Több halálos áldozatot követel a családon belüli erőszak, mint a háborúk

Szerző: Tara Culp-Ressler

AP PHOTO/VINCENT YU

AP PHOTO/VINCENT YU

Kioltott életek és pénz tekintetében is jóval többe kerül a családon belüli erőszak, mint a hadviselés, derült ki egy közelmúltbeli jelentésből, amely egyben arra is rámutat, hogy ezen a problémán legnagyobbrészt még mindig keresztülnéz a világ.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a – főként nők és gyerekek ellen elkövetett – családon belüli erőszak világszinten mintegy 9,5 billió (ezermilliárd) dollárba kerül évente (kieső gazdasági termelés formájában). Ez messze meghaladja nem csak a közelmúlt polgárháborúinak (évi 170 milliárd dollárra becsült) költségeit, de még a “családon kívüli” emberölések (évi 650 milliárd dollárra becsült) költségeit is. E körülbelüli költségek megállapításához a kutatók egyaránt figyelembe vették az erőszakból fakadó kézzelfoghatóbb és absztraktabb tételeket is, mint például kieső kereset, csökkenő gazdasági teljesítmény és egészségügyi következmények.

De nem csak anyagilag, hanem emberileg is nagyobb károkat okoz a családon belüli erőszak: a kutatók eredményei szerint minden egyes, polgárháborúban elesett emberre durván kilenc, családon belüli erőszak következtében elhalálozott személy jut. Mintegy 769 millió nő válik családon belüli erőszak áldozatává valamikor élete során, és mintegy 290 millió gyermeket bántalmaznak otthon.

Anke Hoeffler (Oxford Egyetem, a jelentés egyik társszerzője) rámutatott, hogy a háborúk csupán az erőszak egyik, természetesen szintén igen költséges formáját jelentik – más formái azonban mégsem vonzanak annyi figyelmet, holott sokkal többe kerülnek. Mint mondta, aránytalanul sokat foglalkoznak a politikai vonzatú erőszak következményeivel és messze nem eleget a családon belüli erőszakkal; sokkal többet kellene tenni az utóbbi kérdéskör problémáinak rendezéséért is.

A kutatók elmondása szerint e jelentésük az első kísérlet az erőszak világszintű költségeinek felmérésére – és bíznak benne, hogy az eredményeik kellő ösztönzést biztosítanak a nemzetközi közösségnek arra, hogy komolyabb erőforrásokat fordítsanak a családon belüli erőszak kezelésére.

A jelentés végkövetkeztetésében is kiemelik, hogy széleskörű elterjedtsége és rendkívüli költségei dacára a nemzetközi közösség mindeddig nem tekintette önálló problémakörnek a személyközi ill. társadalmi erőszakot és így érdemi lépéseket sem tett a kezelése érdekében – holott világosan látható, hogy sokkal több pénzt és figyelmet kell összpontosítani erre a területre.

Nem sokkal korábban egy másik, UNICEF-es jelentés is rávilágított a gyermekbántalmazás “sokkoló” méreteire. Eszerint rengeteg gyerek nő fel olyan környezetben, ahol a családon belüli erőszak egész egyszerűen elkerülhetetlennek tűnik. Példának okáért minden második lány úgy hiszi, hogy a férfi “jogosan” verheti a feleségét.

A közelmúltban is tematizálta az amerikai sajtót a családon belüli erőszak, köszönhetően a Baltimore Ravens csapatának: kizárták ugyanis soraikból egykori tagjukat, Ray Rice-ot, miután előkerült róla egy videófelvétel, amelyen eszméletlenre verte egykori menyasszonyát. Ennek nyomán szélesebb körülő diskurzus kezdődött arról, hogy a különböző intézményeknek is komolyan fel kell lépniük a nők elleni erőszakkal szemben. Obama elnök és Joe Biden alelnök is megszólaltak az ügyben, helyeselve a csapat lépését.

Joe Biden alelnök (aki kulcsszerepet játszott egy korábbi, a nők védelmében megfogalmazott amerikai törvény elfogadásában) sajnálja azt is, hogy meglátása szerint a “családon belüli” jelző valahol talán még bagatellizálja is az erőszaknak ezt az egyébként messze a legvadabbnak tekinthető formáját, mivel kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy hát ez végül is “családi” ügy, ami akár maradhatna is “családon belül”. Hozzátette továbbá azt is, hogy “az egész kultúránk mindig is a nőket hibáztatta. ‘Kellett neked úgy öltözni!’ ‘Kellett neked azt mondani!’ ‘Kellett neked provokálni!’ Holott pont a másik oldalról kell megközelíteni a kérdést.”

Forrás: ThinkProgress

Reklámok
Kategória: Család, Feminizmus, Politika, Társadalom
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Több halálos áldozatot követel a családon belüli erőszak, mint a háborúk bejegyzéshez

  1. wwerww szerint:

    Arról nagy a hallgatás hogy a nők mennyire bántalmazzák a gyerekeket, pedig ha jobban megvizsgálnék lehetne beszélni nőerőszakról is, a lelki terroról nem is beszélve amiben a nők járnak élen. A sokat hangoztatott a nők és gyerekek jogai meg valósában annyi a nők és a lányok jogai. a beteg feminácik szarnak a fiúkra, nekik mindenki aki nem nőnemű, szörnyeteg akinek nincsenek jogai (elgondolkodtató hogy a fiúk körülmetélés ellen nem beszélnek, csak a lányok körülmetélése ellen). Az usában megsokkosodott a tanárnők száma akik diákokkal feküdtek le, de ezekből még sincs világbotrány mert csak fiúk oszt kit érdekelnek, az tönkretenné a minden nő szent, minden férfi szörnyeteg demagóg férfigyűlölő agymosó propagandát. Ez az oldal meg egy álszent undorító fos. Büszkén hirdeti a szekularizmust, közben meg kiáll az őrült és hazug femináci dogmák ellen.

  2. wwerww szerint:

    Az utolsót elírtam, kiáll a dogmák mellett. Ez az oldal minden csak nem hasznos, vagy szekuláris.

  3. wwerww szerint:

    Ahogy megnéztem van még pár helyesírási hiba abban, amit írtam. Amikor ilyen hazug valamiket olvasok, sajna elragadnak az érzelmek.

  4. Visszajelzés: Felhívás összefogásra: Női Passzív Ellenállás! | Gumiszoba

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.