Férfiak a férfierőszak ellen

A férfikonformitás nyilvános élveboncolásával visszatereljük a nőkkel szembeni erőszak felszámolásának felelősségét oda, ahova való: az azt elkövető férfiakra.

Szerző: Carlos Andrés Gómez

A “Merj cselekedni” a Breakthrough emberi jogi szervezet legújabb kampánya, melynek keretében arra bátorítják a férfiakat, hogy merjenek fellépni a nőkkel szembeni erőszak minden formája ellen, bárhol is találkoznak vele.

Fiúk, elegem van. Nektek még nincs? Abból az egysíkú férfikarikatúra-szerepből, amit valaki rátok osztott? A mindig harcra kész, gyengeségét és félelmét soha ki nem mutató, börtönre vagy szenvedésre vagy ítélt macsó szerepéből? Mert nekem már nagyon. Elegem van abból, hogy bántjuk egymást, saját magunkat és a nőket is.

És mindezt csak azért, mert ezt írja elő számunkra az örökségünk, a férfiasság kultúrája. Hogy bántsunk mindenkit.

A nők sérelmére elkövetett erőszak, mint olyan, világszerte a legelterjedtebb fajtája az emberi jogok lábbal tiprásának, kortól, rassztól, vallástól, nemzetiségtől és társadalmi osztálytól függetlenül. Az USÁban 15 másodpercenként ver meg egy nőt a párja. Az állami iskolába járó, 12-16 éves lányok 83%-a találkozott már a szexuális zaklatás valamilyen formájával. Ez tűrhetetlen. Még ha nem is te vagy én vagyunk azok, akik zaklatnak és verekednek, de attól bizony még mindig rajtunk a felelősség, fiúk.

Felelősek vagyunk, mert mi magunk is részei vagyunk annak a férfiassági kultúrának, amely megengedi mindezt. Annak a kultúrának, amely előírja, hogy nem mutathatjuk ki a félelmünket, hogy soha nem tévedhetünk, hogy jogunkban áll uralkodni másokon – és főleg a nőkön. Ez a kultúra azonban alapjaiban rossz és hamis. És ha nem látunk neki, hogy valóban változtassunk a helyzeten, akkor továbbra is verni fogják a nőket.

Az a kultúra, amely megtagadja tőlünk a félelmet, magát az emberségünket tagadja. Ha pedig nem hagyják, hogy emberek legyünk, akkor valami mássá fogunk válni.

És mitől is félünk? Félünk az apánktól, a bátyánktól, a barátainktól és attól, hogy esetleg nem mi vagyunk a legjobb, legtökéletesebb, legférfiasabb férfiak mind közül. Félünk, hogy nem tudunk elég jól teljesíteni, hogy valakinek nem leszünk elég jók, vagy hogy gyengének néznek minket. Nem merjük kimondani, hogy “szeretlek”, hogy “bocsáss meg” vagy hogy “ezt nem tudom megcsinálni” – vagy akár egyszerűen csak azt, hogy “Hé, haver, légyszi ne szólogass már be a nőknek az utcán!”

Nem kell mindenben maradéktalanul megfelelnünk a lovagiasság idejétmúlt eszményeinek. Nem kell megvédenünk a nőket – saját magunkat kell ellenőriznünk, leállítani más férfiakat.

Csak egy példa: 13 éves lehettem, és valami pasas próbált barátkozni velem a manhattani vasútállomás L platformján – amikor is felfigyelt egy fiatal lányra és kigúvadt szemekkel kezdte bámulni, majd rám sandított, mintegy invitálva, hogy bámuljam már meg én is. Maga a pasas talán úgy 35 éves lehetett, a megbámult lány meg legfeljebb 15. Egyszerűen csak megráztam a fejem és azt mondtam, “jaj, ne már”. Ő pedig úgy nézett rám, mintha legalábbis épp abban a pillanatban gyújtottam volna fel saját magamat. Megrémült, megdöbbent és összezavarodott.

Vagy egy másik eset: nemrégiben egy barátommal kosaraztunk. Hülyeségeket beszéltünk közben, majd egy ponton “kurvának” nevezett. Mire azt mondtam, “Hékás, haver, viccet félretéve, ettől a szótól meg kell szabadulnunk.” Azonnal elnézést kért, és az este folyamán még egy hosszú és tartalmas beszélgetés is kerekedett ebből.

Ezeket a hétköznapi apróságokat könnyű meglépni és nem is kockáztatunk velük sokat, de mégis igen hatásosan változtatják meg a férfiak egymás közti interakciójának kultúráját. Csak mernünk kell cselekedni. A “Merj cselekedni” a Breakthrough globális emberi jogi szervezet legújabb kampánya. Mernünk kell cselekedni a veszélyes kultúra és annak minden megnyilvánulása ellen: leállítani az utcai zaklatást és a beszólogatást, és tenni róla, hogy az legyen a normális, ha az ember nemet mond ezekre és az erőszak minden más formájára is egyben.

Azok a férfiak, akik bántják a nőket, nem azok, akik mi valójában vagyunk – hanem önmagunk sötét árnyai, saját fájdalmaink kivetülései; bántanak minket és bántják a nőket is. Ideje fényt vetni ezekre az árnyakra és felismerni az igaz, saját félelmeinkben gyökerező valójukat. Ideje szakítani a régi kultúra szabályaival és létrehozni egy újat.

23 évesen véletlenül összeütközésbe kerültem – szó szerint – egy másik férfival egy éjszakai mulatóban. Már majdnem verekedésbe torkollt a helyzet, amikor is megmagyarázhatatlanul könnybe lábadt a szemem. Mire mindenki hátrahőkölt, mintha a sebezhetőségem, az érzéseimnek ez a látványos kifejeződése valami felfoghatatlan borzalom lett volna; mintha egy gránátot ejtettem volna a padlóra. Ekkor döbbentem rá arra, hogy ez a férfiasságomért folytatott élethalálharc az önpusztítás útja. Ez ihletett arra is, hogy “Légy férfi: A modern férfiasság újragondolása” címmel megírjam az emlékirataimat és a destruktív férfiasság két lábon járó időzített bombája hatástalanításának szenteljem az életem. Ehhez az első lépés pedig az, hogy mi, férfiak, szakítunk az eddigi módival, és új alapokra helyezzük az egymás közti kapcsolatainkat, kialakítva így egy új testvériségi kultúrát.

A férfikonformitás nyilvános élveboncolásával visszatereljük a nőkkel szembeni erőszak felszámolásának felelősségét oda, ahova való: az azt elkövető férfiakra. Nem az a megoldás, ha a kiállunk a nőkért, hanem az, ha felelősségre vonjuk a férfiakat. Ezt pedig pillanatról pillanatra megtehetjük minden egyes kínálkozó alkalommal az utcán, az aluljáróban, az ebédlőben, a meccsen, a buszon, a kocsmában – és otthon, önmagunkkal is.

Szóval, haver, nekilátunk?

Indítsunk el egy mozgalmat – az olyan férfiak mozgalmát, akik mernek cselekedni a nőkkel szembeni erőszak felszámolása érdekében.

Forrás: The Guardian

Reklámok
Kategória: Feminizmus, Kapcsolatok, Pszichológia, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.