Ne legyél olyan, mint azok: hasznos tippek férfi akadémikusoknak

Szerző: Acclimatrix

Számtalan kutató vizsgálja már jó ideje a különböző lehetséges okait annak, hogy miért ellenséges sokszor az akadémiai légkör a nőkkel szemben, és hogy miért látványosan alulreprezentáltak a nők számos területen. Vannak kifejezetten a nők támogatására létrehozott csoportok, teljes egészében a női akadémikusoknak (szakterületenként éppúgy, ahogy általánosságban is) szentelt társaságok, workshopok, de foglalkozik a témával cikkek és blogok megszámlálhatatlan sokasága is.

Ami mind szép és jó, de soha ne feledjük, hogy a nemek egyenjogúsága mindig kettőn áll. Ha a legtöbb tanszék, szerkesztőség, bizottság, labor és konferencia túlnyomórészt férfiakból áll, akkor nekik is együtt kell működniük az egyenjogúság biztosítása érdekében – mégpedig egyszerűen azért, mert övék a létszámbeli többség. A srácok ugyanis – bármennyire is szeretnénk, ha ez nem így lenne – sokszor hajlamosak nagyobb jelentőséget tulajdonítani férfitársaik véleményének olyan témák kapcsán, mint például a szexizmus. Felfigyeltem továbbá arra is, hogy sok srác – aki pedig egyébként teljes mértékben támogatja a női erőfeszítéseket – egyáltalán nincs is tudatában annak, hogy számos apróbb-nagyobb hétköznapi módon mégis ők maguk is tovább éltetik az egyenlőtlenséget. Szóval, srácok, ez most nektek szól.

female_academic1.) Női akadémikusokkal szemben is használd a megfelelő üdvözlő formulákat. Ne nevezd “hölgyemnek” és ne szólítsd csak a kereszt- vagy vezetéknevén a professzort vagy a doktort akkor sem, ha történetesen nő. Ha a férfinak kijár a “doktor” vagy a “professzor” megszólítás, akkor a nőnek is. Hosszú sora van a nevek témájának, és biztosíthatlak, hogy a legtöbb nő érzékeny erre. Mutasd meg nekik, hogy te nem vagy olyan, mint azok – hogy te tiszteled a tudományos címeit, és ezt már az üdvözlésben is kimutatod.

2.) Szakmai környezetben ne tegyél megjegyzéseket egy nő megjelenésére. Bármi is jár a fejedben, bármi is lenne a szándékod ezzel, minden ilyesmi egyszerűen irreleváns és nem való ide. Ugyanígy ne mondd soha azt sem senkinek, hogy egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy tudós/professzor/akadémikus, hogy túl fiatalnak látszik, vagy hogy mosolyognia kellene.

3.) Ne beszélj át a szaktársnőid fölött. Nagyon mélyen gyökerező elképzeléseink vannak arról, hogy mennyire másként kommunikálnak a nők és a férfiak. Sokszor talán észre sem veszed – és épp ezért fontos, hogy tudatosan odafigyelj rá -, de ha bármikor azon kapod magad, hogy félbeszakítasz egy nőt, vagy egyszerűen elnyomod a hangját a sajátoddal, állj le.

4.) Ne tegyél pikáns megjegyzéseket (és ne is viselj szexuálisan explicit vagy szuggesztív ruhákat, stb.) se a kollegáidról, se másokról.

5.) Tegyél róla, hogy meglegyen a nemek egyensúlya a tanszéki szemináriumokon, konferenciákon, szimpóziumokon, kutatócsoportokban, bizottságokban és fórumokon. Ne add fel; ha valaki nem vállalja, kérd, hogy ajánljon mást maga helyett. Vedd figyelembe, hogy ha kisebbségben vannak a nők a programodban vagy a szakterületeden, úgy aránytalanul sok meghívást is kaphatnak mindenfelől előadások megtartására vagy bizottságokban való részvételre. Figyelj oda erre!

6.) Nézz utána, hogy kik szervezik az ünnepségeket, átadásokat, rendezvényeket. Gondoskodj róla, hogy ne csak a nők tartsák mozgásban a társasági eseményeket. A következő alkalommal vállald el te magad is ezt a feladatot ill. bátoríts más férfiakat is erre.

7.) Jelentkezz akkor is, ha jegyzetelőt, mindenest vagy ebédrendelés-felvevőt keresnek a következő meetinghez. Ne hagyd, hogy ezt a feladatot is mindig a nőkre osszák, még akkor sem, ha egyébként maguktól is vállalkoznak erre (lévén a társadalom erre kondicionálja őket). Gondoskodj róla, hogy ne is kérjék fel az ilyesmire a nőket gyakrabban, mint a férfiakat.

8.) Ha nő nyit neked ajtót, fogadd el. Ha maga akarja cipelni a terepfelszerelését, hagyd rá. Semmilyen módon és formában ne erősítsd “a nő gyenge és segítségre szorul” sztereotípiákat. Felajánlhatod a segítséged, de vedd tudomásul azt is, ha nem fogadják el, és ne erőltesd tovább.

9.) Vedd ki a magad egyenlő részét a házimunkából és az otthoni gyermekgondozásból. A párjukhoz képest a nőkre (így az akadémikus nőkre is) sokszor aránytalanul nagy rész hárul a házimunkából és egyéb otthoni/családi kötelességekből. Lelkiismeretesen vizsgáld meg, hogy valóban egyenjogú háztartásban élsz-e.

10.) Fórumok, megbeszélések, stb. alkalmával rendszeresen szólíts fel nőket is. Legyél jó moderátor; gondoskodj róla, hogy ne fojtsák a szót a nőkbe a férfiak. Nagy előadótermekben állványosak helyett használj a mennyezetről lelógatott mikrofonokat, ezzel is bátorítva a nőket a felszólalásra (ez tényleg működik!).

11.) Nézz utána, hogy mi is az a jóindulatú szexizmus.

12.) Nézz utána, hogy mi is az a mansplaining (részletkérdés, hogy ez most egy jó kifejezés-e vagy sem). Óvakodj tőle, és nyomban állítsd is le bárhol és bárkinél, ahol csak találkozol vele.

13.) Nézz utána, hogy mi is az a tone argument. Ne élj vele. Ne bélyegezd dühösnek, érzelmesnek vagy egyéb okból tiszteletre méltatlannak a női kollégáidat, ha nem olyan hangnemben fogalmaznak vagy fejezik ki magukat, ahogyan azt te helyesnek tartanád.

14.) Tanulj meg bocsánatot kérni, ha helytelenül viselkedtél.

15.) Ne hagyd kizárólag a nőkre a diverzitás fokozását; ne reaktív legyél a tanszéken vagy az intézményben, hanem épp hogy proaktív. Beszélj a diákjaidnak és a kollégáidnak is az intézményben ellenséges légkört teremtő incidensekről. Ha szexista megnyilvánulásokkal találkozol, add értésükre az érintetteknek, hogy nem helyes, amit csinálnak. Állj ki női kollégáid mellett, ha szexizmus céltábláivá válnak.

16.) Taníts a nemek egyenjogúságának eszközeivel és módszereivel. Tudatosan figyelj oda arra, hogy jó példát mutass a diákjaidnak.

17.) Figyelj oda arra is, hogy kiket hívsz meg informális, de azért a munkához így vagy úgy még kapcsolódó összejövetelekre. Ha például gyakran jársz iszogatni a kollégáiddal, akkor vond be a nőket is az ilyen alkalmakba. Ilyenkor is hangozhatnak el jó ötletek, értékes tapasztalatok, lehet ihletet meríteni az elhangzottakból – ne tagadd hát meg ezt a lehetőséget senkitől.

18.) Légy tudatában a tudományos folyóiratok nemi elfogultságának. Ha te magad is szerkesztő vagy, vizsgáld meg a nemek arányát a recenzenseid körében; ott is tedd egyenlőbbé a viszonyokat.

19.) Tudd, mikor kell hallgatni. Ne hidd azt, hogy te úgyis tudod, mit gondolnak/éreznek ill. hogyan látják a dolgokat a nők. Ne szakíts félbe senkit azzal, hogy “de ez megesik a férfiakkal is!”. Ne próbáld leinteni, elhessegetni vagy lefitymálni a nők aggályait. Tartsd szem előtt, hogy nem ritkán sérelmek hosszú sorára reagálnak, apróbbakra és nagyobbakra egyaránt.

20.) És végül, de nem utolsósorban, ne várj sütit a fentiekért. Lehet, hogy az idő legnagyobb részében még csak észre sem fogja venni senki az erőfeszítéseidet, nemhogy köszönetet mondana érte. Tarts ki azonban ennek ellenére is, mert ugyebár nem is azért teszed mindezt, hogy valaki vállon veregessen érte, hanem azért, mert tudod, hogy ez a helyes.

Bármilyen egyéb tipped vagy ötleted ha van, ami még nem szerepel a fentiekben, ne habozz azt megosztani másokkal is itt a kommentekben – vagy megoszthatod a kapcsolódó élményeidet is. Ezer köszönet mindazoknak a Twittereseknek, akik hozzájárultak e lista összeállításához!

* Jelen poszt ama premisszából indul ki, hogy szexizmus létezik – egyéni és intézményi szinten, kis és nagy léptékben, szándékosan és szándékolatlanul egyaránt. Erről nem itt kell vitatkozni. A fenti lista saját és más női kollégáim visszatérő, személyes élményeiből állt össze – valamint még néhány férfi tapasztalataiból is, akik szintén megfigyelhették e viselkedésformákat a gyakorlatban.

Forrás: Tenure, she wrote

Reklámok
Kategória: Feminizmus, Kommunikáció, Politika, Pszichológia, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.