Az ajándékmentes ajándék

Avagy miért nem kell több kacat a gyerekeknek.

Szerző: Christella Morris

Szerencsés család vagyunk: csak május hónapban rögtön hármat letudhatunk a négy szülinapból – majd a negyediket is elintézhetjük decemberben a karácsonnyal együtt. Így lényegesen kevesebbet kell rágódnunk azon, hogy kinek mit vegyünk – és jóval többet tűnődhetünk azon, hogy minek is kell nekünk ennyi kacat. Amikor már így is kifolyik mindenhonnan minden. Nem is tudom, hova lehetne még több holmit bepasszírozni.

No persze félreértés ne essék, nem a hálátlanság beszél belőlem. Családunk, barátaink és az ő családjaik is igen nagylelkűek, és végtelenül hálásak is vagyunk mindazért, amit kaptunk tőlük az idők során. Csak épp ez már… túl sok. A gyerekeimnek tényleg nincs már szükségük további kacatokra.

Ami az ajándékokat illeti, a magam részéről adni szeretek a legjobban. Gondosan kigondolni, hogy kinek mit adhatok – barátnak, családtagnak, barát családtagjának… kinek mi lenne a legjobb. Igyekszem minél alaposabb lenni – és már csak ezért is tudom nagyon jól, milyen nehéz is néha megtalálni valakinek a tökéletes ajándékot.

De mi lenne akkor, ha soha többé nem adna senki semmit a gyerekeimnek? Mármint semmi kacatot?

Elvégre amire valóban szükségük van, az a kaland, az új élmények, és persze az ismerősség érzése is ezzel együtt. Nem pedig csak még egy újabb kacatra, amivel már nem is igazán tudnak kezdeni bármit is.

Mostantól tehát, még az idei ünnepi szezon előtt új tradíció meghonosításába kezdek. Bár mindig hálásak leszünk minden, a gyermekeinknek szánt ajándékért, mégis inkább arra kérném családomat és barátainkat, hogy pénz helyett inkább időt fordítsanak a gyermekeimre és kacatok helyett élményekkel ajándékozzák meg őket.

Ahelyett például, hogy vennétek nekik egy játékoroszlánt, miért nem viszitek el őket inkább az állatkertbe, hogy ott láthassanak egy igazit? Sokkal többet jelent nekik a veletek eltöltött idő, mint csak egy újabb kacat, amiből már úgyis több van, mint elég.

Kevés az időd? Nos, ez esetben mit szólnál egy kis hozzájáruláshoz? Zongora, dob, gitár, úszás, tánc, foci, ilyesmi – biztos fognak majd venni ilyen vagy olyan leckéket, különórákat, stb., és ezek bizony nem olcsóak.

Kevés a pénzed? Semmi gond, nekünk sincs sok! Az is teljesen jó, ha csak egy kis – de minőségi – időt töltesz velük. Például elmehetnétek egyszer együtt a parkba. Vagy moziba, vagy biciklizni. Kacatjuk már van épp elég. A kapcsolatépítés, egymásra hangolódás sokkal értékesebb.

Egyik jó barátnőm például nem tudott eljönni Cash harmadik szülinapi partijára májusban. Azt mondta, majd máskor hoz valami ajándékot – én viszont azt mondtam, arra tényleg nincs szükség, viszont annál inkább örülnénk annak, ha eljönne látogatóba. És ajándék helyett miért nem viszed inkább magaddal és csináltok valamit együtt, csak ti ketten? Barátnőm így végül a barátjával együtt elvitte Cash-t az állatkertbe, aki pedig EL VOLT RAGADTATVA. Jól meg is jegyezte és mindig fel is ismeri őket, és mindig örül, ha találkozhat velük!

toys2Ezt szeretném, ha így nőnének fel a gyerekeim. Nem percről percre gyarapodó kacathalmok, hanem értékes élmények és emberi kapcsolatok között.

Már csak azért is, mert ki tudja, mit hoz a jövő. Mi lesz például, ha történik majd velem valami? Vagy az apjukkal? Egyes családtagokkal már kialakítottak egy erős kötődést, de másokkal csak ritkán, rövid ideig találkoznak. Annál is fontosabb tehát, hogy más barátokkal és családtagokkal is minél jobb kapcsolatokat alakítsanak ki, amire aztán később is építhetnek majd, ha valaha is bármi történne velünk.

Szóval ilyesmiken is gondolkodom, emberek. Igen, ezek komoly dolgok, tudom.

De tényleg komolyan gondolom azt is, hogy amennyiben ti is a mi családi vagy baráti körünkbe tartoztok, úgy kérlek szépen titeket, ne újabb kacatokat vegyetek a gyermekeimnek, hanem inkább az időtökkel és a szeretetetekkel ajándékozzátok meg őket. Tényleg CSAK erre van igazán szükségük.

Forrás: YMC

Reklámok
Kategória: Család, Kapcsolatok, Pszichológia, Szórakozás
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.