35 eszköz férfiaknak a feminista forradalom kiteljesítéséhez

Szerző: Pamela Clark

(A York University PhD hallgatója politológia szakon, polgárjogi és politikai témákra szakosodott szerző. @pameladclark

GYIK a cikkhez (angolul)

Nemrégiben linkelte be nekem Facebookon egy barátom ezt a cikket. Bár tetszett neki az összeállítás, szóvá tette – jogosan -, hogy egészében véve túlzottan akadémikus jellegű. Tekintve, hogy hozzám hasonlóan az említett barátom maga is tudományos körökben mozog, ez értelemszerűen nem a szóban forgó cikk elmarasztalásaként értendő, hanem csak arra utalt vele, hogy egy dolog a tudományos környezet és egy másik a hétköznapok világa.

Az ő megjegyzései nyomán láttam neki e lista összeállításának, gyakorlatibb helyzetekre, a hétköznapok valóságára összpontosítva. A legtöbb férfi – főleg azok, akik több különböző előjog-szerkezetnek is haszonélvezői egyszerre – hétköznapi életében ugyanis számos olyan apró mozzanat akad, amivel szándékosan vagy szándékolatlanul, de végeredményben mégis napról napra hozzájárulnak a nemek egyenlőtlenségének fenntartásához. A hétköznapok gyakorlatában még azoknak a férfiaknak is akadhatnak gondjaik, akik egyébként teljes mellszélességgel kiállnak a feminizmus mellett.

Az alábbiakban tehát egy olyan hétköznapi “eszköztárat” állítottam össze, amelyek gyakorlati alkalmazásával a férfiak nagymértékben fejleszthetik a nőkkel fenntartott kapcsolataikat és elősegíthetik egy olyan légkör és kultúra kialakítását, amelyben a nők őszinte tiszteletet és valós támogatást kapnak, illetve igazán biztonságban is érezhetik magukat.

A patriarchális társadalom nem tanítja meg a férfiakat elgondolkodni azon, hogy milyen káros hatással vannak egyes szokásaik és az általános hozzáállásuk a nőkre. E lista ezért arra is hivatott ösztönözni a férfiakat, hogy tudatosan és személyesen is elgondolkodjanak azon, milyen közvetlen és közvetett hatással vannak a nőkre, és hogy miként segíthetik elő a gyakorlatban is a feminizmus kiteljesítését.

A lista 15-27. pontjait Lindsay Ulrich jegyzi, a többit jómagam.

Természetesen egy szóval sem állítom, hogy ez a lista abszolút teljes lenne és az élet minden területét lefedné. Egyes férfiakra egyes pontok jobban vonatkozhatnak, míg másokra kevésbé – így például a queer, transznemű és más, strukturális elnyomást szintén elszenvedő férfiakra. Próbáltam úgy megfogalmazni a javaslataimat, hogy ne előfeltételezzenek ilyen vagy olyan testi/anatómiai jellegzetességeket a férfiakról, ill. a nőkkel fenntartott kapcsolataik jellegéről. E javaslatok jelentős hányada a nőkkel folytatott szerelmi/szexuális kapcsolatokra vonatkozik, és így értelemszerűen nem is érinti például azokat a férfiakat, akik egyáltalán nem tartanak fenn ilyen jellegű kapcsolatokat nőkkel. Hasonlóképp, az egyes férfiak eltérő viszonyban állnak a hatalommal és az előjogokkal, így a lista más pontjai sem érintik feltétlenül mindnyájukat – de kétségkívül találhat benne még így is legalább néhány olyan pontot minden férfi, amelyet valóban vonatkoztathat saját magára.

Ha valamit nem találsz meg a listán, viszont úgy gondolod, hogy fontos lenne, ne habozz megírni! És hasonlóképp, ha valamit problémásnak találsz, azt se tartsd magadban, beszéljünk róla!

1.) Végezd el a házimunka (legalább) 50%-át.

Nap mint nap végezd el mindig és mindenkor, magadtól, kérés, kifogáskeresés és halogatás nélkül a házimunka rád eső részét. Ismerd fel, hogy a fizetetlen házimunkáról kialakult felfogásunk és megszokásaink elképesztő előnyt biztosítanak a férfiaknak – és fogadd el, hogy éppen ezért kötelességed szembeszegülnöd ezzel. Ha a feminizmus az elmélet, úgy a mosogatás a gyakorlat. A következő héten mérd fel, mennyi házimunkát végzel te és mennyit a párod (és/vagy más nő(k), akivel/akikkel együtt élsz); ha egyenlőtlen az elosztás, változtass rajta.

2.) Vállald magadra az érzelmi támogatás (legalább) 50%-át a közeli és baráti kapcsolataidban.

Vedd észre, hogy aránytalanul nagy felelősséget hárít a nőkre a társadalom a lelki/érzelmi dolgok terén is. Ez szintén sok idejüket és energiájukat emészti fel, még kevesebbet hagyva így nekik a saját dolgaikra.

3.) Fogyassz női kulturális termékeket is.

Mindenkinek megvannak a maga érdeklődési körei, nyilván neked is; francia filmek, asztrofizika, foci… ne hagyd ki azonban a palettádból a nők hangját és a női kulturális termékeket sem (már amennyiben eddig még nem foglalkoztál ezekkel).

4.) Adj teret a nőknek.

Főleg éjjel, vagy ha egyedül vannak, a nők nem érezhetik biztonságban magukat az utcán. Ha pedig még egy ismeretlen férfi is ólálkodik a közelükben, az hatványozza a fenyegetettség érzetét. Vedd észre, hogy ez egyáltalán nem egy alaptalan félelem a nők részéről, tekintve, hogy milyen sokan éltek már át közülük zaklatást és nemi erőszakot, vagy akár csak passzív fenyegetést férfiak részéről nyilvános helyeken. Ismerd fel továbbá azt is, hogy ebben a helyzetben az sem számít, ha te egyébként egy tényleg nagyon kedves és figyelmes férfi vagy, aki soha nem fordulna erőszakkal egy nő felé, mivel ezt az idegen nők az utcán nem tudhatják rólad.

Pár példa: ha tömegközlekedési eszközre szállsz fel és látsz szabad helyeket más férfiak mellett, akkor foglald el ezek valamelyikét ahelyett, hogy egy nő mellé ülnél. Ha az utcán vagy sötétedés után, és egy magányos nő mögött mész, inkább menj át az utca másik oldalára, hogy ne kelljen attól félnie, hogy valaki követi. A metrómegállóban se állj közvetlenül egy nő közelébe. Hagyj teret.

5.) “Légy férfi!” – a szexizmussal szemben.

Pár példa: ne hagyd szó nélkül más férfiak szexista vicceit és megjegyzéseit. Ha bárhol – egy bárban, buliban, metrón, bárhol – azt látod, hogy egy nőismerősöd láthatólag kényelmetlenül érzi magát egy túlságosan is tolakodó férfi miatt, barátságosan lépj közbe és nyiss neki kiutat a helyzetből, hogy élhessen vele, ha akar. Hasonlóképp, ha akár ismeretlen nőt is látsz olyan helyzetben, ahol egy férfi láthatólag feszélyezi, vagy akár egyenesen fenyegetően lép fel iránta, akkor állj elég közel hozzájuk ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen a jelenléted – tudatosítva, hogy ott vagy, figyeled a helyzetet és közbelépsz, vagy legalábbis segítséget hívsz, ha kell.

Valóban rendkívül nehéznek tűnhet megfelelően fellépni az ilyen helyzetekben, és nem kevés bátorság és határozottság is kell hozzá, de mégis érdemes próbálkozni mindenképp. Bőven jó üzlet az, ha csak futó kellemetlenséget kell felvállalnod a magad részéről azért, hogy ezáltal egy nő nagyobb biztonságban érezhesse magát.

6.) Ha egy nő azt mondja valamiről, hogy az szexista, akkor hidd el, hogy tényleg az.

7.) Tájékozódj a kölcsönös beleegyezésről a szexualitás terén (is) és tegyél róla, hogy mindig, minden szexuális kapcsolatod világosan és egyértelműen kommunikált kölcsönös beleegyezésre épüljön.

8.) Vállalj felelősséget fogamzásgátlás terén (is).

Ha párkapcsolatban vagy és éltek fogamzásgátlással, úgy javasold és preferáld olyan fogamzásgátló eszközök használatát, amelyek kevésbé veszélyeztetik a nőket (a hormonok és a műtéti megoldások például komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek). Ha a párod a maga részéről egy bizonyos módszert részesítene előnyben, akkor hagyd, hogy ő döntsön ebben a kérdésben; ne vond kétségbe a döntését és ne is panaszkodj miatta. Ha pedig ez a módszer történetesen épp az óvszer, akkor ne nyafogj miatta. Állj hozzá felelősségteljesen, és ha kezd kifogyni, akkor vegyél újabb adagot.

Mindig vállald magadra a fogamzásgátlás felelősségének anyagi oldalát is. A nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak és nekik kell magukra vállalniuk a terhesség minden veszélyét és kockázatát is. Mi több, még a különböző fogamzásgátlási eszközök egyike-másika is szinte kizárólag a nőre jelent egészségügyi kockázatot. A fogamzásgátlás költségeinek átvállalása a legkevesebb, amit megtehetsz ennek a tekintélyes aránytalanságnak a legalább gesztusértékű kompenzálása érdekében.

9.) Olttasd be magad HPV ellen.

Ha van(nak) fia(i)d, akkor ő(ke)t is. Mivel a HPV aránytalanul nagyobb fenyegetést jelent a nők, mint a férfiak számára, ezért a méltányosság megkívánja, hogy legalább az oltás potenciális kockázatait vállalják magukra a férfiak. (Jómagam egyébként abszolút mértékben oltáspárti vagyok és nem hiszem, hogy lenne itt bármilyen reális kockázat, de ez már elvi kérdés.)

10.) Figyelj oda a nevek alakítására.

Ha a pároddal együtt úgy döntötök, hogy szeretnétek belebonyolódni a házasság intézményébe, úgy mindketten legyetek hajlandóak megtartani a neveteket. Ha fontos számodra, hogy közös vezetékneved legyen a pároddal, akkor ne habozz megváltoztatni a saját nevedet; legyen ez a preferált opció ahelyett, hogy a párod változtatná meg a sajátját.

11.) Ha van(nak) gyereke(i)d, vedd ki a részed a nevelésükből.

Van olyan, hogy apasági szabadság. Ne félj élni vele, ha úgy adódik. Maradj otthon és gondoskodj a kicsikről. Osszátok fel legalább fele-fele arányban a gyereknevelést és az ezzel járó feladatokat – és ugyanígy, lehetőleg egyenlő “játék”időt is töltsetek a gyereke(i)tekkel.

12.) Ne hagyd annyiban a nemi sztereotípiákat.

Ha például családi összejövetelen vagy vendégségben vagy, figyeld meg, hogy nem a nők végzik-e legnagyobbrészt vagy kizárólag az ételkészítést/mosogatást/gyerekek felügyeletét, miközben a férfiak lazulnak és szocializálódnak. Ha ez a helyzet, változtass rajta – és ösztönözd a többi férfit is ugyanerre.

13.) Vedd észre a rendszerszintű egyenlőtlenséget és tégy ellene!

Ez nem korlátozódik csak a nemekre; kor, rassz, társadalmi osztály, de még szexuális orientáció és egyéb tényezők alapján is vannak rendszerszintű egyenlőtlenségek. Ha bármikor egy ilyen egyenlőtlen helyzet nyertes oldalán találod magad, tájékozódj az előjogaidról abban a kategóriában és lehetőségeidhez mérten keress módot az erőegyensúly helyreállítására. Ha például a kapcsolati közösségedben te vagy a főkereső, tájékozódj afelől, hogy általában véve mennyivel kapnak kevesebbet azonos munkáért a nők, mint a férfiak, és nézz utána, miként növelhetnéd a párod gazdasági függetlenségét a háztartásotok munka- és erőforrás-megosztásának átszervezésével.

14.) Mindig őszintén és tisztelettel viszonyulj a párodhoz, szerelemben és szexualitásban egyaránt.

Mi sem mutatja hűebben a nők iránti valódi viszonyulásod őszinte igazságát, mint az, ahogyan a párodhoz viszonyulsz egy párkapcsolatban. Hiába beszélsz reggeltől estig feminizmusról, ha közben valójában rongyként kezeled a nőket. Legyél mindig nyitott és őszinte, kommunikáld tisztán és világosan a szándékaidat, hogy mindenki, akit megközelítesz, mindig tisztában lehessen a szándékaiddal és ennek megfelelően hozhassák meg ők is a saját, önálló döntéseiket.

15.) A neten se hagyd szó nélkül a szexizmust.

A neten is – és főleg a közösségi csatornákon – lépj fel a szexista posztolókkal/megosztókkal/kommentelőkkel/stb. szemben.

16.) A párkapcsolataidban is bánj felelősségteljesen a pénzzel.

Ha felelőtlenül bánsz a pénzzel, az szükségképpen kihat a párodra is. Mivel pedig általában véve a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak (viszont tovább élnek), így értelemszerűen ez is egy feminista téma.

Példa: a hitelkártya-tartozásod/pénzpazarlásod/szerencsejáték-szenvedélyed/stb. negatívan befolyásolja a párod jelenlegi életkörülményeit éppúgy, ahogyan a jövőbeli kilátásaidat is. Dolgozzatok ki együtt közös költségvetést, adóbevallást, általános személyes pénzügyi kötelezettségeket és legyetek nyitottak és őszinték egymással a pénz kezelését illetően is.

17.) Ügyelj az egészségedre!

Bármilyen bajuk is van, a férfiak jellemzően ritkábban mennek orvoshoz, mint a nők; sok esetben még ha el is mennek, azt is csak egy, az életükben fontos szerepet betöltő nő ráhatása nyomán teszik. Márpedig hosszú és boldog életet csak egészségben élhetsz a pároddal, így a te felelősséged, hogy komolyan vedd az egészséged védelmét, vedd észre az esetleges rendellenességeket és ne szégyellj orvoshoz fordulni. Egymásra vagyunk utalva; a te egészséged éppen olyan fontos, mint az övé.

18.) Ne bámuld meg a nőket és ne szólogass be nekik.

Igen, a nők szoktak rövid, sokat felfedő ruhákat hordani. Ami azonban nem jelenti azt, hogy folyamatosan bámulnod kéne őket. Nincs azzal semmi gond, ha vonzónak találsz valakit, és megnézed, de tudd a különbséget ez – tetszik, ránézel – és a nyálcsorgatva bámulás között. Ugyanez a helyzet a beszólogatással is: tartsd meg magadnak a megjegyzéseidet. Beszólogatással nem csak a szóban forgó nőt hozod kellemetlen helyzetbe, de az összes többit is, aki szem- és fültanúja a jelenetnek.

19.) Figyeld meg, hogy ki tálalja az információt.

Ha szakértői véleményeket nézel/hallgatsz tévében vagy rádión vagy olvasol újságban, neten, stb., figyeld meg, hogy épp nő vagy férfi tálalja-e az adott véleményt, és ha férfi, akkor legalábbis gondolkodj el rajta, hogy vajon mennyiben látná esetleg másként a kérdést egy nő.

20.) Válogass be nőket is a csodált és példaképednek tekintett személyek közé.

21.) Mások előtt is dicsért nőismerőseid erényeit és eredményeit.

Ne hagyd elsikkadni nőismerőseid teljesítményét. Minden olyan esetben, ahol ez bármi módon releváns lehet, emlékezz meg az erényeikről és eredményeikről. Ajánld őket különböző projektekre, állásokra és feladatkörökre a megfelelő, illetékes ismerőseidnek.

22.) Egyenes gerinccel állj férfitársaid elé is.

Ha egy férfi barátod szexistán viselkedik (semmibe veszi a nőket, hazudik a párjának, titokban költi a közös pénzt, elhanyagolja a gyerekét, beszólogat más nőknek, stb.), húzd ki magad, és merd szóvá tenni neki a dolgot. Nem elég, ha csak magadban helyteleníted az ilyen viselkedést; add is a tudtukra, hogy rossz úton járnak, és próbáld a helyes irányba terelni őket.

23.) A nyaggatásnak oka van. Ha a párod nyaggat, az általában azért van, mert te meg halogatsz.

24.) Nem elég csak felismerned az esetleges saját szexista nézeteidet és sztereotípiáidat. Le is kell építened magadban azokat.

25.) Barátkozz nőkkel.

Ha még nincsenek női barátaid, gondolkodj el azon, hogy ez vajon miért van így, majd tegyél róla, hogy legyenek – valódi, jelentőségteljes, a szó legteljesebb értelmében vett női barátaid. Minél inkább odafigyelünk egymásra, annál jobb esélyeink lesznek egy igazságosabb társadalom kialakítására.

26.) Keress női mentorokat/vezetőket.

Ha mentort keresel vagy szeretnél önkénteskedni valamilyen szervezetnél, keress nőt vagy nő(k) által vezetett szervezetett. Sokat tanulhatsz ugyanis vezető pozícióban lévő nőktől.

27.) Figyelj oda a családod fontos napjaira és eseményeire.

Tartsd észben a családtagjaid születésnapjait, évfordulóit és más fontos eseményeit. Ne hárítsd át a párodra a képeslapküldést, telefonálást, összejövetel-szervezést, stb. – elvégre mégiscsak a te családodról van szó, és így a rájuk való odafigyelés, a feléjük tanúsított törődés és a velük való kapcsolattartás (és mindennek az észben tartása) is a te felelősséged.

28.) Ne akard előírni, hogy nézzenek ki a nők.

A nőkbe legkisebb koruktól kezdve nevelnek rendkívül szigorú szépségnormákat. Ne tegyél vagy mondj tehát semmi olyasmit, amitől egy nő úgy érezhetné, hogy nem felel meg ennek a normának, és ne is gyakorolj nyomást rájuk annak érdekében, hogy feleljenek meg neki. Ugyanígy ne próbáld azonban rávenni őket semmi módon arra sem, hogy mindenképp szálljanak szembe ezzel a normával, ha ők maguk egyébként nem akarnak szembeszállni vele. Ismerd fel, hogy a társadalom komoly szankciókkal bünteti a szépségnormákkal szembeszálló nőket; nem kényszeríthetjük őket mártíromságra és e szankciók felvállalására, ha ők maguk ezt nem akarják.

Mindenkinek megvan a maga szépségideálja – ne akard hát másokra kényszeríteni a sajátodat. Ruha, smink, szőrtelenítés, stb. – bármiről is van szó, a nő dolga eldönteni, hogy hogyan szeretne kinézni.

29.) Ajánld fel női barátaidnak, hogy hazakíséred őket, ha egyébként egyedül, gyalog kellene hazamenniük éjszaka – vagy átvágniuk egy olyan területen, ahol esetleg nem éreznék biztonságban magukat.

De csak ajánld fel – ne erősködj mindenképp. És ne is képzeld azt emiatt, hogy te vagy az Abszolút Úriember.

30.) Más férfiakkal is beszélj a feminizmusról.

Ha például az apád nem veszi ki a maga részét a házimunkából, beszélgess el vele arról, hogy ez miért is lenne fontos. Ha a barátod megcsalja a barátnőjét vagy ócsárolja mások előtt, őszintén beszélgess el vele arról, hogy a nők általános tiszteletének részét képezi konkrétan a párja tisztelete is. Beszélgess öccseiddel és fiaiddal a kölcsönös beleegyezés fontosságáról a szexualitásban.

31.) Ha alkohol és/vagy más szerek hatása alatt hajlamos vagy nem megfelelően viselkedni a nőkkel, úgy ne élj ilyesmikkel.

32.) Tudatosan figyelj oda az általad elfoglalt fizikai és érzelmi térre, és ne foglalj el többet annál, amennyire ténylegesen szükséged van.

Ne “mássz rá” másokra; a kapcsolataidba tegyél bele legalább annyit, amennyit kiveszel belőlük; ülőhelyen ne terpeszkedj szét, hogy mások már ne ülhessenek melléd kényelmesen, stb.

33.) Tegyél a béregyenlőségért.

A nők még mindig átlagosan 23%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Ha olyan helyzetben vagy, hogy ezt anyagilag megengedheted magadnak, vedd fontolóra annak a lehetőségét, hogy a bevételed 23%-át a társadalmi igazságosság elősegítésén fáradozó csoportoknak adományozd. Ha ez soknak tűnik, az azért van, mert valóban sok – főleg a nőknek, akik nem maguk dönthetik el, hogy hajlandóak-e lemondani róla vagy sem, hanem eleve meg sem kapják egyáltalán.

34.) Ne a nők nőiségét tekintsd meg nem érdemelt hátránynak, amit saját maguknak kell leküzdeniük, hanem a saját férfiségedet meg nem érdemelt előnynek, amit magadnak kell tevőlegesen feladnod.

35.) Valld magad feministának.

Beszélgetéseidben is kezeld a feminizmust természetes, magától értetődő eszmerendszerként – amilyennek lennie is kell. Ne kertelj olyan kifejezésekkel, mint “humanista” vagy “szövetséges”, mert ezzel is csak azt a dogmát erősíted, hogy maga a “feminizmus” is egy rossz, kerülendő szó.

Forrás: Pamela Clark

Kategória: Család, Feminizmus, Kapcsolatok, Kommunikáció, Politika, Pszichológia, Szórakozás, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

35 hozzászólás a(z) 35 eszköz férfiaknak a feminista forradalom kiteljesítéséhez bejegyzéshez

 1. sstlg szerint:

  Titeket egyáltalán nem érdekel a józan ész, az emberek jóléte, vagy az ateizmus, hanem egy új elnyomó, tudománytalan dogmatikus vallást a feminizmust akarjátok rákényszeríteni az emberekre. Ez az oldal az ateizmus szégyene.

 2. enel szerint:

  Pont a hozzád hasonló nőgyűlölő trollok számára készült ez az írás. Olvasd el még egyszer (vagy még négyszer), mert a válaszod alapján úgy tűnik, semmit nem fogtál fel a tartalmából.

 3. sstlg szerint:

  Ti csak egyszerű vallási fanatikus agymosott hívők vagytok. A feminizmus mára egyértelműen egy elnyomó vallás, a dogmáival (régen tökéletes matriarchátus volt, de jött a gonosz patriarchátus, ki kell irtani/rabszolgaságba kell fogni a férfiakat és eljön ismét a matriarchátus stb.) és egyszerűen nem szabad hagyni hogy tönkretegye az emberek életét, mint ateista ez a véleményem. Mégis milyen cikk fog legközelebb jönni, talán annak a szükségességéről akarnak majd meggyőzni hogy minden nap legalább egyszer imádkozni kell a képzeletbeli nagy istennőhöz, a csakrákról, az univerzum eleve jóságáról, vagy más misztikus agyhalott ökörségről fognak írni? Ez lenne tényleg az ateizmus, a haladás, a józan ész?

 4. sstlg szerint:

  A feminizmus mára egyértelműen egy vallás. Semmiféle igazolható, hiteles, tudományos állítása nincs, csak kitalált dolgokat próbál meg valóságnak beállítani, mint a tárgyiasítás, nemi erőszak kultúra, a mindenható női empátia, a családon belüli erőszakot csak férfiak követhetik el, az elveszett békés matriarchális aranykor, elnyomó fehér heteroszexuális férfiak stb. meg az összes többi szemét hazugság. Akik meg nem dőlnek be az áltudományos dogmáknak, azokat elkezdik üldözni, hogy nőgyűlölő, meg elnyomó patriarcha. Ez szerintem kimeríti a vallás fogalmát. Nem akarok egy olyan világban élni, amit gyűlölködő vallási fanatikusok irányítanak és elutasítom a kettős mércét, ennyi.

  • Huffnágel Pista szerint:

   Gyere át a Huffnágel Életmód Magazan oldalára, Bro és hagyd a csúnya, kövér, tüsihajú, flanellinges leszbiket a saját levükben főni tovább! 😀

   Hát kellett nekünk ez a nagy egyenlőség? http://huffnagel.blog.hu/2014/08/23/hat_kellett_nekunk_ez_a_nagy_egyenloseg

   • Kovacs Kriszta szerint:

    Meg mindig jobb mint egy idiota gusztustalan himmel lenni

   • Merlina szerint:

    Kedves Huffnágel István. Nincs neked problémád a feminizmussal, így az antifeminizmussal semmit sem tudsz megoldani. Neked rendkívül alacsony az érzelmi intelligenciád, így képtenen vagy bárkivel értelmes, emberhez méltó kapcsolatot kialakítani. Sebaj, létrehoztál egy blogot, ahol mindenkit okolhatsz a saját elcseszett életed miatt, csak magadat nem. Ezt a pszichológia úgy hívja: hárítási mechanizmus. Ó, tudom, hogy szentül hiszed, hogy igazad van, mert te sokat gondolkodsz, és mindig ugyanoda lyukadsz ki. Na, ezt hívják racionalizálásnak. És a többi hasonszőrű fogyatékost meg magad köré gyűjtöd. Dobjatok össze pszichológusra, manapság már nem szégyen segítséget kérni.

    Könyörgöm, kezdjetek végre magatokkal valamit, mert én már képtelen vagyok tovább hallgatni a kétségbeesett segélykiáltásaitokat!

  • Kovacs Kriszta szerint:

   Tenyekrol irnak ez van

   • sstlg szerint:

    A feminizmus nem a tényekről szól, hanem hazugságokat és gyűlöletet terjesztenek az emberek között.

 5. pgh szerint:

  Többségében vannak benne jó gondolatok, viszont a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés férfi oldala elegánsan kimaradt a sztoriból, mint a legtöbb feminista irományban. Pl. ha a házimunka, gyereknevelés 50%-át a férfiaknak lenne illő végezni a kapcsolatban, akkor az anyagiak előteremtésének 50%-át is a nőknek kéne vállalniuk. Ezzel szemben magyar rögvalóságban legalábbis, mást sem látunk, minthogy a sikeres, gazdag férfiak körül legyeskednek a nők.
  A pontok közül ami számomra értelmezhetetlen/fals:
  “34.) Ne a nők nőiségét tekintsd meg nem érdemelt hátránynak, amit saját maguknak kell leküzdeniük, hanem a saját férfiségedet meg nem érdemelt előnynek, amit magadnak kell tevőlegesen feladnod.”

  A nők nőisége egy valódi előny, mivel a nők a kinézetükkel valódi előnyökhöz, segítséghez, ingyen szexhez juthatnak a társadalomban. A “férfiség” viszont nem előny, hanem egy kifejezett hátrány, mert gyakorlatilag férfiként nem nyílik ki előtted a világ, hanem neked kell erőfeszítéseket tenned, magadnak kikaparni a gesztenyét az élet minden területén. Ha erre képtelen vagy, mert mondjuk nem születtél egy szupererős egyéniségnek, akkor nincs semmi csak az unalom, a magány, meg a félelem a jövőtől.

  • Kovacs Kriszta szerint:

   Amirol te irsz az hatrany es szexizmus

  • Averil szerint:

   “A nők nőisége egy valódi előny, mivel a nők a kinézetükkel valódi előnyökhöz, segítséghez, ingyen szexhez juthatnak a társadalomban.” Ha nem számít legalább alsó hangon “jónőnek”, akkor ugyanúgy nincsenek előnyök, sem segítség, sem ingyenszex. Ha pedig “jónő” és ebből rövid távon származik némi előnye, annak előbb-utóbb kamatostul megfizeti az árát.

 6. Péter707 szerint:

  A nagy része alap, de azért van néhány pont, ami kérdéseket vet fel bennem.
  4: ez azért elég drasztikus (értem, hogy kemény tapasztalatok motiválják).
  6: elutasítom – minimum utánagondolni egy állításnak, bárki szájából hangozzék is el.
  33: nagyon gyűjtőkampány íze van és nem hiszem, hogy erre rászánná magát bárki is, de tegyük fel, hogy igen: ez esetben mit szólna a feleség, ha a férj jövedelmének a 23 %-a egy társadalmi csoporthoz menne a családi kassza helyett? ha feltételezzük, hogy mindkettejükre átlagos mértékben van hatással a jövedelmi egyenlőtlenség, akkor a kettő épp kiejti egymást a család szempontjából.

 7. Santer szerint:

  Ez a cikk émelyítő. Elszomorító. Csüggesztő. Szégyenletes.

 8. NagyJ66@hotmail.com szerint:

  A kurva anyátoknak fogom adományozni a pénzem 23%-át… Ostobák vagytok ti nők, de nem is az eszetek miatt szeretünk titeket. Ösztönlények vagytok, önálló gondolatok, és cselekedetkészség nélkül.
  Ti tényleg azt hiszitek hogy a feminizmus női találmány? dehogy is… azt is a férfiak találták ki, és nem az egyenlőség a célja, hanem a társadalom optimális létszámának létrehozása. Melyben csak férfiak lesznek.
  Van már olyan szer, ami asszexualitást okoz, feltaláltuk már a mesterséges méhet, tudunk hímivarsejtből petesejtet, és fordítva előállítani. Egyszóval a női lét végre, más néven a természet hibája kiküszöbölhető lett.
  Eddig nem sok bajotok volt, de eddig tartott ez a korszak, mondjuk ki, mit mindenki érez, ugyanúgy a nők is a szívük mélyén tudatlanságuk ellenére, hogy nincs már rátok szükség.
  A világot mi férfiak találtuk fel, elejétől a végéig,és nem akarjuk odaadni nektek, mert mert még azon csekély tudás ellenére, amivel bírtok, amit át tudtatok tőlünk venni, sem lennétek képesek irányítani.
  Csak azzal tudtok egymással versenyezni, hogy ki tud többet menstruálni. ami elég szánalmas.
  Ez a feminizmus olyasmi nektek, mint halálra ítéltnek az utolsó vacsora. Élvezzétek 🙂

  • csutka szerint:

   Anyád elé told oda ezt a hozzászólást, olvassa már el! Szerinted megsimogatná a fejét az okos fiának, vagy bebaszna két nagy pofont????

   Bár talán apád is megérdemelné azt a pofont, valszeg az ô hatása is a génjeidben van.

  • csutka szerint:

   De azért a pinát szereted?

 9. fercsi26 szerint:

  Hát nem mondom hogy mindig mindet betartom , de nem áll távol tőlem ez a dolog .
  Egyet kérdeznék a feministáéktól , miért káros az ha valaki bábuval él együtt?
  Azért mert szocializációjában korlátozott egyén vagy, vagy van más oka is ennek mert ha én kijelentem ezt hogy sokkal jobb lenne egy ilyen kapcsolat mert másfajta értelmetlen lehurrognak .

 10. fercsi26 szerint:

  Nem a témához tartozik csak kíváncsi vagyok a véleményre ,ki hogyan véli ezt és sokat olvasok
  feminista irodalmat ,nem az 50 °át veszem át a dolgoknak hanem amennyit épp tudok.Ha többet akkor többet , ha kevesebbet akkor kevesebbet .Az a nő akivel élek egy xenofób , rasszista antiszemita nő de mégis van 3 gyerekünk , én sem voltam mindig ilyen mint most vagyok .
  Van egy női oldalam amit jó megismerni , még ha a férfitársadalom kiközösít akkor is .

 11. Visszajelzés: Tanácsok férfiaknak | Epres Szonja Lili – Éjszakánként furcsa hobbim lett

 12. Béke szerint:

  Először is, a nők nem uralhatnák a világot, mert urak csak férfiak lehetnek… Mintha egy férfi akarna királynő lenni. A mai társadalomban a feltörekvést, versenyszellemet, logikát, gondolkodást, leleményességet, kreativitást, és észt, egyszóval a férfit háttérbe szorítják. Eléggé csalódott vagyok a nőkbe, mivel gyerekesen, agresszíven kezelik ezt az egész természetellenes rendszert. Soha sem volt nők elnyomása, SOHA, csak és kizárólag természetes rend. A négereket például elnyomták, dolgoztatták őket, éheztették őket, rabszolgasorban tartották őket, és kutyát nem érdekelte, ha bajuk volt, bármikor megölhették őket. Erre itt vagytok ti, gyakorlatilag azért küzdötök, amiért nem tettetek semmit. Büszkék vagytok arra, hogy le tudjátok győzni a férfiakat, de sírtok, hogy el vagytok nyomva, kvóta kell ahhoz, hogy vezető szerepbe jussatok. Áldozatok vagytok, vagy győztesek? Mindkettő nem lehettek, ez csak egy nő számára értelmes, mert nincs benne semmi logika. A férfiak legyőzéséhez visszatérve: a csapból is ez folyik, alázzák a férfiakat, a médiában, tehát a filmeken, sorozatokon, újságokon, könyveken, mindenhol. A férfi nem tud érvényesülni, mert a nőt kell felvenni a könnyű munkára, a vezetői munkára, (amire semmi szüksége, mert nincsenek meg benne azok a magasabb rendű dolgok, amik egy férfiban megvannak) mert ez a politikailag korrekt. A média hatása a férfira igencsak drasztikus. Megfosztja, elbizonytalanítja alapvető természetében, és erősségeiben,(fentebb felsoroltam ezeket a készségeket)már mindössze páréves korában, mikor nemhogy személyisége nincs az embernek, de gyakorlatilag alig ért meg valamit még a világból, már akkor szembesül ezzel a fertővel. Ti empatikusnak tartjátok magatokat, és segítőkésznek, de nálatok önzőbb lények ezek szerint nem nagyon léteznek. Teljesen olyan ez, mintha egy nyomorékot megverne valaki, és büszkén hangoztatná, hogy esélye se volt a szerencsétlennek. Mert ez történik a férfiakkal, fiatal koruk óta pszichológiai terrorban élnek, nem fejlődik ki a személyiségük, rendellenességekkel küzdenek, mert a természet által rájuk szabott feladatot nem vihetik végbe, nem alkothatnak, nem versenyezhetnek, nem lehetnek vezetők, nem tanulhatnak, nem lehetnek isten megtestesítői, mert a feminizmus korlátozza őket. És ha ekkora hátszelet kaptok, valóban azt hiszitek, hogy a győzelem megérdemelt? Ennyire még ti sem lehettek ostobák. Elmondom az igazságot a dologgal kapcsolatban. A nők minél többet tanulnak, annál hülyébbek lesznek. Most persze nem akarok megsérteni senkit, de ez így van. Meg tudjátok tanulni, hogy 1+1 az kettő, de, ebből már nem tudtok többet kihozni, nem tudtok alkotni, mert nem vagytok kreatívak, és nem fog tovább fejlődni a világ, mert a férfiak alkották meg, és a mai napig ők találnak fel mindent. Ha a férfi nem alkot, nem talál fel, akkor a világ elpusztul. Ott vannak a kezdetek óta matriarchális apró társadalmak. Na abból kell kiindulni, és meglátjátok, hogy állati körülmények között élnek, mert érdekes, semmi sem találódott fel magától. Soha nem kényszerítettünk titeket arra, hogy éljetek az általunk létrehozott világban, elmehettetek volna bármikor, és élhettetek volna olyan állati környezetben, amit létre tudtok hozni( a matriarchális társadalmak alapján egyértelműen) és nem kellett volna “elnyomva” élnetek. Arra fogjátok a gyenge képességeitekből adandó hátrányos helyzeteteket, hogy a férfiak erősebbek, és elnyomtak titeket. Na most megpróbálom úgy leírni ezt a végtelenül egyszerű igazságot úgy, hogy a kedves nők is megértsék: A gyenge valóban elnyomja az erőset, ez tény, de érdekes, a férfiakat nem nyomta el egyetlen, nála akár számtalanszor erősebb állat sem( elefánt, medve, oroszlán,) mert az intelligencia a legerősebb, legmagasabb rangú erő. Szóval az állítólagos elnyomásotok nem az erőbeli fölénynek, hanem az intelligenciabeli fölénynek köszönhető. Ha csípősen, és igazabban akartam volna megfogalmazni az előző mondatom, akkor nem intelligenciabeli fölényt írtam volna, hanem simán intelligenciát. Ami az egyik nemnek van, másiknak nincs.

  Konklúzió

  Feministának vallom magam, támogatom a nők egyenjogúsági harcát, mert a világ veszélyben van. Nem tud sok embert eltartani, és rengeteg helyet foglaltok, nem csak ti, de az emberek is. A férfiak egyre utálják meg a nőket, nem fognak értük kiállni, és nem fogják védeni őket.A férfiakat még mi, férfiak is csak akkor tudjuk legyőzni, ha elbutítjuk őket. Ha őket legyőzzük( és ehhez kell az egész feminizmus, az egész fertő), titeket ki fog megvédeni? Az előttem író hozzászóló kicsit nyers volt, de igaza van mindenben. A feminizmus tényleg nem a nők találmánya( pedig már valamit összehozhattak volna, legalább ezt az egy dolgot) arra kell, hogy a világ létszáma lecsökkenjen, ahol testvériség, és egyenlőség van a férfiak között, és mindenki szabad. A szülést persze mesterséges méhekkel fogjuk helyettesíteni, szóval semmi gond nem lesz. A férfi végre annak élhet, aminek mindig is kellett volna, korlátok nélkül: a tudásnak, tudománynak, szabadságnak, az életnek.

  Utolsó mondatban szeretném közölni, hogy inkább pusztuljon a föld, minden élő, és élettelen részeivel együtt, az utolsó emberig, utolsó fűszálig, minthogy a nőké legyen az, amit mi felépítettünk, amit létrehoztunk, amiért éltünk, és meghaltunk. Amit teremtettünk. Akkor bizony, inkább atomot a világra, és legalább nem lesz elpazarolva a férfiak fő műve: A világ.

  Kedves Huffnágel úr, megkérném értékelje a mondandómat, mi az ami sok, mi az ami kevés, mi az, ami igaz, és hamis.
  A nőknek meg annyit, hogy tudom, talán nem így kellett volna elmondanom amit érzek, de vegyétek észre magatokat. Eddig működött a világ, ne akarjátok 50 év alatt lerombolni azt, amit felépítettünk évezredek alatt. Mert lerombolni bármit lehet, de nem fogjátok tudni létrehozni azt, amit mi, soha, és nem akarok olyan matriarchális környezetben élni, mint amilyenek a mostani matriarchális társadalmak. Mert azt végül is meg tudjátok teremteni, de az nagggyon kevés 😀
  Na lényeg, hogy legyetek jók, tiszteljétek a férfit, és ő is tisztelni fog titeket, és nem lesz semmi gond.

 13. dfsdf szerint:

  Kovács hülye kriszta, a gusztustalan hímezéssel vigyázz te aljadék büdös ostoba szuka, nehogy egyszer valaki beverje majd miatta a pofádat. Csak szólok, óva intelek, mert törődöm embertársaimmal, még ha az inkább sorolható az állatok közé, mint emberek közé. Ha csúnya vagy, és nem kellesz a férfiaknak, akkor ne nekünk nyafogj, mert kurvára nem érdekel minket. Még ha szép lennél… de így. Nem teher neked az élet? Orvosold.

 14. hülyenő szerint:

  http://mediavadasz.blog.hu/2016/01/10/megjegyzesek_a_modern_ferfiszervezetekrol#more8258000

  Remélem a szerkesztők, és a gyűlölködő kommentelők hosszú, fájdalmas életben részesülnek majd. Kívánom, hogy ne tudjanak elbújni, elmenekülni a felvilágosodottak elől. Ott a kommentjük, amint vége ennek a fertőnek, tekintetünk rájuk mered majd. És a bűnjükken arányos lesz a bűnhődés. Majd a pokol legmélyebb bugyra kínál nekik örök lakhelyet.
  :))

 15. Metalcica szerint:

  Szabad véleménynyilvánítás van, ugye? Akkor most leírom a véleményem, úgy, hogy közben nő vagyok.
  1. Ha megbeszéljük, hogy mikor mit kell és kinek megcsinálni, normálisan le van kommunikálva, akkor nem okoz bajt. Én főzök, mosok, vasalok, felmosok, ha közbe ő leviszi a szemetet meg elmosogat, a többi meg megbeszélés tárgyát képezi. Azért, mert amit szeretek csinálni, azt megcsinálom. Ha több, mint 50%, ha nem. Kész. Nem azért mert ő a férfi, és én kényelmet akarok neki biztosítani.
  2.Közismert tény, hogy a nők megértőbbek, jobban szeretik meghallgatni a dolgokat. Érzék kérdése. Oké, ha a pasi nem egy kőbunkó, ő is meg tudja ezt tenni, de személy szerint inkább mesélem el a problémámat egy barátnőmnek, vagy anyukámnak, mint egy férfi barátomnak. Mert a nők, úgy gondolkodnak, mint én.
  3. Női kultúrális termékek. Még női fejjel sem tudom mikre kéne gondolnom.
  4. Ez a pont az egyik, amelyikkel egyetértek. Igazából, ez emberfüggő is. Én például nagyon szívesen beszélgetek akár idegen férfiakkal is, főleg, ha érződik a közös érdeklődési kör (zenekaros pulcsi/póló, fesztiválkarszalag stb)
  5. Istenem, ne legyetek már ennyire prűdek. Van olyan nő, amire még én is azt mondom, hogy megd*gnám. Ilyen egyszerű. És azért a szexizmus elég relatív. A másik meg, én nagy tömegben mindig kényelmetlenül érzem magam, még akkor is, ha ott van a párom. Utálom a tömeget. Ha odajönne egy faszi, hogy “hé nem látod, hogy szegény nő kényelmetlenül érzi magát, ne nyomulj már rá” szerintem a francba küldeném.
  6. Nő vagyok, tehát ha valami szeritnem nem szexista, de a párom szerint igen, akkor én rosszul működök?
  7. Ez egy olyan téma, amit ha még ötszázszor lesz kifejtve sem lesz megegyezés. Főleg az én esetemben. Mivel én bármikor, bárhol rá tudok izgulni a páromra, és szerintem ez így jó is. Tudom magam visszafogni, és a párom is. Meg kell tudni beszélni, de szerintem ezt a legnehezebb, főleg a prűdség miatt, meg mert “ciki”.
  8. Ez is közös megegyezés. Mi van, ha én undorodok a kotontól, és inkább szedek tablettát? Feminista ismerős kommentje: ez biztos csak bebeszélés, tuti a férfi kényszerít rá. Kösz, hogy helyenként jobban tudjátok a dolgokat, mint én?
  9. A HPV oltás elég kényes téma, tekintve, például, hogy mint más oltások, ez sem biztos, hogy mindenkinek hat. Ha meg valaki beoltatja magát, és nem hat neki, akkor biztos a pasi lesz a hibás, mert csak hazudta, hogy beadatta.
  10. Mi már elhatároztuk, hogy lesz házasság, és azt is, hogy nem tartom meg a nevem, mert nem szeretem. Nem azért, mert a pasi rákényszerít, hogy vegyem fel a nevét. Én szeretném, saját akaratból.
  11. Itt nincs miről beszélni, ez szerintem természetes, nálam is így volt, ha fele-fele nem is, de 30-70 volt, tudtam, hogy apának egyszerre 2 állása van, sokat dolgozik, hogy jobb legyen nekünk.
  12. Ez is megbeszélés, meg lehet kérni bárkit, hogy legyél szíves segíts, és akkor segíteni fog, de ha nincs kommunikáció, akkor ebből is az lesz, hogy a “mert a pasik semmit nem csinálnak”.
  13. A férfiak csak átlagban keresnek többet. Függ a munkaóráktól, és hogy milyen a bérezés, de én pl nem várom el, hogy egy irodai munkáért annyit kapjak, mint egy steward, aki ugye több ezer méter magasságban dolgozik.
  14. Ez egy normális embernél teljesen természetes, pszichológiai eseteknél kell csak róla beszélni róla. Nem értem miért kell minden férfit pszichiátriai esetként jellemezni, csak mert másképp gondolkodnak, mint a nők.
  15. Azt hiszem erről már írtam korábban.
  16. A férfiak csak átlagban keresnek többet, lévén a nők nagyrészt a középfizetésért dolgoznak. Viszont a legalja munkák egy részét (kukások, bányászok stb) leginkább férfiak végzik, viszont az átlagnál többet keresők között is jócskán vannak férfiak. E miatt az átlag nagyobb lesz, matematikai alapon. Mondjuk a többi résszel egyetértek, de a felső állítás mindig szúrja a szemem.
  17. A férfiakat noszogatni kell, mert feledékenyebbek, és kevésbé tartják fontosnak a vizsgálatokat. Olyan sokba telik egy héten minden nap 1x szólni neki, hogy el kéne menni kivizsgálásra? Úgyis ráun és elmegy. Így meg legalább nyugi van, ha minden rendben van.
  18. És ha nálunk én hamarabb észreveszem a jó nőket? És én mondom, hogy “te, az a csaj ritka jól néz ki” majd bámulom, amíg el nem tűnik szem elől, az is ide tartozik?
  19. Ahány ember annyiféle gondolkodás, ezt nem lehet lebontani arra, hogy férfi vagy nő közli. Másképp gondolkodik, egy falusi, egy gazdag, egy szegény, egy városi, egy szakmunkás, és egy cégvezető is.
  20. Nekem, nőként csak női példaképeim vannak. Egy férfinak miért ne lehetnének csak férfi példaképei? Nem értem.
  21. Ajánlgassa, de csak ha az illető tud róla. Elég rossz helyzetek lehetnek belőle.
  22. Mindenkinek más a helyes irány, és egy távoli ismerős, ebbe ne szóljon bele. Csak az szóljon bele, aki vagy közeli barát, vagy családtag és tisztába van mindennel. és tényleg ismeri az adott férfit.
  23. És ez ránk is igaz, mi is szoktunk halogatni.
  24. Hagyjatok már a szexizmussal, kösz. (amúgy van olyan feminista ismerősöm, akinek rengeteg szexista megnyilvánulása van, szóval értitek.)
  25. Őszintén szólva, én örülök, hogy a páromnak nincsenek nő barátai, tekintve, hogy férfi és nő között nincs barátság, előbbutóbb több lesz belőle.
  26. Hát, én az ellenkezőjét tapasztaltam, szóval köszi, de nem. És nem is tanácsolok ilyet, Szerintem ez nincs nemhez kötve, a férfiaktól is lehet ugyanúgy sokat tanulni, és nőből is láttam már ritka nagy idiótát.
  27. Rossz a számmemóriám, a saját mobilszámom is kihívást jelent, szóval, aki nem tudja megjegyezni, például beírhatja a telefonjába, naptárba stb. Nem nagy kihívás, de ezt a nők ugyanúgy megtehetik, ha pl közös a naptár és egyszer beírja előre az összes ilyet.
  28. Akkor a nők se akarják előírni, hogy nézzenek ki a férfiak. Mert amíg ez megvan, addig a férfiak is előírhatják.
  29. Önvédelmi tanfolyam. Amúgy engem többször inzultáltak nők, mint férfiak.
  30. Ez meg megint csak természetes, és a lányokkal ugyanúgy beszélni kell róla. A férfi is lehet fáradt, beteg stb, amikor nem kíván, és ez nem azért van, mert a nő nem kívánatos. Ha meg apám azért nem veszi ki a részét a házimunkából, mert pl izületi gyulladása van, vagy bármilyen egészségügyi baja van, én tuti nem beszélgetnék el vele. Meg kell találni az arany középutat.
  31. Én nőként képes vagyok ugyanerre a férfiakkal. Ha fel akarok menni valakihez részegen, és azt mondom neki, hogy “dugj meg”, akkor én megerőszakolom a férfit? Ha nem, akkor ez miért számít erőszaknak fordított esetben?
  32. Ha nekem igényem van arra, hogy törődjek és törődjenek velem, és napi 24 órából 26-ot a párommal lennék, akkor nem baj, ha ez ugyanígy van. Szerintem ez elfogadható. A fizikai tér meg udvariassági kérdés. Valakibe vagy belenevelik vagy nem.
  33. Ne idegesítsetek már ezzel, sulykoljátok ezt a baromságot, jóhogy nem a faszikat külditek el szülni is…Istenem. fogjátok már fel, hogy ez átlag, nem mindenkire igaz. Egy pedagógus is az órái után kapja a pénzt. Ha egy női pedagógus kap 120000-et, egy férfi meg 180000et, és a nő 30 órát dolgozik egy héten, a férfi meg 50et, akkor ne csodálkozzunk már, köszi. És igen, a férfiak átlagban veszélyesebb és nehezebb munkákat végeznek, ne lepődjünk már meg ha többet is keresnek….
  34. MIIIVAN? MI? Na várjatok, próbálom értelmezni. Szóval, egy nő hátráltatva van, mert nő, egy férfi meg előnybe van részesítve, mert férfi? Persze. Ha raktárba kell dolgozni, persze, hogy inkább vesznek fel egy 100 kg-s tömény izom pasit, mint egy 50 kg-s törékeny nőt…főleg, hogy nem csak 10-20 kg-s cuccokat kell emelgetni meg húzkálni…de ez nem hátrányos megkülönböztetés. Ha meg lekommunikálod a főnököddel, hogy én 3 éven belül szülni szeretnék, de van egy nagyon szorgalmas ismerősöm, aki addigra végez, és tud jönni a helyemre, akár véglegesen is, és ez neki nem jelent hátrányt, akkor nem fognak hátrányosan megkülönbözteteni. A világos kommunikáció mindennek az alapja. Ha te nőként nem vagy egyenes, ne várj mást a férfitól sem.
  35. A feminizmus eredeti formája, az egyenjogúsági küzdelem, az helyénvaló. De a felsőbbrendűségi törekvések, azok nem. És sajnos a legtöbb feminista nem egyenlő, hanem felsőbbrendű akar lenni, a 21. század Európájában, amikor vannak államok, ahol még most is rabszolgaként tartják a nőket, és emberszámba sem veszik őket. Magyarul, ahol kellene a feminizmus, ott nem tesznek semmit, ahol meg már nagyrészt minden rendben van (amíg nem lesz mindenki lába között vagy csak punci, vagy csak pénisz, vagy mindkettő, addig nem lesz teljes egyenlőség, a más érdeklődési kör, testfelépítés stb miatt) ott túlbuzognak.

 16. Szuka szerint:

  Na elolvastam ezeket, és valami borzasztó nagy baromságok… Az összes, de a 4. pont az eléggé felbosszantott. Hogy merészelitek ti, ostoba feminista férgek megmondani nekem, vagy bármelyik férfinak, hogy hova üljön, vagy hol menjen melyik oldalán az utcán? Bárcsak olyan lenne a mostani világ, mint régen volt, (vagy hamarosan lesz). Akkor egy femiféreg egy ilyet ellőtt volna, az biztos, hogy foga nem maradt volna. Azonban van benne igazság is, csak nem ebben a kontextusban. Szerintem akkor kéne teret adni e-téren nekik, amikor süllyed a hajó, és nem őket kimenekíteni először… istenem, hiszen csak nők, nem érnek többet egy férfinál. Na így már teljesen okés lenne.
  Ennek nagyon rossz vége lesz, higgyétek el. Amikor elszakad a cérna, akkor rátok zúdul majd minden férfiakat ért igazságtalanság, és senkit nem fog érdekelni a hisztitek, sikításotok, sőt, olaj lesz a tűzre. Az a baj, hogy a nőknek nincs igazság, és szégyenérzetük. Azért nem zárják őket börtönbe ugyanazért a bűnért, vagy csak jóval kevesebbet kapnak, mint egy férfi, mert nincsenek tisztában a tetteikkel. Nem úgy vannak összerakva, mint a férfiak, ez tény.
  Unom már, hogy a filmekben, sőt, mindenhol azt látni, és hallani, hogy a nők okosabbak, és erősebbek, macsóbbak, mint egy férfi. Hogy a nő férfibb, mint egy férfi. Nézzétek meg akármelyik marveles, DC-s, de akármilyen gyártó által forgatott filmet. Mad max 2, szellemírtók hulladék kiadása, stb. A valóságban ilyen nő NEM!!!! létezik. Egyszerűen nincs ilyen. A nagypofájú, mitugrász kis csinibabát elkapnák, és betörnék a kis szukát.Ez így van. Nem akkor lesztek okosak, ha azt mondjátok, hogy azok vagytok… Ne legyetek már ennyire ostobák, ennyire nők… Ez nem úgy működik, hogy aki hamarabb mondja, az az okosabb. Szánalmas, öt éves szinten maradtok ti agyilag? Ott megy ez. A fiúk úgylátszik kinövik ezt. Tovább fejlődnek. Sőt, ha a filmekben ez az úgynevezett nőideál, akkor miért kell őket megvédeni ? Most akkor hogy van? Hol a logika az egészben? Vagy csak női logika van benne? Hiszen nem találtatok fel semmit, mindent amit láttok, használtok, azt mi találtuk fel. Bár ezt már leírták előttem, nem megyek bele.
  Szóval tényleg csak figyelmeztetni akartam mindenkit. Bár nem akarom, hogy ez történjen, de amint egy háború kitör, na ott vége a jó dolgotoknak, és nem hiszem, hogy lesz még egyszer ilyen lehetőségetek. Hány férfi van, akitől elvették mindenét, a rohadt feministák? Szerintetek azok majd kire lőnek hamarabb, egy ellenségre, vagy inkább arra az ellenségre, aki a közelében van, mint nő? Még akkor is, ha egy oldalon kéne állniuk. De ez, amit leírtam, csak logikus, ezen kívül nincs alapja. Bár a férfi logika láthatjátok, hogy mire képes, a nőivel szemben.

 17. ale gas szerint:

  olvasva a kommentek túlnyomó részét lesújtva érzem magam. férfiként kell szégyellnem magam más férfiak hozzászólása miatt.
  már megint ez van, egy teljesen normális és jogos cikkre jön a saját egzisztenciáját féltő dühös és hisztis férfi sereg és hülyézik, picsázik, minden primitívség kijön belőlük, ami ilyenkor megszokott módon kiszokott. érveik nincsenek, csak hogy a nők hülyék és köszönjék meg hogy a férfiak mellett élhetnek.. ? nem is tudom hol élnek azok akik ezt írják.
  szerintem egy teljesen jó bejegyzés, amiből sok férfi tanulhatna. ha persze végre kilépne a gyerekkorból és nem hisztériázna azon, hogy a nem csak az övé a világ. a híres férfi logika.. először talán jó lenne felnőni, elolvasni a fenti sorokat és értelmezni. és néha azért alkalmazni is.

 18. Visszajelzés: Szexbabákkal ma már élvezetesebb az együttlét, mint valódi, hús-vér partnerrel – Bulvar.tk

 19. Visszajelzés: Szexbabákkal ma már élvezetesebb az együttlét, mint valódi, hús-vér partnerrel | hamishirek.hu

 20. Visszajelzés: Itt a megoldás a nők zaklatásának problémájára – vigyázat, ironikus írás • Világvége 2012

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.