek teljesen mindegy, hogyan utasítják el őket, a vége mindig az lesz, hogy aki őket elutasítja, az nem is lehet más, csak egy “beképzelt ribanc”. Ugyanez az oka annak is, hogy a nők ritkán kezdeményeznek a férfiaknál: mert ha így tesznek, akkor gyakran bélyegzik őket “(elkeseredett) ribancnak/kurvának”.

FJA megoldás: Drága pénzért járjunk tanácsadásra ijesztő, önmagukat “felszedőművész”-ként aposztrofáló férfiakhoz, akiktől aztán majd jól megtanulhatjuk, hogyan fektethetjük le bármelyik nőt, amelyiket csak akarjuk. A módszer igen egyszerű: alázzuk a nőket és romboljuk az önbizalmukat, illetve tanuljuk meg beazonosítani közülük azokat, akik már eleve is kellően bátortalanok és nem tartják sokra magukat, majd zaklatással/zsarnokoskodással kényszerítsünk ki belőlük szexet. Ahelyett, ugyebár, hogy valami olyan kommersz dolgot tennénk, mint egy olyan nővel jönni össze, aki maga is ténylegesen minket akar és valóban vonzódik is hozzánk.

Valóságalapú megoldás: Több feminizmus. Ha egy olyan világban élnénk, 1.) ahol a nemi erőszak áldozatait nem vádolják azzal, hogy maguknak keresték a bajt, mert túl “kihívóak” voltak; 2.) ahol nem gúnyolják a nőket azzal, hogy “férfiként viselkednek” és 3.) ahol nincsenek használatban a “ribanc” és a “kurva” szavak – nos, akkor bizony a nők is sokkal bátrabban és lelkesebben kezdeményeznének a férfiaknál. Mi több, ha ez egyben egy olyan világ is lenne, ahol nem zaklatják a nőket és nem szólogatnak be nekik, illetve ahol a férfiak már egy egyszerű és finom “nem”-ből is értenének, elsőre, akkor a nők sem lennének egyből olyan gyanakvóak minden hozzájuk közelítő férfival szemben.

Probléma: A férfiakat nagyobb eséllyel éri halálos munkahelyi baleset.

FJA magyarázat: Egyesek ebben látják a legfőbb bizonyítékát annak, hogy a nők gyűlölik, elnyomják és kihasználják a férfiakat, elveszik az összes pénzüket és végül meg is ölik őket. Mások “csak” azt látják bizonyítottnak ebből, hogy a munkaerőpiac valójában épphogy a férfiakkal szemben ellenséges, helyből kilőve így mindazt, amire a nők “szexizmus” címén szoktak hivatkozni. De akárhogy is, a végkövetkeztetés mindkét esetben az, hogy a feministák befoghatják.

Valóságalapú magyarázat: A legveszélyesebb foglalkozásokra sok esetben – nyíltan, hivatalosan, vállaltan – eleve fel sem vesznek nőket egyáltalán vagy informális diszkrimináció útján igyekeznek távol tartani őket. Sok esetben tehát ezek tudatosan férfiaknak tartogatott munkák, amire nőket egyszerűen nem vesznek fel, hiába jelentkeznek – holott sokszor nem is nagyon akad másféle munka egy adott környéken. Mi több, ezek nem ritkán olyan feladatok, amiket képzetlen munkaerő is el tud végezni, és még jól meg is fizetik érte. Ide sorolható nagyjából minden a szénbányászattól a tűzoltásig. A katonaság is formális diszkriminációval tartja távol a nőket a veszélyesebb – és ezzel együtt jobban is fizető – harci feladatoktól.

FJA megoldás: Ezt nem annyira megoldandó problémának látják, hanem sokkal inkább megoldásnak arra, amit ők idegesítő problémának látnak: hogy a feministák egyenjogúságot akarnak teremteni a munkaerőpiacon is. Ezért rendszeresen kijátsszák ezt a kártyát és élénken remélik, hogy ezzel majd jól befoghatják a száját mindenkinek, aki egyenlő lehetőséget és egyenlő bért szeretne.

Valóságalapú megoldás: Több feminizmus. Számoljunk fel minden nőellenes diszkriminációt és aktívan vonjuk be a nőket is ezekbe a szakmákba, illetve számoljuk fel a férfiak részéről a női kollégák felé irányuló informális zaklatást, ami szintén távol tartja őket ezektől a munkaköröktől. Mondjuk el a fiatal lányoknak is, hogy ezek a pályák is nyitva állnak előttük, választhatják ezeket is. Így végül meglesz az egyenlőség a veszélyes munkakörökben is – aminek mellékhatásaként aztán a munkahelyi halálozási ráta is egyenlő lesz a nemek között.

Probléma: Szórakozóhelyeken gyakran kínálnak mindenféle kedvezményeket vagy ingyen belépést, ingyen italokat, stb. nőknek, de férfiaknak bezzeg nem.

FJA magyarázat: Egy FJA képes volt rendszeresen perelni szórakozóhelyeket emiatt; állítása szerint ez is ékesen bizonyítja a matriarchista összeesküvést a férfiak pohárról pohárra való kifosztására.

Valóságalapú magyarázat: Csak kanbulikból egy szórakozóhely sem tud megélni, mert végül se férfiak, se nők nem akarnak majd odamenni. Az ilyen kedvezmények viszont odacsábítják a nőket – és így aztán jönnek a férfiak is. Akik egyébként még így is jobban járnak, mivel a nők az italok ára helyett azzal fizetnek, hogy el kell viselniük férfiak nem kívánt kezdeményezéseit akkor is, ha alapvetően csak szórakozni szerettek volna egyet a barátnőikkel.

FJA megoldás: Számolják fel ezeket a kedvezményeket – hogy aztán az FJA-k arra panaszkodhassanak, hogy nincs egyetlen szakadt lebuj sem, ahol kedvükre zaklathatnának szexi csajokat.

Valóságalapú megoldás: Számolják fel ezeket a kedvezményeket – vagy nem, mert őszintén szólva, kit érdekel? Veszítenivalójuk itt tényleg csak azoknak a taplóknak van, akik már most is arra panaszkodnak, hogy nincs egyetlen szakadt lebuj sem, ahol kedvükre zaklathatnának szexi csajokat.

Forrás: The Good Men Project

Reklámok
Kategória: Feminizmus, Kapcsolatok, Szórakozás, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Férfiproblémák, feminista megoldások bejegyzéshez

 1. cvd2 szerint:

  KIMARADT : a halálos munkahelyi balesetek “párja” a csak nőket érintő terhességi, szülési és gyermekágyi traumák, balesetek, halálesetek – amik egyrészt fajlagosan lényegesen több nőt érintenek (hiszen átlagban minden nő szül minimum kétszer), másrészt a nők minden ebbéli áldozata és kockázata nemhogy kiemelten megfizetett, hanem egyenesen fizetetlen. Óriási különbség ez, mégis mindig hímsovének dumálnak a bányászatról, meg a bányabeli kvótáról – amikor már évtizedek óta egy bányászt se látni az országban széltében-hosszában, meg persze ők sem lennének bányászok, de a szülőágyon sem szeretnének kvótát – miközben persze nyomatják az ingyenes szülési projektet a nőknek. Kell az adófizető az ő jó nyugdíjukhoz, naná.

 2. wwerww szerint:

  Több feminácizmust, na persze. Erin Pizzey kutatott a erőszak témakörben, és az van hogy a nők is kiveszik a részüket a bántalmazásból. Ott van az ösztön hipergámia hogy a nők az erőszakos alfákra buknak, ehhez kapcsolódik a hübrisztofília a nők bűnözőkhöz való vonzódása is. A nagy femináci bérkülönbség is egy hazugság, a terki kutatóintézet megállapította hogy ilyesmi nem létezik. Az férfigyűlölő szexista feminizmus csak a szép új orwelli világba vezet.

 3. wwerww szerint:

  Az intézet nevét elírtam egy betűvel: tárki, helyesen.

  • feketeszeder szerint:

   Kedves wwerww, az Eurostat szerint az unió minden országában magasabb a férfiak átlagjövedelme, mint a nőké, a 2013-as adatok szerint az egész uniót nézve átlagosan 16%-kal. Az összes adat itt olvasható:
   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Gender_pay_gap_statistics

   • wwerww szerint:

    Ahogy megnéztem és megértettem belőle az angolom nem tökéletes, valamiféle kicsi bérkülönbség csak a pénzügynél van, a többi szinten nincs semmi hiba, de ez annak is betudható hogy a férfiak többet dolgoznak. A férfihang oldalon van erről cikk meg lehet nézni, bérkülönbség a címe ha jól emlékszem.

 4. balalajka szerint:

  “Ahelyett, ugyebár, hogy valami olyan kommersz dolgot tennénk, mint egy olyan nővel jönni össze, aki maga is ténylegesen minket akar és valóban vonzódik is hozzánk.”

  Csak ezzel az a baj, hogy a nők jellemzően “felfelé” kacsingatnak, így ha most rangsorolok (tudom, szexizmus, tárgyiasítás, de ha a férfiakat is, akkor talán elnézhető) mondjuk egy 5-ös férfi csak egy 2-es nőnek lesz vonzó, mert sokszor még egy 3-4-es nő is 10-es jóképű adoniszt szeretne.

  “ahol nincsenek használatban a “ribanc” és a “kurva” szavak – nos, akkor bizony a nők is sokkal bátrabban és lelkesebben kezdeményeznének a férfiaknál.”

  De ez főleg a nőkre jellemző, hogy egymást leribancozzák. A szexmunkásokat is a feministák stigmatizálják, próbálják ellehetetleníteni a kliensbüntetés bevezetésével.

  “Számoljunk fel minden nőellenes diszkriminációt és aktívan vonjuk be a nőket is ezekbe a szakmákba”

  Sok sikert a női aszfaltozómunkások, csatornatisztítók, szemétszállítók toborzásához. 🙂
  De akár megemlíthetném az összes fizikai munkát is: festő mázoló, víz gáz villanyszerelő, lakatos, ács, asztalos, kőműves, vájár, gépszerelő stb.
  Ahol ténylegesen is dolgozni kell, ott elvétve sem találni nőt.
  A nők az ún alibimunkahelyeket pályázzák meg, ahol emberekkel kell foglalkozni, jól kell kinézni, szépen mosolyogni, de amúgy konkrét tevékenység ezen kívül nincs. Pl hostess, recepciós, stewardess, modell, eladó, ilyen olyan ügynök, telemarketing, önkormányzati állami alkalmazott stb.
  Azaz, ha így lemeztelenítjük a női munkát, akkor rájövünk, hogy bizony a társadalomban a munka oroszlánrészét még mindig a férfiak csinálják. Csak ezért ma már semmi elismerést nem kapnak, semmi előjogot nem biztosít.

  • tavasztunder szerint:

   Ehhez képest azzal is nőket támogató szociális vállalkozások foglalkoznak, hogy nőket képezzenek építőipari szakmunkásnak, víz-, gáz-, villanyszerelőnek. Te még nem láttál például tudósnőt, orvosnőt, ápolónőt (igen kemény fizikai munka), őstermelőt, cégvezetőt nőben és nem mondták neked, hogy a szellemi munkának is van értéke? Hüledezek.

 5. Deansdale szerint:

  Marcotte már a legelső mondatával elárulja, hogy a cikk az MRA-k lejáratására készült, nem célja az érdemi vita. Ezen az óvodás szinten egy feministákról szóló cikk úgy kezdődne, hogy “a feministák szőrös lábú leszbikusok…” Persze míg egy ilyenen ezen blog gazdái felháborodnának, addig Marcotte hülyeségeit terjesztik, hiszen gagyi előítéleteket szajkózni teljesen oké – amíg ők csinálják. Minden férfi X és minden MRA Y, csak a feminizmus küzd az előítéletek ellen! Pf, lol.

  Vitatnám a cikk érdemi részét is, de nincs neki. Az MRA-k nem ezekről a sületlenségekről beszélnek, Marcotte minden mondata szalmabáb. Az érdemi kérdéseket viszont meg sem említi, nyilván teljesen véletlenül.

 6. pool szerint:

  A feminácik azt hazudják el, hogy a jelenlegi egyensúly azon alapul, miszerint a nők birtokolják a szexhez való jogot a férfiak pedig az anyagi erőforrásokhoz. Ha elveszik a férfiaktól ez utóbbit akkor jönne létre az egyelőtlenség. Amíg a kamaszlányok nem recskáznak napi 5x és ők döntenek a szex mennyiségéről és formájáról addig ne beszéljünk azonos jogokról.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.