“A fiúk már csak ilyenek?” – avagy erőszakra nevelt fiúk

Képzeljük el a következő jelenetet: egy óvodás kislány, elmélyült összpontosítással az arcán, gondosan felhelyezi az utolsó építőkockát a frissen felépített házára – egy vele egykorú fiú pedig kapva kap az alkalmon, és egy mozdulattal vidáman lerombolja az egészet.

“Ne csináld ezt!” – szól rá a kislány, majd újraépíti a házat, amit aztán a fiú, az előbbi kérésével mit sem törődve, ismét lerombol. Amikor aztán mindezt elmondják a fiú anyjának, az csak vállat von, mondván: “Nem tehet róla, a fiúk már csak ilyenek. Imádnak rombolni.”

Pedig szoktak rombolni a lányok is – de hallottad már valaha ugyanezt a mentséget rájuk alkalmazva ebben az esetben? Hogy “a lányok már csak ilyenek”…?

"A lányok már csak ilyenek"...?

“A lányok már csak ilyenek”…?

A nők elleni erőszak nem ritkán halálos kimenetelű; az elkövető leggyakrabban az éppen aktuális vagy egy korábbi férfi partner, és sok esetben már régóta húzódó bántalmazássorozat végére tesz pontot gyilkossággal. Egyes esetekben még gyermekek és/vagy esetleges új férfi partnerek is áldozattá lesznek.

A rendőrség és a média hajlamos minden ilyen esetet egyedi, elszigetelt tragédiaként kezelni, holott a szakértők rendszeresen rámutatnak a háttérben meghúzódó összefüggésekre, a férfierőszak továbbra is töretlen társadalmi támogatottságára.

Dr. Michael Flood, a Wollongong Egyetem rangidős szociológiatanárának szavaival, “a fiúk jellemzően már kiskorukban is azzal szembesülnek, hogy lényegében elvárják tőlük az erőszakosságot és azt tekintik normális viselkedésnek. Későbbi életkorukban is folyamatos nyomás tereli őket a szexuális agresszivitás felé – a lányokat pedig rendszeresen eltárgyiasítják. Jól látható a szexuális kettős mérce, mely a lányokat leginkább csak a fiúk ‘szükségleteinek’ és vágyainak kielégítésére neveli.”

Kiemelte továbbá azt is, hogy “a társadalmi normákat és a kulturális környezetünket mi magunk határozzuk meg, a saját hozzáállásunkkal.” Sokszor szinte észre sem vesszük, mennyi apró, rejtett módon tanítjuk a fiúkat a lányok ellenállásának semmibe vételére, illetve arra, hogy a lányok csak ‘arra’ valók. Amire aztán persze ráerősít még a fiatalok számára is könnyen hozzáférhető média is a pornó is, szintén egy erőszakos jellegű dologként ábrázolva a szexualitást és szexiként az erőszakosságot.”

Rámutatott arra is, hogy bár az emberek általában véve hajlamosak elfogadhatatlannak minősíteni a nőkkel szembeni férfierőszakot, de amikor mégis bekövetkezik egy-egy ilyen eset, úgy mégis túl sokan kezdik egyből mentegetni minden lehetséges módon az elkövetőt és hibáztatni az áldozatot.

Mint mondta, “mindaddig, amíg a többségi társadalom támogatja és fenntartja a nemek közti egyenlőtlenséget ill. az erőszakot, addig azon sincs mit csodálkozni, hogy maguk a nők is hajlamosak inkább saját magukat hibáztatni és meghunyászkodni, nem kérni segítséget, nem beszélni az esetről – sem pedig azon, hogy még ha meg is tennék, akkor sem számíthatnának érdemi támogatásra sem a barátaiktól, családjuktól, orvosoktól, szociális munkásoktól, rendőrségtől vagy bíróságtól.” Túlságosan is sok nőt hagytak már eddig is és hagynak továbbra is cserben éppen azok, akiknek pedig pont hogy feladatuk és/vagy kötelességük lenne megvédeni őket. Ennek eredménye pedig egy-egy újabb tragédia.

Hangsúlyozta: le kell számolni azzal a közkeletű tévhittel, miszerint a férfiak biológiailag képtelenek lennének uralkodni magukon – legyen bár szó erőszakról vagy szexualitásról. A jelen és a történelem is egybehangzóan, jól mutatja, hogy a férfierőszak mértéke és elterjedtsége rendkívül széles skálán mozog. Más szóval, minden csak rajtunk áll. Mint mondta, nemzetközi bizonyítékok sora igazolja azt is, hogy a közösségi média és a megfelelő kommunikációs kampányok is hatékonyan befolyásolhatják az emberek hozzáállását.

Jó eredményeket mutatnak fel az iskolákra és közösségekre összpontosító programok is – ám ezek nem olcsók, és támogatást is nehéz szerezniük. Holott Dr. Flood meglátása szerint “kulcsfontosságú, hogy a fiúkat és férfiakat is mozgósítsuk a megelőzési erőfeszítéseinkhez, mivel jellemzően ők támogatják inkább az erőszakos hozzáállást, általában ők töltik be a közösségi vezetői pozíciókat is és mindeddig csak minimális mértékben vették ki a részüket a nőkkel szembeni erőszak felszámolására irányuló törekvésekből.”

És bár a valóban átfogó, nagy léptékű változáshoz komoly politikai akarat, elszántság és támogatás szükséges, saját hatáskörünkben természetesen már most is sokat tehetünk mi magunk is: első lépésként például leszámolhatunk “a fiúk már csak ilyenek” mentséggel – úgy saját magunkban, ahogy másokban is, ha épp másoktól halljuk.

TÉNYEK RÖVIDEN: (ausztráliai adatok)

 • 15 éves kora óta a nők 39%-a szenvedett el erőszakot férfiaktól.
 • 32%-uk szenvedett el fizikai, 19%-uk pedig szexuális erőszakot.
 • 22%-uk szenvedett el szexuális zaklatást 15 és 64 éves kora között.
 • 18 éves kora óta 17%-ukat “követte” (figyelte meg, nyomozott utána, stb. folyamatosan) hosszabb időn át egy férfi (ABS 2013).
 • Egy 2013-as felmérés eredményei szerint a férfiak közel fele gondolja úgy, hogy a férfiak azért erőszakolnak meg nőket, mert nem tudnak uralkodni a szexuális késztetéseiken.
 • Körülbelül felük hiszi el azt a hazugságot is, miszerint a nők gyakran teljesen alaptalanul vádolnak meg férfiakat nemi és/vagy családon belüli erőszak elkövetésével.
 • Több, mint 3/4-ük nem érti, miért marad sok nő egy bántalmazó kapcsolatban ahelyett, hogy lezárná, kilépne, menekülne, stb.
 • Több, mint 3/5-ük hiszi, hogy a családon belüli erőszak legfőbb oka az, hogy a férfiak nem tudnak uralkodni magukon.
 • Korábbi felmérések eredményeihez képest a 2013-as felmérés résztvevői közül kevesebben ismerték fel azt a tényt, hogy az esetek többségében a férfi követ el erőszakot, ill. hogy a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek el hosszabb időn át tartó fizikai erőszakot és lelki terrort.

Forrás: news.com.au (szerkesztve, a témának az ausztrál aktuálpolitikában és közbeszédben való kezelését taglaló részeket kihagyva.)

Kategória: Család, Feminizmus, Politika, Pszichológia, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

16 hozzászólás a(z) “A fiúk már csak ilyenek?” – avagy erőszakra nevelt fiúk bejegyzéshez

 1. wwerww szerint:

  A szokásos agymosó hazug elmebeteg feminista propaganda. A férfiak gonoszak, a nők jók, csak a férfierőszak létezik, a női gyilkosokról, férjverőkről, gyerekbántalmazókról, meg kussolni kell. A férfigyűlölő szexista nősténysovinizmus az oké.

  • gabriel1379 szerint:

   Alapállásban nem etetek trollokat, de most jó kedvem van. 🙂
   Először is, ha a tényeket nézed, tetszik vagy sem, napnál is világosabb, hogy ha bármiféle erőszakról van szó bárhol, az elkövetők messze a legtöbb esetben férfiak. Senki egy szóval sem mondja, hogy nők körében ilyesmi egyáltalán nincs, viszont tagadhatatlan tény, hogy sokkal ritkább és éppen ezért a férfiak által elkövetett erőszak is aránytalanul nagyobb problémaforrás, mint a nők általi.
   Másodszor, ettől függetlenül természetesen minden erőszakot, gyilkosságot, stb. a helyén kell kezelni és arra megfelelő választ adni az elkövető nemétől függetlenül. Ebben azt hiszem, mindenképp egyetértünk.
   Harmadszor, attól, hogy én itt főként az általam égetőbbnek és súlyosabbnak tartott problémával foglalkozok, természetesen senki nem tiltja meg neked, hogy te meg foglalkozz a másik oldallal. Elvégre ahol probléma van, ott azt érdemes kezelni és megoldásokat keresni. Indíthatsz te is egy saját blogot, ahol meg a női erőszaktevőkről lebbentheted fel a fátylat, vagy csatlakozhatsz más, olyan oldalakhoz/blogokhoz, amik már most ezzel foglalkoznak (vannak ilyenek). De ha ehhez nem érzel magadban elég elszántságot, akkor természetesen megmaradhatsz az itteni kommentelésnél is. Ebben az esetben csak annyit kérek, hogy légyszíves a jövőben személyeskedés helyett konkrét és valid tényeket, számokat, hivatalos felmérési adatokat, vizsgálati, tanulmányi eredményeket hozz, hiteles forrásból, linkekkel, hivatkozásokkal, stb., ahogy kell. Annak ugyanis még van is értelme, az előre visz, ott van miről és mi alapján beszélni. De amíg csak sértegetsz és vádaskodsz, addig nincs.

 2. wwerww szerint:

  A hazug agymosó feminista adatok persze szuperek mi. A feminizmus egyenlő a nácizmussal kommunizmussal, egy utópisztikus gyűlöletkeltő téveszme, miszerint minden rossz dolog oka a férfiak ezét ki kell irtani őket, és eljön az aranykor. Egy ilyen valaminek nem fogok bedőlni még egyszer, mert régebben még voltam olyan hülye hogy bevegyem ezeket a szarokat. Vannak oldalak ahol egy csomó tény van a beteg feminista hazugságokról, mint a voice for men, a férfihang, a valódi egyenlőséget blog.

  • gabriel1379 szerint:

   😀 Sejtettem. Okés, nincs több kérdésem. 🙂
   Ha azt gondolod, hogy bárkinek is használsz ezzel a megközelítéssel, hát hajrá, ne fogd vissza magad. 😀
   Mivel pedig elismerted, hogy érdemi, tartalmas beszélgetésre amúgy sem vagy nyitott, ezért ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is ignorálni fogom a kommentjeidet. Az esélyt megkaptad, nem éltél vele, te dolgod. További jó fröcsögést, élvezkedj nyugodtan! 🙂

 3. wwerww szerint:

  A feminizmus értelmetlen, és veszélyes, pont a fenti férfidémonizáló cikk a példája. A férfiak elleni erőszakra, az elfogadásukra tavaly volt egy kamerával rögzített kísérlet a nyílt utcákon, amiben a megvert férfiakon nevettek. Mások: a nők egyébként vezetnek a lelki terrorban, vagy a nők által elkövetett bűncselekmények nem kapnak nagy nyilvánosságot, a fiú körülmetélés ellen nem tiltakoznak világszerte stb. Egy rakás dolgot olvastam már a femináci hazugságokról, de magának a mennyiségük száma miatt inkább ajánlatosabb a megadott oldalakon böngészni, de egy feminista vallási fanatikus valószínűleg nem vesz még annyi fáradságot sem..

 4. wwerww,
  Azt gondolom, nem vetted a lényeget. Nem ismered a feminizmust, nem ismered a feminista irodalmat, és nem tudod, miről beszélsz. Olyanokra hivatkozol, akik szintén nem ismerik a feminizmust, nem tudják, miről szól, és a hagymázas vízióikat antifeminizmus néven adják el, mert tudják, hogy a hozzád hasonló emberek sokan vannak, és kb. bármit be lehet nekik adni. Az olyan ember, mint pl. Warren Farrell, aki a biológiai esszencializmus híve, sosem volt feminista, akármit is jelentsen számára vagy számodra ez a szó. Kérlek, olvasd el a fenti cikket teljes terjedelmében, és próbád megérteni, hogy a cikk nem Oravecz ostobácska könyvéről, hanem az ún. antifeminista irodalom és gondolkodás nonszensz voltáról szól.

  • wwerww szerint:

   Warren farrell nem ismeri a feminizmust, nem volt feminista, te viccelsz? Az agymosó feminista hazugságokat már bevettem régen, de még egyszer nem fogom.

  • wwerww szerint:

   A hagymázas vízió amit az embereknek be lehet adni a feminizmusra teljesen illik. Olyasmi ami arról szól hogy a férfiak gonoszak, a nők meg a jók (scum manifesto a feminizmus bibliája) , nagyon messze áll a jótól. Remélhetőleg egy jobb jövőben ugyanúgy megvetik majd a feministákat mint most a nácikat, és a komcsikat, mert ugyanolyanok.

 5. wwerww,
  Látom, nagyon nem akar átmenni az az üzenet. A beszélgetést a blog szerzőjéhez hasonlóan azzal az észrevétellel kell befejeznem, hogy az értő olvasás és az érvelés készségének részedről való hiánya folytán nem tudunk konstruktívan együttműködni.

  • wwerww szerint:

   Egy olyan demagóg szart védesz ami már a kisfiúkat is démonizálja, ha neked ez rendben van akkor őrölt vagy. Az meg hogy olyanokról akik komolyan ismerik a feminizmust és elítélik, mint farrell vagy pizzey nem veszel komolyan sokatmondó

  • wwerww szerint:

   Olyanokról hogy a férfiak nagyobb arányban lesznek öngyilkosok, szenvednek munkahelyi balesetet (ehhez tartozik pl. bányászoknál nem követelnek kvótákat a feministák), a nők boldogtalanabbak mint régebben, utálnak dolgozni, vagy a váláskor a nőnek jut minden, és ha úgy tartja kedve hamisan gyerekbántalmazással is megvádolja az apát stb. bőven vannak adatok, utána lehet nézni, de azok úgysem érdekelnek. A feminista téveszme kicsinálja a társadalmat.

 6. Balázs Nagy szerint:

  A hozzászólóknak igaza, még ha egy kicsit vehemens stílusban is tettek ezt. A fő probléma a cikkel az, hogy nem látja a valós problémát – a fiúkkal szembeni negatív előítéleteket – nem veszi észre azt, hogy amiről szó van az valójában a fiúkkal diszkrimináció.

  Úgy állítja be a cikk ezt, mintha ennek a nők lennének a kárvallottjai, miközben épp a férfiak azok, ugyanis az erőszakos viselkedést nem tolerálja a társadalom, ha valakit úgy szocializálnak, hogy szabad erőszakosnak lennie, akkor előbb-utóbb börtönben fogja végezi. Az, hogy a fiúkkal szembeni negatív előítéletek oda vezetnek, hogy a szülők inkább tolerálják a fiúk erőszakos viselkedését, mint a lányokét, azt a téves képet alakítják ki a fiúkban, hogy ez normális, miközben valójában nem az. Még az se igaz, hogy bántalmazások esetében a nők lennének az elsődleges áldozatok, hiszen a férfiak gyakrabban bántalmaznak férfit, mint nőt. Ennek meg ugye épp az az oka, hogy a társadalmi értékrendje szerint a nőket védeni kell és a feministák ezt ki is használják.

  És azt se felejtsük azért el, hogy a bántalmazott férfiak ritkán kérnek segítséget, többek közt épp az ilyen nőket középpontba állító mentalitás miatt. Azért ha a gyerekbántalmazások és gyilkosságok adatait megnézzük jóval magasabb a nők aránya, mint mondjuk a házastársak közötti erőszak adatai között. Nem tartom valószínűnek azt, hogy ennek az volna az oka, hogy a nők hajlamosabbak lennének gyereket bántalmazni, mint mondjuk a férjüket (míg a férfiak fordítva), feltehetően az torzítja el a statisztikát, hogy nők által bántalmazott férfiak minimális arányban kérnek segítséget.

 7. Balázs Nagy szerint:

  Ezeket az embereket minősíti az is, hogy a fiúk diszkriminációjával is csak akkor hajlandóak foglalkozni, ha úgy érzik, hogy az valamiért káros a nők számára is.

 8. kritikus szerint:

  csináljatok fordított világot megnézném a pofátokat akkor.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.