Lásd a láthatatlant, avagy bevallatlan férfi-előjogok

Szerző: Barry Deutsch

Peggy McIntosh egy cikkének szégyentelen utánzata.

MachoOpenerPeggy McIntosh, a Wellesley College professzora még 1990-ben írt egy esszét “White Privilege: Unpacking the Invisible Knapsack” címmel (Fehér előjogok: pakoljuk ki a láthatatlan hátizsákot). Mint írja, a USA-ban a fehér embereket arra tanítják, hogy kizárólag egyedi esetekben lássák meg a rasszizmust, de a fehérek dominanciáját biztosító, láthatatlan társadalmi rendszerekben már ne. E láthatatlan rendszerek illusztrálására állította össze McIntosh a saját, 26 pontos listáját a fehérek előjogairól.

Rámutat továbbá McIntosh arra is, hogy jellemzően a férfiak sincsenek tudatában az előjogaiknak. Ennek – McIntosh esszéjének – szellemében, annak ihletése nyomán gondoltam egyet én is, és állítottam össze a saját listámat a férfiak láthatatlan előjogairól.

Saját korlátaimnál fogva persze ez a lista elkerülhetetlenül USA-centrikus. Bízom benne, hogy más országok és kultúrák szerzői is összeállítják majd a saját listájukat – vagy módosítják ezt – a saját tapasztalataik fényében.

Számos netes fórumon közzétették már ezt a listát, mióta először összeállítottam. Sokan tettek javaslatokat a lista újabb pontokkal való bővítésére. Még gyakrabban mutattak rá kritikusok (jellemzően, de nem kizárólag, férfiak) a férfiakat sújtó hátrányokra is: katonai sorozás, az elvárás, hogy elfojtsák az érzelmeiket, stb. . Ezek valóban rossz dolgok, de azt soha nem is állítottam, hogy a férfiaknak tiszta Hawaii lenne az élet.

Akadhatnak persze egyedi kivételek a listán felsorolt, problémás “szabályok” alól – amelyek azonban nem jelentik azt, hogy a kérdéses tétel akkor már egyáltalán nem is problémás.

Azzal, hogy rámutatunk, milyen előnyöket biztosít a társadalom a férfiak számára, még nem állítjuk azt, hogy velük egyáltalán nem is történnek soha rossz dolgok. Az előjogok megléte még nem jelenti azt, hogy mindent megkapnak ingyen az élettől; hogy ne kellene keményen dolgozniuk, vagy hogy ne kellene szenvedniük. Sok esetben a férfi-előjogokat fenntartó társadalom kifejezetten nagy károkat is okoz a fiúknak és a férfiaknak (előbbiekkel pl. zsarnokoskodhatnak a nagyobbak és erősebbek az iskolában, utóbbiak pedig sokkal nagyobb eséllyel halnak meg katonaként háborúkban, mint a nők).

Végeredményben azonban mégis a férfiak keresik a legtöbb pénzt, nem a nők. Férfiak uralják az állami és a vállalati intézményeket egyaránt (minél magasabb pozíciókról van szó, annál inkább), nem a nők. Nők szenvednek a legtöbbet családon belüli és nemi erőszaktól, nem a férfiak. A nők nagyobb eséllyel szegényednek el, mint a férfiak, és általában véve ők állnak a patriarchátus pálcájának rosszabbik végén.

Többen kritizálták ezt a listát amiatt is, hogy az szerintük áldozatot csinál a nőkből. Ezt azonban vitatom: nem azért mutatunk rá a problémákra, hogy a továbbiakban is biztosítsuk azoknak a fenntartását. Az igazságtalanság tényállásának feltárásával nem teremtünk újabb áldozatokat, viszont lehetőséget biztosítunk annak a felszámolására.

Egy netes ismerősöm egyszer azt írta, hogy “fehérek, férfiak, felsőbb osztálybeliek, egészségesek és heteroszexuálisok” (a legtöbben nagy valószínűséggel egy vagy több csoportnak is tagjai vagyunk ezek közül) elsőként és mind közül a legkönnyebben azt az előjogunkat számolhatjuk fel, hogy még csak ne is legyünk tudatában az előjogainknak. Bízom benne, hogy ez a lista is hozzásegítheti a férfiakat ezen első, kiemelt előjoguk feladásához.

A férfi-előjogok

1. Ha egy adott állás megszerzéséért nőkkel is vagyok versenyben, úgy valószínűleg eleve jobbak az esélyeim, mint nekik. Minél magasabb pozíció vár betöltésre, annál inkább.

2. Nem kell attól tartanom, hogy bármely munkatársam is arra gyanakodna, hogy a nemem miatt kaptam meg az állást – holott lehet, hogy valójában pontosan erről (is) volt szó. (Bővebben)

3. Ha soha nem léptetnek elő, annak nem a nemem lesz az oka.

4. Ha kudarcot is vallok a munkában vagy a karrieremben, akkor sem kell attól tartanom, hogy ezzel az egész nemem képességeiről alkotott képet ásom épp alá.

5. Összehasonlíthatatlanul kevésbé kell attól tartanom, hogy valaha is szexuális zaklatás áldozatául esnék, mint a női munkatársaimnak. (Bővebben)

6. Ha szubjektíven ítélik meg, úgy valószínűleg jobbnak fogják találni az általam elvégzett munkát, mintha egy nő végezte volna el ugyanazt a feladatot.

7. Ha tinédzser vagy felnőtt vagyok – és nem kerülök börtönbe -, úgy rendkívül alacsony az esélye annak, hogy valaha is megerőszakoljanak. (Bővebben)

8. Sokkal kevésbé óvnak az egyedül lófrálástól éjszaka, sötétben, mint a nőket.

9. Senki nem fogja kétségbe vonni a férfiasságomat, ha úgy döntök, hogy nem akarok gyerekeket.

10. Senki nem fogja kétségbe vonni a férfiasságomat akkor sem, ha vállalok ugyan gyerekeket, de nem gondoskodom róluk megfelelően.

11. Ha pedig valóban igyekszem gondoskodni róluk és odafigyelni rájuk, akkor akkor is az egekbe fognak magasztalni a rendkívüli erőfeszítéseimért, ha valójában csak tűrhető teljesítményt is nyújtok.

12. Senki nem fog önzőnek tartani amiatt, ha a gyerekek mellett karriert is építek, és nem vagyok otthon folyamatosan.

13. Ha politikai hivatalra pályázok, úgy valószínűleg a legkevésbé sem fogja érdekelni a sajtót az, hogy milyen a kapcsolatom a gyermekeimmel, vagy hogy kit fogadtam fel, hogy vigyázzon rájuk.

14. Választott képviselőim többnyire saját nemembeliek. Minél magasabb és rangosabb pozícióról van szó, annál inkább ez a helyzet.

15. Ha “a főnökkel” akarok beszélni, jó eséllyel számíthatok saját nemembelire. Minél magasabb polcon lévő illetőről van szó, annál inkább.

16. Gyerekkoromban jó eséllyel sokkal inkább bátorítottak az általános aktivitásra, futkározásra, bóklászásra, mint a húgaimat/nővéreimet. (Bővebben)

17. Gyerekkoromban saját nemembeli pozitív, aktív és nem sztereotip mesehősök szinte végtelen palettájából válogathattam. Soha nem kellett nagyítóval keresnem őket; mindig is a férfi hősök voltak az alapértelmezettek (és a mai napig is azok).

18. Gyerekkoromban valószínűleg sokkal több figyelemben részesített a tanár is, mint a lányokat, akik pedig éppen olyan gyakran jelentkeztek. (Bővebben)

19. Ha rosszul is alakul a napom, hetem vagy akár az egész évem, akkor sem kell azon rágódnom, hogy mennyi negatív élményt is írhatok a szexizmus rovására.

20. Amint bekapcsolom a tévét, vagy akár csak ránézek az újság címlapjára, leginkább saját nemembelieket fogok látni.

21. Ha nem tudok bánni a pénzzel, azt nem fogják a nemem rovására írni.

22. Ha rosszul vezetek, azt sem fogják a nemem rovására írni.

23. Nyugodtan beszélhetek nyilvánosság előtt, és nem kell attól tartanom, hogy a nemembe fognak majd belekötni.

24. Ha egymás után is fektetek meg nőket, akkor sem fognak komolyan “kurvának” titulálni; ennek nincs is igazi férfi megfelelője. (Bővebben)

25. Nem kell azon aggódnom, hogy milyen üzenetet közvetítek épp a ruhatárammal a szexuális elérhetőségemről. (Bővebben)

26. Jellemzően olcsóbban kaphatok jobban tervezett ruhákat, mint a velem azonos társadalmi státuszú nők. És bár csak szűkebb palettából válogathatok, az elérhető holmik valószínűleg mégis jobban illenek majd rám külön igazítás és személyre szabás nélkül is, mint a női ruhák a nőkre. Bővebben)

27. Ami kis ápoltságot elvárnak tőlem, az viszonylag olcsó és minimális időráfordítással kivitelezhető. (Bővebben)

28. Ha új autót akarok venni, valószínűleg jobb árajánlatot kapok, mintha egy nő próbálná megvenni ugyanazt a kocsit (Bővebben).

29. Ha nem is vagyok igazán szép, annak a hátrányai elég minimálisak és könnyen figyelmen kívül hagyhatóak.

30. Annyit kiabálhatok, amennyit csak akarok, és senki nem fog hárpiának titulálni. Lehetek agresszív is, és senki nem fog büdös kurvának minősíteni.

31. A férfiak sérelmére elkövetett erőszakos cselekedeteket a törvény egyértelműen bűntettként kezeli, így számíthatok a jog teljes védelmére ilyen esetekben. (Míg ezzel szemben a nőket érintő erőszakot általában “családon belüli erőszaknak” vagy “randierőszaknak”, speciális esetnek tekinti.)

32. Biztos lehetek benne, hogy még a hétköznapi nyelvhasználat is utal a nememre: férfiember, munkásember, az Ember.

33. Soha nem fogják havi ciklus szerint kétségbe vonni a döntéseimet és az általános beszámíthatóságomat.

34. Soha senki nem fogja elvárni tőlem, hogy házasságkötéskor változtassak nevet, és nem is fognak ferde szemmel nézni rám, ha nem változtatom meg.

35. Ha egy állásra jelentkezem, az elbírálásnál nem az lesz az elsődleges szempont, hogy vajon tervezek-e családot alapítani a közeljövőben.

36. A világ minden jelentősebb vallását jellemzően a saját nemem képviselői vezetik. Mi több, e vallások legtöbbje magát az istent is jellemzően férfiként ábrázolja.

37. Ugyanezek a vallások hirdetik ezzel együtt azt is, hogy én vagyok a családom feje, a feleségemnek és a gyermekeimnek pedig nekem kell alárendelniük magukat.

38. Ha nős vagyok, élettársam van, vagy együtt élek a barátnőmmel, valószínűleg úgy osztjuk fel a házimunkát, hogy ő végzi el annak az oroszlánrészét, különös tekintettel a legismétlődőbb és leghálátlanabb feladatokra. (Bővebben)

39. Ha gyereke(ke)t vállalunk a feleségemmel vagy a barátnőmmel, elvárhatom tőle, hogy ő gondoskodjon az olyan alap dolgokról, mint az etetés és a pelenkacsere.

40. Ugyanígy, ha valamelyikünk karrierjének csorbát kell szenvednie a gyerekek miatt, valószínűleg mindketten abból fogunk kiindulni, hogy az ő karrierje lesz az áldozat.

41. Az újságok, a reklámplakátok, a tévé, a filmek és a pornófilmek, valamint nagyjából minden más médium is csordultig teli van a szexuális vágyaimra – feltételezve, hogy heteroszexuális vagyok – apelláló, hiányos öltözetű nők képeivel. Akadnak ugyan hasonló, heteroszexuális nőknek szánt képek férfiakról is, de ezek sokkal ritkábbak.

42. Sokkal enyhébb rajtam az arra irányuló társadalmi nyomás, hogy karcsú legyek, mint a nőkön. (Bővebben). És ha történetesen kövér is vagyok, nagy valószínűséggel akkor is sokkal kevesebb társadalmi és gazdasági hátrány ér emiatt engem, mint a kövér nőket. (Bővebben)

43. Gyakorlatilag abszolút nulla az esélye annak, hogy valaha is megverne a barátnőm, feleségem vagy élettársam. (Bővebben)

44. Általában nem szólnak rám vadidegenek, hogy “mosolyogj!”. (Bővebben: 1, 2)

45. Lényegében soha nem esek szexuális zaklatás áldozatául. Nem kell külön útvonalat terveznem pusztán azért, hogy elkerüljem azokat a helyeket, ahol szexuális zaklatás érhet (vagy hogy legalább mérsékelhessem ennek az esélyét). (Bővebben)

46. Nem szakítanak félbe a mondandóm közben a nők, vagy legalábbis közel sem olyan gyakran, mint a nőket a férfiak.

47. Megvan az az előjogom is, hogy még csak ne is legyek tudatában az előjogaimnak.

(A listát Barry Deutsch – “Ampersand” – állította össze; bármilyen módon és bármilyen célra szabadon reprodukálható mindaddig, amíg benne marad Peggy McIntosh munkájának elismerése is. Ha egy mód van rá, köszönettel venném, ha mindazok, akik felhasználják, tájékoztatnának róla, hogy pontosan miként is használták fel. A mailcímem barry-at-amptoons-pont-com.)

(Ez egy folyamatosan frissülő dokumentum; eredeti, legfrissebb változata mindig az amptoons.com/blog/the-male-privilege-checklist címen található. A listával és az egyes pontjaival kapcsolatban folytatott diskurzusok az archív-oldalon tekinthetőek meg).

* * *

Tematikus linkek:

Andrea Rubenstein listája, eltérő megközelítéssel és tematikával: “Think We’ve Already Achieved Equality? Think Again.” (“Azt hiszed, már egyenjogúak vagyunk? Gondold újra.”)

Más “előjog-listák” listája

Forrás: ALAS! – A BLOG

Kategória: Család, Feminizmus, Kapcsolatok, Pszichológia, Társadalom
Címke: , , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

13 hozzászólás a(z) Lásd a láthatatlant, avagy bevallatlan férfi-előjogok bejegyzéshez

 1. egypasi szerint:

  Egyszerűen félelmetes, hogy a férfiakkal szembeni többletelvárásokat megpróbáljátok “előnyként” feltüntetni, a nők nemiségéből adódó valós előnyöket pedig hátrányként.
  Nézzük akkor férfiszemszögből.

  1. Nőként viszont nem lenne szükségem arra, hogy magasabb pozícióra törekedjek, mivel ez nem követelmény abból a szempontból, hogy el legyek ismerve az társadalom és az ellenkező neműek szemében

  2. Nem, ebben viszont benne van az is, hogy nőként elég jellemző, hogy pusztán a kinézetem miatt is előnyt élvezhetnék.

  3. Nem hát. És nem hivatkozhatkok arra, hogy én szegény elnyomott vagyok, azért nem léptettek elő. Egy nő viszont hivatkozhat erre, akkor is, ha egyszerűen az alkalmatlanságáról van szó.

  4. Nem, hanem egyszerűen lúzernek titulálnak, ha nem érsz fel a legjobb férfiak képességeivel. Nőként viszont elfogadnák, hogy ügyetlenebb vagyok. Márpedig, semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá, hogy a férfiak jobb képességekkel rendelkeznek a nemük miatt. Ez tisztán társadalmi konstrukció, hogy többet várnak el tőlünk, aminek egy jelentős részünk képtelen megfelelni.

  5. Az biztos. Ha nem tartozol a legszebb, legjobb pasik közé, nagy eséllyel egész életedben levegőnek leszel nézve, és képtelen leszel bármiféle normális ellekező neművel érzelmi (nem anyagi hasznon alapuló) kapcsolatot létesíteni.

  6. Egy feladatot valaki vagy meg tud oldani, vagy nem. Ha férfiként megoldod, természetes. Ha férfiként kudarcot vallasz, lúzer vagy. Nőként meg nem, mert “gyenge nő”, hibázhat szegényke.

  7. Ugyanúgy mint annak is, valaha is lesz szexuális kapcsolatod, ha nem tudsz érte fizetni. Kivétel, ha alfa kategóriás pasik közé tartozol.

  8. És sokkal nagyobb az esélye, hogy bűncselekmény ádozata leszel. A férfiak ellen statisztikailag kb 2x annyi rablást, verést követnek el, mint nők ellen.

  9. Lehet, bár tudtommal nem dicsőség öregfiúnak lenni. Ugyanúgy lenézik, mintha valaki vénlány.

  10. Hát, a gyerekgondozás mióta a “férfiasság” jelképe?

  11. Ugyan az, mint az előzőnél. Viszont nemhogy elismerést nem kapsz, hanem furcsán néznek rád, meg a nőre is.

  12. Melyik nő szeretne olyan pasit, aki otthon ül a gyerekkel, amíg a nője eltartja? Nem is ismerkedtek olyan férfiakkal, akik alacsonyabb társadalmi státuszúak mint ti magatok. Akkor meg hogy lehet ez a mi hibánk, ha a ti párválasztási szokásotok ilyen, hogy a karrierista férfiakat részesítitek előnyben?

  13. Szerintem politikusnőknél sem a magánéltük a sorsdöntő.

  14. És ez miért előny? Férfiak sem hoznak férfiaknak kedvező törvényeket. Ott van például a családjog, ami egyértelműen nőpárti. Azt is férfi politikusok hozták ossze.

  15. Megint: Hol az előny? Egy férfi főnök egy nővel jobban kivételez, mint egy férfivel. Ez hatványozottan igaz, ha a nő még dekoratív is.

  16. Az biztos. Mivel a genetikai diverzitás miatt férfiként ugyanannyi esélyem van, hogy inkább választanám a biztonságot és a kényelmet a kihívások és az aktivitás helyett, ez inkább hátrány hogy kb a férfiak felét olyan dolgokra ösztönzik, amik nekik nem mennek.

  17. Ugyan az mint az előző. Férfiak kis része az, aki szuperhős akar lenni. A többség nagyon jól el lenne, ha olyan védettséget élvezhetne mint a nők, és nem lenne kiszolgáltatva a neme miatt, nem várnának el tőle olyan dolgokat, amikhez nem rendelkezik a megfelelő személyiséggel.

  18. Nem figyeltem meg, hogy így lett volna.

  19. Azaz, nem hivatkozhatok arra, hogy azért vagyok lúzer, mert gyenge nő vagyok, nem kaphatok ezért segítséget másoktól. Így baromira nem érdekel senkit, mi lesz velem.

  20. Nem hinném, hogy a férfiak többségben lennének a médiában.

  21. Nem, hanem elcsövesedek. Nőként viszont elfogadnák, sőt, még ki is segítenének. A pénz folyamatosan áramlik a férfiaktól a nők felé. Elég egy randit, vagy egy párkapcsolatot megnézni.

  22. Nem, de nem kapok felmentést, ha lezuzom valakinek a kocsiát, ugyanúgy fizetnem kell.

  23. Nem, legfeljebb az egyéniségembe. Megint, nem élvezhetem azt az előnyt, hogy a hülyeségemet betudják a nememnek.

  24. Viszont nem is lesz lehetőségem rá. Egy nőnek meg, hacsak nem a legrondábbak közül való, bármikor meg van a lehetősége arra, hogy szexelhesen.

  25. Mert akárhogy öltözök, kutyát nem mozgat.

  26. Előbbiből következően. Egy férfinél nem számít a ruha, ezért sokkal ritkábban vsznek, így a piaci szabályok szerint olcsóbban kell adni, hogy egyáltalán valaki is vegyen férfiruhát.

  27. Viszont, hiába is költenék rá vagyonokat, semmi előnyöm nem lehetne belőle. A nőknek viszont bőven megtérül, mert a nemiségükkel sokmindent elérhetnek, amit a férfiak nem.

  28. Erre mi a bizonyíték? Ha átverhetőnek ítélnek, mondjuk félszegségem miatt, akkor férfiként még sokkal inkább átvernek.

  29. Azaz, nem lehet előnyöm a külsőmből. Tehát, egy ronda nő olyan mint a férfiak, nem lehet előnye a kinézetéből.

  30. Épp ellenkezőleg. Ha férfivel kiabálok pofánvág, ha nővel, akkor feljelent erőszakosságért, vagy egy másik férfivel pofánvágat. Férfit verni társadalmilag elfogadott, nőt verni nem.

  31. Ti akartátok, hogy ezek külön tényállás legyen. Akkor meg? Szerintem is fölöslges, mert a bántalmazást eddig is büntette a törvény. Nők ellen elkövetve ráadásul sokkal szigurúbban.

  32. Az “ember” szóba miért jelölne kizárólag férfit? A “munkásember”-ről meg azért asszociálunk férfire, mert nem sok aszfaltozó vagy árokásó nőt láttam még.

  33. Honnét tudja egy kívülálló, hogy egy adott nőnek mikor van havi ciklusa? Inkább a nők szoktak erre hivatkozni, ha éppen a rossz teljesítményüket kell indokolni.

  34. Borzalmas előjog. Én szívesen megváltoztatnám a nevem, ha olyan védettséget és anyagi biztonságot élvezhetnék, mint egy nő.

  35. Ide vezetnek a gyerekes nőkkel kivételező törvények. Ha nem lehet kirúgni, mert védettséget élvez, akkor fel sem veszik. Egy munkaadó nyilván nem jótékonykodni akar, hanem jó munkaerőre vágyik.

  36. Ebből alakult ki ez a téves férfi felsőbbrendűség képzet. A nők inkább férfire akarnak felnézni, nem egy másik nőre.

  37. 100 éve már nem hirdetik hogy a nő engedelmességgel tartozik. Legalábbis nálunk, a keresztény kulturkörben.

  38. Ha férjezett valaki, akkor nagy a valószínűsége, hogy a férje magasabb státuszú, így neki sokkal kevesebbet kell dolgoznia azért, hogy a napi betevő az asztalára kerüljön. Ennek a párválasztási szokásnak eredménye, hogy egy férfi csak egy nála szegényebb nőnek fog tetszeni, akit kvázi neki kell eltartania. Ami sokkal nehetzebb, mint a házimunka.

  39. Nem mi babázunk gyerekkorunkban. Felnőtt korban is inkább a nők akarnak gyereket is, meg a gyerekkel lenni is.

  40. Mivel olyan férfit már eleve nem is választ egy nő, aki nála ügyetlenebb, vagy alacsonyabb státuszú. Így aztán, ha a pénzkereső automata maradna otthon a gyerekkel, akkor nagyot esne az életszínvonal.

  41. Mert a nők nem kizárólag a testre gerjednek. A férfiak pedig igen. Ez tehát marketingfogás. Egy szép nővel jobban el lehet adni bármit, mint egy szép férfivel. Már a szóösszetétel is furcsa, hogy “szép férfi”

  42. Férfiként viszont abba az irányba van nyomás, hogy NE legyél vékony, gyenge kinézetű. Márpedig, van aki gebe. Az ilyenek eleve le vannak nézve.

  43. Viszont sokkal nagyobb, hogy lelkileg fog terrorizálni egy érzelmileg sokkal fejlettebb nő.

  44. Nem, mivel lényegtelen hogy nézek ki, semmi előnyöm nem lehet abból, ha mosolygok. Egy nőnek pedig igen.

  45. Nem, minthogy lényegében soha nem is lesz lehetőségem bárkivel is szexuális kapcsolatot létesíteni ingyen.

  46. A nőket sem szakítják félbe.

  47. Ez láthatólag nektek is megvan. Immunisak vagytok a férfiak hátrányaira, és ráadásul még előjognak is tartjátok őket.

 2. busetel szerint:

  Az a véleményem, hogy a kommentelő teljesen egyértelműen még sosem volt nő, sosem élte át, mit jelent nőnek lenni ebben a nőellenes társadalomban, de ami az igazi baj: hogy soha nem hallgatott és nem értett meg egyetlen nőt sem, aki elmondta a panaszait. Egyedül a saját szemszögéből képes vizsgálni a problémát, minden empátia nélkül.

  De vegyük akkor egyenként:

  1. A férfiaknak sem követelmény, éppen azt kifogásoljuk mi,
  feministák, hogy a férfi mindegy mit csinál, akár a ranglétra tetején
  van, akár csak egy egyszerű munkás, a hagyományos szereposztásban még
  így is mindig a nő fölé fog kerülni (= a felesége mindig a cselédje
  lesz, még ha munkás, akkor is). Ez nem előjog a nőknek egyáltalán.
  2. Amit ő előnynek nevez itt, az minden egyes esetben jóindulatú
  szexizmus, és hosszútávon mindig a nő jár vele rosszul. (Látszik, h
  fogalma sincs, mi az a jóindulatú szexizmus. Remélem, te tudod.)
  3. Sajnos ez így van, ameddig ebben az átmeneti időszakban élünk, hogy
  a pozitív diszkrimináció szükséges, addig ezzel együtt kell élni, hogy
  lesznek olyan nők, akik ezt gerinctelenül kihasználják. De nem
  mindenki. Mint ahogy olyan férfiak is vannak, akik a (még mindig
  nagyrészt meglévő) férfi előjogokat is gerinctelenül kihasználják a
  nőkkel szemben, és olyanok is, akik sosem tennének ilyet. De ha minden
  jól megy, ez csak egy átmeneti állapot: ha meglesz az egyenlőség, amit
  szeretnénk, akkor ez már nem lesz, nem lehet így.
  4. Ez alapvetően megint majdnem igaz, csak megint nem látja a tágabb
  összefüggéseket. Visszautalnék a 2.es pontra. És hozzátenném, hogy
  azzal, h elfogadják, h egy nő ügyetlenebb, midnen egyes esetben együtt
  jár (saját tapasztalat!) az, hogy nem is várják el, h fejlődjön vagy
  küzdjön. Ami egyrészt megalázó érzés, másrészt pedig hátráltatja az
  embert a fejlődésben.
  5. Teljes tévedés. A pasi még szar testtel és csúnya arccal is lehet
  “sármos”, “humoros”, “gyengéd szerető”, “intelligens”, “jópofa/jófej”,
  “jó apa/jó társ” stb. ezeket még a klasszikus sztereotípiák szerint is
  minden nő figyelembe veszi a párválasztásnál. És akkor a pénzről, a
  pénzhez való könnyebb hozzájutáshoz (könnyebben előléptetik, nincs
  munkahelyi diszkrimináció stb) nem is beszéltem, mert azt ő sem akarja
  figyelembe venni. Ellenben nőként ha kövér vagy, túl magas vagy, nincs
  melled, túl intelligens vagy, túl önálló vagy, túl sokat keresel,
  narancsbőröd van, pattanásos az arcod, szőrös a lábad, őszül a hajad,
  kopaszodsz stb. ez mind hátrányt jelent.
  6. Lásd fent. Megalázó. Nagyon megalázó ilyen helyzetbe kerülni. (Erre
  mondtam, h sosem élte át, nem érti, és még csak nem is figyelt soha,
  amikor nők erről panaszkodtak. Remélem, te figyelsz.)
  7. Most akkor erre visszavághatok, h nőként giggolot venni nem 39 euró
  a Reperbahnon és nem ezeröccá a Rákócitéren. Másik visszavágásom: na
  jó, és milyen szexuális kapcsolat? Nem csak a mennyiség számít, hanem
  a minőség is… Ez is egy teljesen szűklátókörű hozzáállás, h azt
  képzeli, h attól majd minden nő biztos boldog (mert ő pasiként az
  lenne), ha sok szexuális kapcsolata van, minőségtől függetelnül…
  8. Ki követik el? Nem a nők! Az agresszorok minden esetben férfiak,
  akármelyik nem ellen követik is el a dolgot. Ezen el kéne gondolkozni.
  9. Na most ne már. Az “öregfiú” szót haver értelemben használják. A
  megfelelő szó az agglegény lenne, és annak egyáltalán nincs olyan
  rossz felhangja, mint a vénlánynak. Sőt, még valamiféle büszkeség is
  kapcsolódik hozzá.
  10. Igen, éppen ezen próbálunk túllépni, ha nem tűnt volna föl: legyen
  az! Legyen az apaság, a gondosság, az odafigyelés férfi jelkép. Egy
  sokkal jobb világban élnénk akkor. (Lásd még 8. pont: ha a gondosság,
  odafigyelés férfias tulajdonsággá válna, nem lehet, hogy kevesebb
  lenne a férfiak által elkövetett agresszív cselekedet? Szóval mindenki
  csak jobban járna vele… még azok a férfiak is, akik ellen elkövetnek
  valamit.)
  11. Nem írom le a 10. pontot újra. Legyen az apaság, az odafigyelés
  férfias, pozitív tulajdonság. Legyen, adja az Ég, hogy legyen már.
  12. Megint teljesen elmegy mind a történelmi, mint a jelenlegi
  társadalmi hatások mellett. Ha a gyerekeknek azt tanítjuk, h
  kislányom, gazdag, erőteljes férfit válassz majd férjül, akkor hogy
  várjuk el, hogy felnőttként ez a tan ne legyen rá befolyással? Páran,
  mint pl én, túl tudunk lépni ezen, mert észrevettük, kinyomoztuk, h
  honnan ered ez. De a legtöbb nő sosem gondol bele, miért akar (szabad
  akarat?? nem hinném) erőteljes, tehetős pasit, csak követi a megtanult
  normákat. ÉSZRE KELL VENNI A KÖRÜLMÉNYEK HATÁSÁT!
  13. Az eredeti szöveg nem az ő véleményét kérdezte vagy írta le, hanem
  azt, h a sajtó reakcióját. Az ő véleménye senkit nem érdekel most
  ebben az összefüggésben. Az eredeti állítás viszont ettől függetlenül
  igaz.
  14. Nem értem, miért gondolja, h a családjog nőpárti, tudnék azért
  ezzel vitatkozni. De jó, legyen, tfh. a családjog tényleg nőpárti.
  Viszont akkor ez nem abból következik, h a család a nő felségterülete?
  Lásd: a férfi a külvilág, a nő a család frontján felelős, az anya a
  család lelke és összetartója, az anya a gondoskodó, nincs család anya
  nélkül meg ilyenek. Ha ezt a sok klasszikus sztereotipiát elfogadjuk,
  akkor még jó, hogy a családjog legalább nőpárti. Az lenne aztán az
  igazán felháborító, ha nem az lenne. (És igen, továbbra sem gondolom,
  h az, föl is vagyok háborodva.) Továbbá: “Férfiak sem hoznak
  férfiaknak kedvező törvényeket”. Pl. a prostitúció legalizásála
  (Ny-Európában értem), az mégis kinek kedvező?? Nem a
  szexrabszolgaságra kényszerített lányoknak, és nem is a megcsalt
  feleségeknek, az biztos. De sorolhatnánk a férfiaknak kedvező
  törvényeket holnap estig. Pl. a 8 órás, rugalmatlan munkaidő sem az
  egyedülálló anyáknak kedvez, hanem a gyermektelen/gyermekes+feleséges
  férfiaknak.
  15. Lásd újra: jóindulatú szexizmus. Nem oké, nem akarjuk, hosszútávon
  romboló (akkor is, ha az adott nő esetleg szintén nincs tudatában, h
  mi a jóindulatú szexizmus, és rövidtávon kihasználja az előnyeit).
  16. Ezzel egyetértek.
  17. Itt viszont megint nem hajlandó beleképzelni magát a nő
  helyzetébe. Igaz amit ír, csak azt felejti el, hogy az ellenkezője is
  uyganúgy igaz (nem felejtené el, ha nő lenne, mert akkor személyesen
  érintené őt ez): hogy a nők egy része viszont igenis akar szuperhős
  lenni! Szóval csak annyit kérek, hogy ha már nem lehet soha nő,
  legalább próbálja meg beleképzelni magát a nők helyzetébe, mielőtt
  kimond egy állítást. (Én épp ezt tettem a 16-os pontnál: beleképzeltem
  magam a férfiak helyzetébe, és megállapítottam, h egyetértek.)
  18. Megint saját vélemény. Senkit nem érdekel, h ő személyesen mit
  figyelt meg és mit nem. Ez még nem teszi hamissá az eredeti állítást.
  Ahhoz valamilyen statisztika kéne legalábbis, ami ráadásul oda van
  linkelve az eredeti szövegbe. (És újra ugyanaz: el sem tudja képzelni,
  h esetleg úgy lenne, csak azért, mert ő nem élte át/nem figyelte meg.
  FIIGYELJÜNK ODA ARRA, HOGY MÁSOK MIT MESÉLNEK AZ ÁTÉLT DOLGAIKRÓL!)
  19. Leírom újra, hogy a jóindulatú szexizmusból származó előnyöket
  igénybe venni hosszútávon mindig romboló. Mindig. Neki fogalma sincs
  erről, sosem élte át, és sosem figyelt, amikor valaki erről beszélt
  neki.
  20. “Nem hinném” – senki nem érdekel, h ő mit hisz, az még nem teszi
  az állítást megalapozatlanná vagy hamissá. Van rá egyébként rendes
  statisztika, h mekkora arányban szerepelnek a nők és a férfiak a
  hírekben, elkeserítő. Rá lehet google-zni, ha nem hiszel nekem.
  21. Az ingyen szolgálat meg a nőktől a férfiak fele. Ha egy férfi nem
  akar főzni-mosni-takarítani, és nem akar erre fizetett házvezetőt sem
  felfogadni, akkor csak el kell vennie egy kevésbé emancipált nőt
  feleségül. Ráadásként ingyen szex is jár, és valaki teljesen ingyen és
  bérmentve megszüli és fölneveli az illető utódját. Ismétlem, teljesen
  ingyen. Ja bocs, mégsem: az első két randin fizetned kellett neki a
  vacsorát. Te szegény!
  22. Nőként is.
  23. Ez továbbra sem előny. Ez továbbra is megalázó élmény. Nagyon.
  24. Mennyiség nem egyenlő minőség. Ne magadból indulj ki: attól, h
  számodra a szex annyi, hogy valakibe beleélvezel, míg a mellét
  szorongatod, és minél többször fordul ez elő veled, annál boldogabb
  vagy, sokak számára (általában a legtöbb nő számára) ez nem szex,
  pláne nem jó szex. Számukra inkább fontos, hogy minőségi legyen a
  dolog, odafigyeléssel, gyengédséggel, és nem elsődlegesen fontos az,
  hogy minél több alkalom legyen, ha az a kevés legalább minőségi és
  lelkileg is kielégítő.
  25. Te szegény. De nem is erről volt szó. Megint nem képzelted bele
  magad egy nő helyzetébe, ha megtetted volna, látnád, hogy milyen
  összetett dolog ez: ha követni akarod a divatot, akkor az esetek
  jelentős részében olyan ruhákat fogsz magadra venni, amik
  kihangsúlyozzák azokat a testrészeidet, amiket a férfiak megtanultak
  szexuális töltettel látni. Ezzel viszont egy munkahelyen elveszíted a
  komolyanvehetőséged. Tehát döntened kell: vagy szakmai hátrányba
  kerülsz, vagy követed az aktuális divatot. Egy férfi sosem kerül ilyen
  döntéshelyzetbe, és erről szólt az eredeti állítás.
  26. De ez akkor megint egy férfi előny.
  27. Jóindulatú szexizmus: rövidtávon megalázó, hosszútávon pedig
  hátrányok sorához vezet.
  28. ” Erre mi a bizonyíték?” Ott a link, kisapám, kattincs már rá!
  29. Ezt nem értem.
  30. “Férfit verni társadalmilag elfogadott” – egyrészt nem (ugyanis ez
  bűncselekmény), másrészt még ha így is lenne: ez nem jó, változtatni
  kéne rajta. Változtassunk! Első lépés lehet az, hogy elismerjük,
  megismerjük, felismerjük a férfi előjogokat, amikből pl a férfiakra
  jellemző agresszió egyenesen következik, megszüntetjük őket, és máris
  kész a változás. De ha homokba dugjuk a fejünket és letagadjuk őket,
  ahogy ez a kommentelő teszi, azzal nem segítünk se magunkon, se a
  társadalmunkon.
  31. Megint fogalma sincs, miről beszél. Mielőtt a családon belüli
  erőszak külön tényállás lett, nem az volt, hogy az ilyen esetek
  automatikusan besorolódtak a hagyományos bűncselekmények közé, és
  ugyanúgy büntették őket, hanem az, hogy szemet hunytak fölötte és nem
  büntették! Ezért kellett külön tényállássá tenni, hogy külön felhívjuk
  a létezésére a figyelmet. (Persze egy ideális világban bárki ver
  bárkit, azt megbüntetik, függetlenül attól, hogy a felesége vagy a
  gyereke-e az áldozat. Mivel nem ebben az ideális világban élünk, ezért
  az ilyen esetekre külön fel kell hívni a figyelmet.) És nem igaz, hogy
  nők ellen szigorúbban: olvass utána. Javaslom a következő kulcsszót a
  google kereséshez: “áldozathibáztatás”.
  32. Mert a mosó, gyári munkás, gépíró stb nem ugyanolyan fizikai
  állóképességet és monotóniatűrést igénylő munkák, mint az árokásás…
  ehh. Amúgy itt akkor szeretném elmesélni a kedvenc
  gondolatkísérletemet. Képzeljük el, hogy valami csoda folytán kihal
  minden férfi, és csak a nők maradnak (a szaporodást megoldják
  valahogy). Egy ilyen társadalomban akkor ki ásná az árkokat? Nem
  lennének árkok?? Na de vissza az eredeti állításhoz: az ember sajnos
  férfit is jelent jelenkori és múltbeli nyelvhasználatunkban. Nőt
  viszont nem, vagy sokkal kevesebb alkalommal, sokkal speciálisabb
  esetekben. Ha Karcsiról beszélünk, és “a férfi” helyett “az ember”
  megnevezést használjuk rá, mindenki érteni fogja. Ha Katiról
  beszélünk, és “a nő” helyett “az embert” használjuk rá, az furán
  hangzik. Örkényegyperces következik:
  Karcsi a buszmegállóban állt. Szomorú volt, és a ködszitálás csak
  rontott ezen. Kimaradt a busz is, leszúrták a munkahelyen is – miért
  lett volna jó kedve ennek a férfinak? És akkor egyszer csak a ködből
  előlépett egy alak: lila bársonykabátot, sapkát viselt. Szemük
  találkozott, fölismerte. Kati az! Pont itt, pont most, pont ő! Micsoda
  szerencse! A nő kedvesen rámosolygott, beszélgetni kezdtek.
  Vesd össze:
  Karcsi a buszmegállóban állt. Szomorú volt, és a ködszitálás csak
  rontott ezen. Kimaradt a busz is, leszúrták a munkahelyen is – miért
  lett volna jó kedve ennek az embernek? És akkor egyszer csak a ködből
  előlépett egy alak: lila bársonykabátot, sapkát viselt. Szemük
  találkozott, fölismerte. Kati az! Pont itt, pont most, pont ő! Micsoda
  szerencse! Az ember kedvesen rámosolygott, beszélgetni kezdtek.
  Köszönöm, ennyi.
  33. Látszik, hogy sosem volt nő, és sosem figyelte még meg azt sem,
  hogy a kolléganőik hányszor kapták már meg ezt a beszólást: “Most
  miért húztad így fel magad, menstruálsz?” Kérdezz meg bármelyik nő
  kollégádat. (+Nagyon megalázó.)
  34. És cserébe mosol, főzöl, vasalsz és ingyen bébiszitteled a közös
  gyereketeket napi 24 órában. Mert ez hagyományosan ezzel is jár, ha
  nem tűnt volna föl. Sőt, az esetek egy részében nem védettség meg
  anyagi biztonság, hanem fizikai kiszolgáltatottság és anyagi függés.
  Jupi!!
  35. Ezért van az állam, hogy a piac vs. ember harcban az ember mellé
  álljon, és pl ne kelljen 16 órát dolgozni naponta meg hasonlók, mert a
  piacnak ugyanis ez lenne az érdeke. De mivel fölismertük, hogy az
  ember akkor a leghatékonyabb, ha pihenő ideőt is kap, kötelező felső
  munkaóraszámot vezettünk be. Ha végre fölismernénk, h az ember akkor a
  leghatékonyabb hosszútávon, ha a családjára is jut ideje (és ez
  egyébként mind nőkre, mind férfiakra igaz), akkor a cégekre
  rákényszerítenénk azt is, hogy kismamákat és kispapákat is felvegyenek
  diszkrimináció nélkül, mert a családos emberek boldogabbak -> jobb
  munkaerők hosszútávon.
  36. Ezt nem értem. Hol cáfolja ez az eredeti állítást? Egyáltalán mit
  akar mondani?
  37. Mikor ment be utoljára egy igehirdetésre? Sajnos nagyon is
  hirdetik. Nagyon is :(( (17 évnyi aktív vallásgyakorlás során volt
  alkalmam ezt megtapasztalni. Nem 100 évvel ezelőtt történt, csak 25
  vagyok.)
  38. “Ami sokkal nehetzebb, mint a házimunka.” Mikor végzett egy napnál
  hossszabb ideig házimunkát olyan mértékben és hatékonysággal, ahogy
  egy átlagos klasszikus feleség? Ha végzett volna, ki sem ejtene ilyet
  a száján. (Életünket és vérünket egy kis empátiáért!)
  39. A kislányok nem szabad választásból kezdenek babázni. Babát adnak
  a kezükbe. Ez egy társadalmi folyamat. Ráadásul a játékgyártó és
  -reklámozó cégek vezetői mind mind férfiak. Szerintem egyedül is össze
  tudod rakni a képet. Tanulság: hibáztatjuk a nőket azért, amit
  megtanítottunk nekik kicsi koruk óta, hogy milyennek kell lenniük, ha
  azt akarják, h elfogadjuk őket… ez nem túl igazságos.
  40. Igen, értjük, megint a nő a hibás. Nyilván nem a társadalmi
  folyamatok, nyilván nem kell megvizsgáni, hogy milyen hatások érik a
  nőket egész életükben, hogy MIÉRT döntenek úgy, hogy jólkereső
  férfihoz mennek hozzá. Nyilván minden nő egyszerűen csak hülye.
  41. Na akkor menjünk sorban. Szerinted mi az oka, hogy a férfiak a
  testre gerjednek, a nők meg nem? Gondolkoztál már valaha ezen? Feljebb
  azt írtad, hogy nincs biológiai különbség a férfiak és a nők pszihéje
  és képességei között, akkor csak társadalmi okai lehetnek… Vagy a
  szexuális vágyak különbségeinek biológiai alapot tulajdonítasz? Akkor
  viszont hogy magyarázod azt, hogy az ókori görög férfiak számára a
  férfi test minősült szépnek? És igen, egy szép nővel jobban el lehet
  adni valamit, mint egy szép férfivel, de éppen ez a jelenség az, amit
  az eredeti állítás kifogásol és kritizál. Ugyanis ez egy társadalmi
  hatás eredménye: a fiúknak, férfiaknak megtanítjuk, hogy a testre
  gerjedjenek, hiszen folyton szexualizált női testek képei veszik őket
  körül… hát persze, h arra fognak gerjedni. A nők közben meg azt
  tanulják meg, hogy szexualizálniuk kell önmagukat ahhoz, hogy teljes
  értékű emberek legyenek, hát megteszik. Google keresés: “nők
  objektifikációja”.
  42. “Férfiként viszont abba az irányba van nyomás…” – ezzel
  egyetértek. A különbség viszont abban van, hogy más mértékű a nyomás a
  két nem esetén. Éppen ezt mondta az eredeti állítás: nem azt, hogy
  egyáltalán nincs nyomás, hanem azt, hogy jóval kevesebb.
  43. Ki tehet arról, hogy egy nő fizikailag gyengébb, mint egy férfi?
  Senki. És ki tehet arról, hogy egy férfi érzelmileg fejletlenebb, mint
  egy nő? A férfi, aki lusta volt időt és energiát fektetni önmaga
  fejlesztésébe, gondolkozásba, lélekelemzésbe, olvasásba, önismeret
  kialakításába.
  44. A jóindulatú szexizmusra alapuló esetleges rövidtávú előnyökön
  kívül mégis milyen előnyökre gondolsz?
  45. Szex nem egyenlő erőszak a sötét utcán. Nem is értem, ez miért érv.
  46. Google keresés: “mansplaining”. Egyébként meg honnan tudod, voltál
  már nő? Meglepődnél, ha egy napra beöltöznél. Nagyon nagyon
  meglepődnél.
  47. No comment.

  (Miközben írtam a választ, egyébként egy barátom kérésére, eleinte azt hittem, csak a szokásos értelemben empátiahiányos az illető. De közben rájöttem, hogy ezen felül még hímsoviniszta, nőgyűlölő és szűklátókörű is.)

  • Kalman szerint:

   Mondd csak, te voltál már férfi? Valószínű azért nem érzékeled a női előjogaidat.
   Megjegyzem eléggé elfogultan nősténysoviniszta az írásod.

 3. Tündér szerint:

  “41. Mert a nők nem kizárólag a testre gerjednek. A férfiak pedig igen. ”

  Hogy te mekkora egy undorító, eltárgyiasító, szexista féreg vagy, első hozzászóló…! Remélem, nem sokszor fogok összefutni a fajtáddal IRL. Ne általánosíts, rengeteg olyan férfi van, aki a nő intelligenciáját, empátiáját, jellemét, pozitív belső tulajdonságait is figyelembe veszi és nagyra értékeli. Attól, hogy te egy szánalmas hímsovén szardarab vagy, mások még normálisak 😀

 4. Visszajelzés: Tehetsz róla, ha tájékozatlan vagy, és tehetsz ellene | Saját Szoba

 5. sstlg szerint:

  Az úgynevezett férfi előjogok csak undorító hazug férfigyűlölő feminista propaganda, semmi több.

  • etelkastro szerint:

   ja, valószínűleg ezért nem térhetnek vissza a munkahelyükre a nők, gyes-ből, mert ezt is ők fikcionálták. simán nem veszik vissza, mert temérdek negatív előítélet társul a kisgyerekes anyukákhoz, akikről úgy vélekednek, hogy úgyis a gyerekére gondol egész nap, nem tudna dolgozni.

   • Kalman szerint:

    Ez pontosan ugyanígy igaz a GYES-ről visszatérő apákra is. Mert ha kevesebben is, de vannak olyanok is. Ez a sajnálatos hozzáállás nem attól függ, hogy valaki férfi vagy nő, hanem az élethelyzete miatt alakul így.

 6. Visszajelzés: A forradalomból viccet csináltok | Saját Szoba

 7. Zsolt szerint:

  Ennek a cikknek megint a fele sem igaz, megkéne nézned valódi statsiztikákat és akkor világosan kiderül h nem élveznek előnyt a férfiak egy állás megpályázásakor. Itt általában azt a csalást követik el h egy állásra eleve kevesebb nő jelenkezik és azt úgy állítják be hogy oda csak férfiakat választanak be, egy francokat. A megerőszakolós állításod is hazugság ott pedig a 3. világbeli adatokat mossák össze az első világgal, ráadáasul ha egy férfit erőszakolnak meg az sokkal kevésbé fog feljelentést tenni mint egy nő. Ráadásul rengeteg nőről derült már ki h csak bosszúból hazudja h őt megerőszakolják és rengeteg férfi életét tették már így tönkre következmények nélkül! És folytathatnám …

 8. zombigyilkos szerint:

  Hogy mekkora faszság ez a cikk…

 9. Visszajelzés: De hiszen azt mondja, hogy feminista! | Saját Szoba

 10. Kalman szerint:

  Tegyük egymás mellé az első két pontot:

  “1. Ha egy adott állás megszerzéséért nőkkel is vagyok versenyben, úgy valószínűleg eleve jobbak az esélyeim, mint nekik. Minél magasabb pozíció vár betöltésre, annál inkább.

  2. Nem kell attól tartanom, hogy bármely munkatársam is arra gyanakodna, hogy a nemem miatt kaptam meg az állást – holott lehet, hogy valójában pontosan erről (is) volt szó.”

  A 2. pontból kiderül, hogy férfi nem, de nő megkaphatja az állást pusztán csak azért mert ő nő.
  Ez egyből kiüti az 1. pontot, hogy a férfiaknak bármi előnye lenne egy állás megszerzésénél a nőkkel szemben, mivel ezek szerint a férfinak meg kell küzdenie az állásért, a nő meg megkaphatja csak mert nő, erőfeszítések nélkül is.

  Tele van ostoba szamárságokkal az egész.
  Még hogy nem szokták cikizni a férfiakat, hogy képtelenek összehozni egy gyereket.
  Vagy hogy az apaság elismertebb és megbecsültebb lenne mint az anyaság? Ez még kabaré tréfának is gyenge. Ki ne ismerné a még vízcsapból is ömlő anyakultuszt?

  Aztán persze több is fedi és ismétli egymást, gondolom azért, csak hogy hosszabb lehessen ezeknek a zagyvaságoknak a listája.

Itt szólj hozzá :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.