Nehezen tudják megkülönböztetni a valóságot a fikciótól a vallásos nevelést kapott gyerekek

Szerző: Scott Kaufman

"Imádkozó gyerek" - Shutterstock

“Imádkozó gyerek” – Shutterstock

Egy, a Cognitive Science júliusi számában publikált tanulmány megállapítása szerint a vallási történetektől megkímélt gyerekek jobban meg tudják ítélni, hogy a “fantasztikus történetek” szereplői fiktív személyek-e vagy sem – míg a vallásos környezetben felnevelt gyerekek “általában véve is rugalmasan közelítenek meg minden fantaszikus történetet.”

Kathleen Corriveau, Eva Chen és Paul Harris “Vallásos és nem vallásos hátterű gyerekek ítéletei valóságról és fikcióról” (“Judgments About Fact and Fiction by Children From Religious and Nonreligious Backgrounds“) c. munkájukban kimutatták, hogy a gyerekek általában “fogékonyak a narratívák hihetetlen vagy varázslatos elemeire” és a narratíván belül felbukkanó fantasztikus elemek (például “láthatatlan vitorla” vagy “minden veszélytől óvó kard”) alapján meg tudják ítélni annak a szereplőiről, hogy valós vagy fiktív személyek-e.

A vallásos környezetben nevelkedett gyerekek azonban már egyáltalán nem állnak ilyen szkeptikusan a vallási történetekhez. A tanulmány szerzői eredetileg azt feltételezték, hogy a gyerekek “meseszerűen” gondolnak ezekre a narratívákra is, “valószínűtlennek vagy varázslatosnak ítélve az azokban leírt eseményeket és ebből arra következtetve, hogy a szereplők is csak fiktívek.”

Utóbb azonban rá kellett döbbenniük, hogy ez az előfeltevésük “valószínűleg téves”, mivel vallásos háztartásban élő “felnőttek tanúsága szerint” a gyerekek “valós személyekként képzelik el az ilyen narratívák szereplőit még akkor is, ha a narratíva egyébként tartalmaz lehetetlen eseményeket is.”

A kutatók 66, 5 és 6 év közötti gyereknek tettek fel kérdéseket különböző történetekről – egyaránt szemezgetve a megszokott tündérmesékből éppúgy, ahogyan az Ószövetségből is – annak érdekében, hogy kiderítsék, valós vagy fiktív személyeknek ítélik-e azoknak a szereplőit.

“A vallásos környezetben nevelt – templomba, egyházi iskolába, stb. járatott – gyerekek valós személyeknek ítélték a vallási történetek szereplőit” – írják a szerzők -, “míg a vallástól megkímélt gyerekek fiktívnek”, ahogyan a tündérmesék szereplőit is. A vallásos hátterű gyermekek azonban a fantasztikus, de nem kifejezetten vallási történetek szereplőit is valósnak ítélték. Ez olyan, mint ha nem tudnánk különbséget tenni Mark Twain figurája, Tom Sawyer és George Washington életrajzának főszereplője között.

Ez a konklúzió ellentmond ama korábbi tanulmányoknak, melyek szerint a gyerekek “született hívők”, vagyis hogy “természetes hiszékenységgel viszonyulnak az emberfeletti hatalommal bíró, rendkívüli lények iránt. És valóban, világi gyerekek eléggé hasonlóan reagáltak a vallási történetekre, mint a fantasztikusakra: fiktívnek ítélték a szereplőket.”

Megállapították továbbá a kutatók azt is, hogy “a vallásos tanítás, és különösképpen a csodálatos történeteknek való kitettség általában véve is fogékonyabbá teszi a gyerekeket a hihetetlen iránt, vagyis általában véve is hajlamosabbak lesznek elhinni, hogy tényleg történhetnek a megszokott oksági viszonyokat felrúgó, lehetetlen események a valóságban.

Forrás: RawStory.com

Scott KaufmanScott Kaufman

Scott Eric Kaufman az AV Club-féle Internet Film School tulajdonosa; a Raw Story mellett ír még a Lawyers, Guns & Money-nak is. A kaliforniai Irvine Egyetemen szerzett Ph.D.-t angol irodalomból 2008-ban.

Kategória: Család, Pszichológia, Szórakozás, Társadalom, Tudomány, Vallás
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.